Przejdź do głównej zawartości

Idealne dania na piknik w plenerze, wyjazd nad jezioro czy wyjście na plażę

Kiedy słońce mocno świeci, nie jesteśmy w stanie usiedzieć w domu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w mieście, czy akurat spędzamy wakacje nad jeziorem, morzem czy w górach, chętnie pakujemy koc, kosmetyki do opalania, napoje i ruszamy na piknik. Do pełni szczęście potrzebny będzie nam jeszcze tylko koszyk pełen przysmaków! Co zabrać ze sobą w ciepłe dni, aby mieć pewność wartościowego posiłku oraz gwarancję pysznego smaku? Oto garść inspiracji, które możemy wykorzystać, przygotowując dania na wynos, idealne do zapakowania do pudełka



Zawijane w sreberka!

W ciepłe letnie dni warto wykorzystywać produkty sezonowe, które o tej porze roku są gwarancją doskonałego smaku. Idealna do dań na wynos jest cukinia – po wcześniejszym przygotowaniu na ciepło, już po wystygnięciu, smakuje nadal doskonale. Zwłaszcza, gdy użyjemy jej w połączeniu z mielonym mięsem, serem mozzarella i pomidorami. Wszystkie składniki po zawinięciu w placku tortilli będą stanowiły pyszną kompozycję. A do tego, z łatwością zawiniemy je w sreberka i spakujemy do piknikowego kosza. Jeśli danie będziemy przygotowywać tego samego dnia, zawinięte w folię aluminiową zaraz po przyrządzeniu, na długo zachowa swoje ciepło. Do takich roladek idealnie pasować będzie dip lub sos czosnkowy, który bez trudu zabierzemy na wynos w małym słoiczku lub plastikowym pojemniku.       

Roladki z cukinii



Składniki:
  • 3 zielone cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne! - doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr.
Włoska studnia… bez dna

Propozycja genialna w swojej prostocie! Szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszna i idealna na lato. Wytrawne tartaletki z pomidorami, serem i oliwkami przygotujemy w pół godziny, choćby zaraz przed wyjściem, i z łatwością zapakujemy je na wynos. To idealna alternatywa dla codziennych kanapek. Przywiedzie na myśl śródziemnomorskie klimaty i sprawi, że nawet w okolicznym parku czy w lesie na chwilę poczujemy się jak pod słońcem Italii.

Tartaletki z ciasta francuskiego



Składniki:
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów malinowych
  • 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
  • 50 g czarnych oliwek
  1. Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
  2. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
  3. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.
Cytrusowo w pudełku

W ciepłe dni uwielbiamy orzeźwiać się cytrusami. Dlatego idealną propozycją do pudełka na wynos będzie sałatka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta, których smak doskonale uzupełnią awokado, granat i kozi ser. To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!

Sałatka z cytrusami i kozim serem



Składniki:
  • 3 garście mieszanych sałat
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • pestki z połowy granatu
  • 1 figa (lub suszone morele)
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • 50 g sera koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki
  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.
Grill na wynos

O tej porze roku uwielbiamy grillować i zawsze żałujemy, że czas grillowania szybko się kończy. Na szczęście dania grillowe możemy przyrządzić także w domu, na zwykłej patelni. Takie potrawy możemy zabierać ze sobą na wynos, np. na piknik. Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 cykoria
  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 1 awokado
  • 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
  2. Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  3. Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
  4. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.
  5. Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am