Gorące słońce, długie ciepłe wieczory, wakacyjny luz – wszystkie symptomy na niebie i ziemi wskazują, że właśnie rozpoczęło się niecierpliwie wyczekiwane lato! Jednak ta pora roku to nie tylko chwile relaksu, ale także inspirujący okres skłaniający do eksperymentów w kuchni. Co będzie modne tego lata? Czas na kulinarną listę przebojów!
Sezon w pełni
Maliny, czereśnie, jagody, rabarbar, bób, fasolka, botwinka, szparagi – lato to ich czas! Warto wykorzystać sezonowe dary natury do przyrządzania posiłków na nadchodzące ciepłe dni. Świeże owoce i warzywa stanowią przede wszystkim solidną dawkę witamin i składników odżywczych, dzięki którym czujemy się zdrowo oraz wyglądamy piękniej. Co więcej, ich niepowtarzalne smaki budzą wspomnienia minionych letnich chwil oraz rozpieszczają nasze podniebienia. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować przepis na sezonowe szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką.
Zielone szparagi z szynką schwarzwaldzką
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- 8 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
- Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
- Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.
Gotuj na chłodno
Gorące letnie dni mogą dać się we znaki nawet największym wielbicielom słońca. Dlatego, jak co roku, poszukujemy najlepszych sposobów na miłe chwile ochłody. W te wakacje królować będą niezastąpione chłodniki! To znakomity sposób na pierwsze danie obiadowe czy smakowitą kolację. Zupy serwowane na zimno rewelacyjnie studzą temperaturę czasie upałów. Pyszne, zdrowe i, co ważne, nie potrzebujemy na ich przyrządzenie wiele czasu. Przepisów na wyborne zupy na zimno jest bez liku, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co powiesz na bardzo orzeźwiający chłodnik ogórkowy?
Chłodnik z ogórków
Czas przygotowywania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 ogórki
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 sztuka Bulionetki warzywnej Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 115 g włoskich orzechów
- 1 szczypta soli do smaku
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
- Bulionetkę zagotuj z 400 mililitrami wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
- Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
- Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
- Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
Prosto, szybko i bez wysiłku
Piękna pogoda sprzyja rozmaitym, wakacyjnym aktywnościom. Górskie wycieczki, nadmorskie opalanie albo spacer w parku? Nie chcemy tracić ładnych dni na siedzenie w domu i gotowanie obiadu. Jednak i na to znajdą się sposoby. Przyrządzajmy dania na bazie ryżu, makaronu oraz kasz – będzie prosto, ekspresowo, ale wciąż niezwykle smacznie i inspirująco. Do risotto, kaszotto oraz past możemy dodać szybkie do zrobienia mięso drobiowe. Całość warto wzbogacać warzywami – oczywiście najlepiej sezonowymi! Ciekawą propozycją jest przepis na spaghetti bolognese z warzywami.
Warzywne spaghetti bolognese
Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Rodzinnego Fix Spaghetti Bolognese z warzywami Knorr
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 200 g makaronu
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.
- Warzywa pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie suche.
- Dodaj pomidory oraz Fix wymieszany z 200 ml wody. Gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
Na słodko
Deser i obiad w jednym? To możliwe! Potrawy na słodko skuszą nawet największego niejadka. Ciekawe połączenia owoców, serów oraz warzyw doskonale sycą i wprost rozpływają się w ustach. W letni dzień warto skosztować oryginalnej sałatki z truskawkami i serem pleśniowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem truskawek
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 0,5 sałaty masłowej
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 1 pomarańcza
- 100 g roszponki
- 150 g sera pleśniowego blue
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Opłucz sałaty. Masłową porwij na małe kawałki.
- Pokrój ser pleśniowy w kostkę.
- Truskawki pokrój w ćwiartki, pomarańczę obierz i podziel na cząstki. Następnie wymieszaj dokładnie przygotowane składniki.
- Na koniec połącz jogurt naturalny z sosem sałatkowym Knorr i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Na słono
W letnie wieczory nie zapominajmy o wytrawnych przekąskach. Gofry jednoznacznie kojarzą się nam z wakacjami? I słusznie - lecz tego lata wypróbujmy ich słone oblicze. Gofry ze szpinakiem i łososiem polecają się na obiad.
Gofry szpinakowo-łososiowe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g Kostki do pieczenia Kasia
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
- 300 g wędzonego łososia
- 2 łyżki kaparów
- 1 mała czerwona papryka
- ser parmezan
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
- Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sosem do warzyw na ciepło Knorr.
- Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp startym serem.
Moc sezonowych warzyw i owoców, chłodne zupy, słodkie posiłki oraz słone gofry – to absolutne must have tego lata! Obiadowe inspiracje, stworzone przez szefa kuchni Knorr, pozwolą cieszyć się smakami i urokami wakacyjnych chwil. To bez wątpienia będzie pyszne lato!
Komentarze
Prześlij komentarz