Duszenie to proces długiego gotowania, w skutek którego
miękną i kruszeją włókna mięsa. Wydobywające się z mięsa soki nadają
potrawie głęboki smak i aromat, a całość w połączeniu z dodatkami
warzywnymi, ziołami i przyprawami tworzy pyszne dania przywołujące
wspomnienie domu rodzinnego
Dania duszone to również korzystniejszy wybór w trosce o nasze
zdrowie i sylwetkę. Obok gotowania, gotowania na parze i grillowania
jest to sposób na przygotowanie obiadu z mniejszą ilością tłuszczu.
Doskonałą wiadomością jest to, że do duszenia znakomicie nadaje się
polecane dbającym o linię mięso z kurczaka, ryby oraz warzywa. Ponadto
nie wymagają one długiego czasu pod przykryciem, za to dają pewność, że
będzie pysznie i zdrowo. O zaletach mody na duszone potrawy opowiada
Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Drobiowe na stół
Kurczaka jadamy w Polsce kilka razy w tygodniu, dlatego tak bardzo
potrzebujemy nowych pomysłów na jego przyrządzenie. Okazuje się, że nie
tylko smażony czy pieczony, ale również duszony smakuje wybornie. Mięso
drobiowe ma delikatna strukturę, dlatego już po niedługim czasie możemy
cieszyć się smacznym obiadem. W dodatku mięsa drobiowe są najwłaściwsze,
jeśli dbamy o linię – 100 g piersi z kurczaka bez skóry to 99 kalorii.
„Zazwyczaj mięso przed duszeniem obsmażamy, aby stworzyć
nieprzepuszczalną skórkę, przez którą nie będą uciekać aromatyczne soki
mięsne” – mówi ekspert żywienia Knorr, Iwonna Niegowska. „Ze względów
dietetycznych możemy jednak zrezygnować z etapu obsmażania, a przejść od
razu do sedna sprawy, czyli duszenia. Dzięki mniejszej zawartości
tłuszczu mięso będzie lżej strawne” – tłumaczy żywieniowiec. Nie oznacza
to wcale utraty walorów smakowych dania. Mimo opuszczenia etapu
obsmażania mogą nadal smakować wybornie.
Problemem, jaki może pojawić się podczas duszenia jest utrata smaku,
ale spowodowana innym czynnikiem. Długi proces gotowania sprawia, że
składniki stopniowo tracą swój smak, ulatując wraz z parą wodną. Aby sos
się nie wygotował, regularnie dolewamy wody, co także rozcieńcza smak
dania. „Aby temu zapobiec, warto sięgnąć po Bulionetkę do duszonych dań
Knorr, która wydobywa i pogłębia smak wszystkich składników dania”,
przekonuje Marco Pierro White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na
świecie.
Porcja warzyw
Zaletą duszonych dań jest fakt, że wraz z mięsem możemy jednocześnie,
w tym samym naczyniu, dusić warzywa. Oddając w procesie duszenia swoje
aromaty, w znacznym stopniu wpływają na smak potrawy. „Co ważne, warzywa
nie wymagają obsmażenia, wystarczy zalać je wodą, która potem będzie
podstawą sosu – sosu bogatego w niektóre witaminy i składniki mineralne z
racji na wygotowane z warzyw soki. Najbardziej do duszenia nadają się
marchew, kalarepa, dynia, pomidor, kalafior i por. Warzywa do duszenia
należy obrać lub zostawić jedynie cienka skórkę – wtedy szybciej staną
się miękkie” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Rady uniwersalne – aby było smacznie i zdrowo
Przygotowując dania duszone, warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek
eksperta Knorr, Iwonny Niegowskiej, dzięki którym zadbamy zarówno o
zdrowie, jak i o doskonały smak potraw:
- Staraj się ograniczać dodawaną do potraw sól. Możesz ją zastąpić m.in. świeżymi lub suszonymi ziołami i przyprawami.
- Jeśli używasz Bulionetki do duszonych dań Knorr, nie ma potrzeby
dosalania potraw – dzięki jej użyciu danie jest odpowiednio
przyprawione, a poziom soli - pod kontrolą.
- Przyrządzając danie mięsne, duś także warzywa – uczynią danie pysznym oraz bogatszym w składniki odżywcze.
- Dusić możesz również ryby. Nie wymagają obsmażania, dlatego
stanowią zdrowy posiłek. Doskonale nadają się do duszenia, ponieważ
zawierają sporo wody. Dania rybne świetnie smakują na przykład w
połączeniu z ryżem.
- Unikaj stosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, np. wysokoprocentowej śmietany i żółtego sera.
Przepis polecany przez żywieniowca Knorr, Iwonnę Niegowską:
Kurczak dobrze smakuje w połączeniu ze słodkimi owocami, dlatego
do garnka, gdzie się dusi mięso drobiowe, można wrzucić np. kawałki
jabłka, pomarańczy lub ulubione suszone owoce. Pysznie smakują też z
kurczakiem tradycyjne składniki takie jak szpinak, cebula i czosnek.
Poniżej sprawdzony i łatwy przepis na Kociołek z kurczakiem.
Kociołek z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr,
- 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię,
- 1 cebula,
- 150 ml śmietany.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, podobnie cebulę.
- Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Podsmaż mięso oraz cebulkę.
- Wrzuć mieszankę warzyw i smaż przez chwilę.
- Dodaj śmietankę i Bulionetkę Knorr, która wzbogaci smak dania i podkreśli go. Wszystko duś, aż potrawa delikatnie zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz