Przejdź do głównej zawartości

Idealne dania na piknik w plenerze, wyjazd nad jezioro czy wyjście na plażę

Kiedy słońce mocno świeci, nie jesteśmy w stanie usiedzieć w domu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w mieście, czy akurat spędzamy wakacje nad jeziorem, morzem czy w górach, chętnie pakujemy koc, kosmetyki do opalania, napoje i ruszamy na piknik. Do pełni szczęście potrzebny będzie nam jeszcze tylko koszyk pełen przysmaków! Co zabrać ze sobą w ciepłe dni, aby mieć pewność wartościowego posiłku oraz gwarancję pysznego smaku? Oto garść inspiracji, które możemy wykorzystać, przygotowując dania na wynos, idealne do zapakowania do pudełka



Zawijane w sreberka!

W ciepłe letnie dni warto wykorzystywać produkty sezonowe, które o tej porze roku są gwarancją doskonałego smaku. Idealna do dań na wynos jest cukinia – po wcześniejszym przygotowaniu na ciepło, już po wystygnięciu, smakuje nadal doskonale. Zwłaszcza, gdy użyjemy jej w połączeniu z mielonym mięsem, serem mozzarella i pomidorami. Wszystkie składniki po zawinięciu w placku tortilli będą stanowiły pyszną kompozycję. A do tego, z łatwością zawiniemy je w sreberka i spakujemy do piknikowego kosza. Jeśli danie będziemy przygotowywać tego samego dnia, zawinięte w folię aluminiową zaraz po przyrządzeniu, na długo zachowa swoje ciepło. Do takich roladek idealnie pasować będzie dip lub sos czosnkowy, który bez trudu zabierzemy na wynos w małym słoiczku lub plastikowym pojemniku.       

Roladki z cukinii



Składniki:
  • 3 zielone cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne! - doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr.
Włoska studnia… bez dna

Propozycja genialna w swojej prostocie! Szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszna i idealna na lato. Wytrawne tartaletki z pomidorami, serem i oliwkami przygotujemy w pół godziny, choćby zaraz przed wyjściem, i z łatwością zapakujemy je na wynos. To idealna alternatywa dla codziennych kanapek. Przywiedzie na myśl śródziemnomorskie klimaty i sprawi, że nawet w okolicznym parku czy w lesie na chwilę poczujemy się jak pod słońcem Italii.

Tartaletki z ciasta francuskiego



Składniki:
  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów malinowych
  • 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
  • 50 g czarnych oliwek
  1. Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
  2. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
  3. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.
Cytrusowo w pudełku

W ciepłe dni uwielbiamy orzeźwiać się cytrusami. Dlatego idealną propozycją do pudełka na wynos będzie sałatka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta, których smak doskonale uzupełnią awokado, granat i kozi ser. To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!

Sałatka z cytrusami i kozim serem



Składniki:
  • 3 garście mieszanych sałat
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • pestki z połowy granatu
  • 1 figa (lub suszone morele)
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • 50 g sera koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki
  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.
Grill na wynos

O tej porze roku uwielbiamy grillować i zawsze żałujemy, że czas grillowania szybko się kończy. Na szczęście dania grillowe możemy przyrządzić także w domu, na zwykłej patelni. Takie potrawy możemy zabierać ze sobą na wynos, np. na piknik. Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 cykoria
  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 1 awokado
  • 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
  2. Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  3. Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
  4. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.
  5. Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...