Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!
Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przeczytaj więcej
Zbliżają się Targi regionalne w Sukcesji
Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przeczytaj więcej
Wariacje na temat
jesiennych zapiekanek. Poznaj przepisy na najlepsze zapiekanki
Coraz krótsze dni,
chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się
jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z
energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę
czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych
składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych
– tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na
połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki.
Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz
oszczędność czasu i pieniędzy. Poznaj przepisy na najlepsze
zapiekanki. które poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Przeczytaj więcej
Zbliżają się Targi regionalne w Sukcesji
Chleby na naturalnym zakwasie, tradycyjne wędliny z Podlasia, oscypki i sery góralskie. To tylko niektóre produkty, Te i wiele innych produktów będzie można kupić na Jarmarku Produktów Regionalnych, który odbędzie się od 14 do 17 września w Centrum Handlowo-Rozrywkowym Sukcesja. Przeczytaj więcej
Dowiedz się jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza
Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów. Przeczytaj więcej
Europa smakuje! Czyli poznaj 5 kulinarnych inspiracji z kuchni Starego Kontynentu
Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji! Przeczytaj więcej
5 pomysłów na pyszne dania z 5 warzyw sezonowych
Kuchnia uwielbia lato. Można wtedy czarować w niej kolorami, zapachami i smakami. Dodatkowo, w pyszny, tani i najczęściej bardzo prosty sposób. Niewiele potrzeba, aby skomponować pożywny, wartościowy i smaczny posiłek. Przeczytaj więcej
Poznaj 4 sposoby na letnie „fit” sałatki
Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski! W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi. Przeczytaj więcej
Smaczna kuchnia bez mięsa. Tofu, soja, soczewica - czyli co zamiast mięsa?
Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś – także wielu z nas – nie je produktów pozyskiwanych ze zwierząt, opierając swój jadłospis na diecie wegetariańskiej. Przeczytaj więcej
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt? Wypróbuj smaczne przepisy na grilla
Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla! Przeczytaj więcej
O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt
Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Przeczytaj więcej
5 sposobów na warzywa w wielkanocnym menu
Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur - wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Przeczytaj więcej
Idzie nowe! Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami
Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników mineralnych. Przeczytaj więcej
To dopiero będą dania z grilla. Szparagi i sałatka z pomarańczami
Dania z grilla nie muszą ograniczać się do kawałka mięsa i pieczywa. Z przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, można przygotować równie smaczne warzywne dodatki, które mogą podbić niejedną imprezę na świeżym powietrzu. Przeczytaj więcej
Sałaty na start! Czyli wszystko, co o sałatach wiedzieć powinniśmy
Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, pekińską lubimy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio wzbogaci naszą sałatkę o głęboko czerwoną czy też bordową barwę. Tyle o nich wiemy. Ale, jak przekonuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto o sałatach wiedzieć więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie sałatki. Przeczytaj więcej
Szpinak w zimowym wydaniu. Odkryj jego bogactwo i zobacz ,co z niego zrobić?
Krewetki, ostrygi, homary. Jak to się je? Owoce morza na stół!
Powroty z wakacji bywają bardzo trudne. Opuszczenie błogiego stanu odprężenia i ponowne zawitanie do szarej rzeczywistości można złagodzić, przypominając sobie smaki przywiezione w bagażu wakacyjnych wspomnień. Wśród nich rajski smak owoców morza. Przeczytaj więcej
Jesienią i zimą czujemy wzmożone zapotrzebowanie na to, co trudno dostępne, czyli ciepłe promienie słoneczne i witaminy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. Oczywiście nie powinniśmy się poddawać zimowej chandrze i starać się uzupełniać te braki najlepiej jak potrafimy. Przeczytaj więcej
Powroty z wakacji bywają bardzo trudne. Opuszczenie błogiego stanu odprężenia i ponowne zawitanie do szarej rzeczywistości można złagodzić, przypominając sobie smaki przywiezione w bagażu wakacyjnych wspomnień. Wśród nich rajski smak owoców morza. Przeczytaj więcej
Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa?
Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica? Przeczytaj więcej
Męski punkt widzenia w kuchni, czyli ogólnopolskie badania kulinarnych preferencji Polaków
Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że gotuje. Przeczytaj więcej
Zbliża się tłusty czwartek – a może pączki w wersji light?
Przed nami prawdziwy raj dla łasuchów – „tłusty czwartek” i „ostatki” - czyli słodkie podsumowanie karnawału. Nie można wyobrazić sobie tych wyjątkowych dni bez pączków, faworków czy róż karnawałowych. Przeczytaj więcej
Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że gotuje. Przeczytaj więcej
Zbliża się tłusty czwartek – a może pączki w wersji light?
