Przejdź do głównej zawartości

Dusimy na zdrowie. Poradnik specjalisty ds. żywienia

Duszenie to proces długiego gotowania, w skutek którego miękną i kruszeją włókna mięsa. Wydobywające się z mięsa soki nadają potrawie głęboki smak i aromat, a całość w połączeniu z dodatkami warzywnymi, ziołami i przyprawami tworzy pyszne dania przywołujące wspomnienie domu rodzinnego


Dania duszone to również korzystniejszy wybór w trosce o nasze zdrowie i sylwetkę. Obok gotowania, gotowania na parze i grillowania jest to sposób na przygotowanie obiadu z mniejszą ilością tłuszczu. Doskonałą wiadomością jest to, że do duszenia znakomicie nadaje się polecane dbającym o linię mięso z kurczaka, ryby oraz warzywa. Ponadto nie wymagają one długiego czasu pod przykryciem, za to dają pewność, że będzie pysznie i zdrowo. O zaletach mody na duszone potrawy opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Drobiowe na stół

Kurczaka jadamy w Polsce kilka razy w tygodniu, dlatego tak bardzo potrzebujemy nowych pomysłów na jego przyrządzenie. Okazuje się, że nie tylko smażony czy pieczony, ale również duszony smakuje wybornie. Mięso drobiowe ma delikatna strukturę, dlatego już po niedługim czasie możemy cieszyć się smacznym obiadem. W dodatku mięsa drobiowe są najwłaściwsze, jeśli dbamy o linię – 100 g piersi z kurczaka bez skóry to 99 kalorii.

„Zazwyczaj mięso przed duszeniem obsmażamy, aby stworzyć nieprzepuszczalną skórkę, przez którą nie będą uciekać aromatyczne soki mięsne” – mówi ekspert żywienia Knorr, Iwonna Niegowska. „Ze względów dietetycznych możemy jednak zrezygnować z etapu obsmażania, a przejść od razu do sedna sprawy, czyli duszenia. Dzięki mniejszej zawartości tłuszczu mięso będzie lżej strawne” – tłumaczy żywieniowiec. Nie oznacza to wcale utraty walorów smakowych dania. Mimo opuszczenia etapu obsmażania mogą nadal smakować wybornie.

Problemem, jaki może pojawić się podczas duszenia jest utrata smaku, ale spowodowana innym czynnikiem. Długi proces gotowania sprawia, że składniki stopniowo tracą swój smak, ulatując wraz z parą wodną. Aby sos się nie wygotował, regularnie dolewamy wody, co także rozcieńcza smak dania. „Aby temu zapobiec, warto sięgnąć po Bulionetkę do duszonych dań Knorr, która wydobywa i pogłębia smak wszystkich składników dania”, przekonuje Marco Pierro White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie.

Porcja warzyw

Zaletą duszonych dań jest fakt, że wraz z mięsem możemy jednocześnie, w tym samym naczyniu, dusić warzywa. Oddając w procesie duszenia swoje aromaty, w znacznym stopniu wpływają na smak potrawy. „Co ważne, warzywa nie wymagają obsmażenia, wystarczy zalać je wodą, która potem będzie podstawą sosu – sosu bogatego w niektóre witaminy i składniki mineralne z racji na wygotowane z warzyw soki. Najbardziej do duszenia nadają się marchew, kalarepa, dynia, pomidor, kalafior i por. Warzywa do duszenia należy obrać lub zostawić jedynie cienka skórkę – wtedy szybciej staną się miękkie” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Rady uniwersalne – aby było smacznie i zdrowo

Przygotowując dania duszone, warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek eksperta Knorr, Iwonny Niegowskiej, dzięki którym zadbamy zarówno o zdrowie, jak i o doskonały smak potraw:
- Staraj się ograniczać dodawaną do potraw sól. Możesz ją zastąpić m.in. świeżymi lub suszonymi ziołami i przyprawami.
- Jeśli używasz Bulionetki do duszonych dań Knorr, nie ma potrzeby dosalania potraw – dzięki jej użyciu danie jest odpowiednio przyprawione, a poziom soli - pod kontrolą. 

- Przyrządzając danie mięsne, duś także warzywa – uczynią danie pysznym oraz bogatszym w składniki odżywcze.

- Dusić możesz również ryby. Nie wymagają obsmażania, dlatego stanowią zdrowy posiłek. Doskonale nadają się do duszenia, ponieważ zawierają sporo wody. Dania rybne świetnie smakują na przykład w połączeniu z ryżem.

- Unikaj stosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, np. wysokoprocentowej śmietany i żółtego sera.

Przepis polecany przez żywieniowca Knorr, Iwonnę Niegowską:

Kurczak dobrze smakuje w połączeniu ze słodkimi owocami, dlatego do garnka, gdzie się dusi mięso drobiowe, można wrzucić np. kawałki jabłka, pomarańczy lub ulubione suszone owoce. Pysznie smakują też z kurczakiem tradycyjne składniki takie jak szpinak, cebula i czosnek. Poniżej sprawdzony i łatwy przepis na Kociołek z kurczakiem.

Kociołek z kurczakiem


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr,
- 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię,
- 1 cebula,
- 150 ml śmietany.

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, podobnie cebulę.
  2. Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Podsmaż mięso oraz cebulkę.
  3. Wrzuć mieszankę warzyw i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj śmietankę i Bulionetkę Knorr, która wzbogaci smak dania i podkreśli go. Wszystko duś, aż potrawa delikatnie zgęstnieje.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am