Przed nami prawdziwy raj dla łasuchów – „tłusty czwartek” i „ostatki” - czyli słodkie podsumowanie karnawału. Nie można wyobrazić sobie tych wyjątkowych dni bez pączków, faworków czy róż karnawałowych. Przeczytaj więcej
Pierwszy dzwonek, czyli czas na zdrowe nawyki żywieniowe w naszych domach
Rozpoczęcie roku szkolnego to ważny moment zarówno dla dziecka, jak też dla rodziców. Ostatnie zakupy, kompletowanie wyprawki, dobór odpowiednich podręczników, a przy tym zupełnie nowy rozkład zajęć, który wkomponować musimy w tempo naszego codziennego - dotychczas wakacyjnego - życia. Dlatego ważną staje się kwestia odżywiania, a konkretnie posiłków przygotowywanych dla całej rodziny, w tym naszych najmłodszych. Przeczytaj więcej
Idzie nowe! Przepisy na wiosenne
sałatki z nowalijkami
Najlepsze przepisy na pożegnanie sezonu grillowego
Powoli, powoli… wieczory stają się coraz krótsze, a za oknem robi się coraz chłodniej. Jeszcze niedawno roznoszący się w powietrzu aromat grillowych potraw zaczyna zamieniać się jedynie w piękne wspomnienie. Nim to się jednak stanie, czas jeszcze raz wyciągnąć nasz sprzęt i przygotować niezapomniane grillowe spotkanie! Przeczytaj więcej
Kiedy za oknem zaczyna robić się
wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze
dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie
zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i
składników mineralnych. Dlatego świetnym sposobem na przygotowanie
wiosennego posiłku mogą być sałatki. Przeczytaj więcej
Świąteczne jaja! Czyli kilka pomysłów, jak serwować jajka na wielkanocnym stole
Doskonałe jako przystawka albo przekąska, niezbędne do
przygotowania pysznych wypieków, a przy tym świetna podstawa dań
głównych – jajko! Często niedoceniane w naszych codziennych kulinarnych
zmaganiach, staje się bezcenne w czasie Wielkanocy. Przeczytaj więcej
Wielkanoc pachnąca sosami. Poznaj smaczne pieczone dania na święta
Uwielbiamy ten moment - kiedy z piekarnika wyjmujemy parującą jeszcze pieczeń, a jej zapach wypełnia cały dom. Kiedy pojawia się na świątecznie udekorowanym stole, są przy nim już wszyscy domownicy. I kropka nad „i” – czas na sos, dzięki któremu danie będzie prawdziwym wielkanocnym rarytasem. Przeczytaj więcej
Wielkanoc pachnąca sosami. Poznaj smaczne pieczone dania na święta
Uwielbiamy ten moment - kiedy z piekarnika wyjmujemy parującą jeszcze pieczeń, a jej zapach wypełnia cały dom. Kiedy pojawia się na świątecznie udekorowanym stole, są przy nim już wszyscy domownicy. I kropka nad „i” – czas na sos, dzięki któremu danie będzie prawdziwym wielkanocnym rarytasem. Przeczytaj więcej
Zrób pyszny obiad dla Babci i Dziadka z okazji ich święta
Całe życie jesteśmy przez nich
rozpieszczani, dlatego chociaż raz w roku role mogą, a wręcz powinny się
odwrócić! Dni Babci i Dziadka, przypadające odpowiednio 21 i 22
stycznia, trzeba odpowiednio celebrować. Jak? Przygotowując dla
wyjątkowych gości pyszny obiad! Przeczytaj więcej
Posmakuj karnawału! Kulinarna podróż po karnawałowej mapie świata
Jeszcze niedawno obchodziliśmy hucznie nadejście Nowego Roku,
a już znów ruszamy do zabawy, tym razem karnawałowej. Gdzie się
najlepiej bawić w tym czasie? Czas wyruszyć w kulinarną podróż do
najważniejszych miejsc na karnawałowej mapie świata! Przeczytaj więcej
Mój przepis na… udane letnie party!
Lato to pora roku kiedy chętnie spędzamy wolny czas na świeżym powietrzu wraz z najbliższymi. Kto z nas nie lubi ciepłych promieni słońca na twarzy? Dołóżmy do tego lekkie menu, towarzystwo przyjaciół i mamy przepis na udaną imprezę. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych sposobów na letnie party. Przeczytaj więcej
Jak zdrowo grillować? Porady ekspertów
Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie
musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną
na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z
którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i
żywieniowca. Przeczytaj więcej
Mięsa na wielkanocnym stole - garść tradycji, szczypta ekstrawagancji, ogrom smaku
Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta. A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie. Przeczytaj więcej
Bez nich Świąt nie będzie! Chrzan, rzeżucha, jajko – co z nich przyrządzić?
Po czym poznać, że nadchodzi Wielkanoc? Najpierw sadzimy rzeżuchę, następnie ucieramy chrzan, a na koniec gotujemy jajka. To oczywiście bardzo skrótowa i uproszczona opowieść, niemniej zawiera w sobie trzy kluczowe symbole Świąt Wielkanocnych. Przeczytaj więcej
Cumberland, Roberta, Madera, czyli doskonałe sosy na Wielkanoc
Wielkanoc to zazwyczaj czas sięgania po receptury obecne w naszych domach od lat. Jednocześnie co roku staramy się nieco odświeżyć te receptury, nadać im nowy charakter – szczególnie jeśli chodzi o pieczenie, szynki, pasztety. Pomocne w tym okazują się sosy – potrafią odmienić smak znanych nam dań, by na świątecznym stole pojawiły się prawdziwe rarytasy. Przeczytaj więcej
Ale jaja! Wszystko, co o jajkach warto wiedzieć tuż przed Wielkanocą
Najdroższe jajko zostało kupione za 18,5 mln dolarów - chodzi o złote, wysadzane drogocennymi kamieniami Jajka Fabergé pochodzące z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. Te prawdziwe od kury może nie tak kosztowne, za to bezcenne w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i są obowiązkowym punktem programu podczas świątecznego śniadania. Przeczytaj więcej
Jajko - kariera dookoła świata. Przebojowe propozycje na wielkanocny stół
Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę - i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przeczytaj więcej
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - wiosenne warzywa na start
Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Przeczytaj więcej
Pasztet - wielka rzecz na wielkanocny stół
Wśród specjałów na Wielkanoc, obok jajek i żurku, zajmuje miejsce na podium. Prosty w przygotowaniu, o niepowtarzalnym smaku, z ulubionymi dodatkami. Mowa o pasztecie, który już niedługo będziemy jeść ze smakiem w świąteczny poranek. Przeczytaj więcej
Poznaj najlepsze drinki z Żubrówki na imprezy
Żubrówka, to doskonała polska wódka, z której możesz samodzielnie zrobić fantastyczne drinki na imprezy. Dzięki specjalnie wybranym drinkom twoja zabawa stanie się fantastyczna. Przeczytaj więcej
Obiad w 15 minut? Pora na kuskus! Poznaj czym jest i co z niego smacznego zrobić?
Małe
okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i
już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta
„ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni.
Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus
kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym
ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Przeczytaj więcej
Dzień Kobiet? Oto kulinarne wyzwanie dla... mężczyzn
Czy On będzie pamiętał? A czy koledzy w pracy staną na wysokości zadania? Najpierw liczne, zwykle niepotrzebne rozterki, a w rezultacie Panie są obdarowywane kwiatami i słodkościami. 8 marca to wyjątkowa data w kalendarzu, której celebrowanie dostarcza radości zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Przeczytaj więcejJej wysokość kasza - poradnik szefa kuchni Piotra Murawskiego. Smaczne dania z kaszą
Po latach zapomnienia wraca do naszych łask i na nasze talerze. Kasza przestaje kojarzyć się jedynie z obowiązkowym dodatkiem do gulaszu mięsnego i odkrywa swoje różne smaczne oblicza. Ze zdziwieniem słuchamy, że można przyrządzić z niej nawet deser i że niesie w sobie więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki. Przeczytaj więcejWinogrona w kuchni, czyli o tym co pysznego przyrządzić z tych owoców?
Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przeczytaj więcej
Połączy was smak! Propozycje kulinarne na Walentynki
14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego. Przeczytaj więcej
Międzynarodowy Dzień Pizzy - pysznie na okrągło
Zanim nadejdzie Tłusty Czwartek, warto zatrzymać się przy jeszcze jednej dacie w kalendarzu – w poniedziałek 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To święto nie tylko tych, co lubią szybko zjeść „w przelocie” pyszny trójkącik, ale celebrować go powinni wszyscy entuzjaści pysznego jedzenia. Przeczytaj więcej
Dusimy na zdrowie. Poradnik specjalisty ds. żywienia
Duszenie to proces długiego gotowania, w skutek którego miękną i kruszeją włókna mięsa. Wydobywające się z mięsa soki nadają potrawie głęboki smak i aromat, a całość w połączeniu z dodatkami warzywnymi, ziołami i przyprawami tworzy pyszne dania przywołujące wspomnienie domu rodzinnego. Przeczytaj więcej
Polacy najchętniej jedzą z rodziną i przyjaciółmi
Każdy z nas lubi jeść inaczej. Jedni wolą spożywać posiłki z rodziną, inni z przyjaciółmi, jeszcze inni nie przywiązują wagi do jedzenia, traktując je głównie jako źródło energii. Jak wynika z raportu „Polska kulinarnie” przygotowanego przez agencję Ciszewski MSL, Interactive Research Center i CubeGroup na podstawie analizy zwyczajów Polaków związanych z jedzeniem, polskich internautów można podzielić na 5 segmentów. Przeczytaj więcej
Komentarze
Prześlij komentarz