Przejdź do głównej zawartości

Bariści radzą: kawę się parzy a nie rozpuszcza

Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając

Czym są produkty przetworzone? To produkty, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować w domu, czyli na przykład niektóre produkty w suchej postaci, np. w proszku. Produkty te najczęściej dostarczają puste kalorie, nie wnoszą żadnych wartości. Ponadto mogą prowadzić do problemów trawiennych, niedoborów witaminowo-mineralnych i innych problemów zdrowotnych – podkreśla Justyna Mizera, dietetyk.
Podobnie jest z kawą, która jest jednym z najpopularniejszych napojów wśród Polaków.
- Zmorą dzisiejszych czasów są produkty wysokoprzetworzone, pozbawione naturalnego smaku i wartości. Kawa rozpuszczalna jest bardziej przetworzona od kawy mielonej, czy ziarnistej. Nigdy też nie mamy pewności z jakiej jakości ziaren została przygotowana. Konsument dość często sięga po kawę rozpuszczalną ze względu na szybkość przygotowania, stąd też naprzeciw takim osobom powstały mieszanki tzw. 2w1 lub 3w1, gdzie poza kawą rozpuszczalną można znaleźć mleko i cukier, a zatem dodatkowe kalorie. Oczywiście, jeśli będzie to jedna taka kawa w ciągu dnia, to nie przytyjemy, ale jeśli kilka, to nie dość, że dostarczamy dodatkowe kalorie, to jeszcze substancje takie jak syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, czy odtłuszczone mleko w proszku, a najważniejszy argument to zdrowie! Zatem jeśli wybierając kawę możemy wybrać wersję dobrze dobranych ziaren, odpowiednio uprażonych i świeżo zmielonych o bogatym aromacie i pełnym smaku, to dlaczego szukamy alternatywy w produktach przetworzonych? Osobiście wybieram kawę parzoną, a nie rozpuszczalną  mówi Justyna Mizera, dietetyk.
Na rynku możemy spotkać dziesiątki rodzajów kaw i napojów kawowych. Wraz ze wzrostem świadomości związanej z wpływem prawidłowego odżywania na nasze dobre samopoczucie i zdrowie, coraz częściej wybieramy produkty pochodzące z natury. Dlatego warto wiedzieć jaką kawę wybrać, aby tę naturalność zachować. Zanim kawa trafi do filiżanki poddawana jest różnym procesom. W przypadku kawy mielonej są to 2 główne kroki: palenie, mielenie. Natomiast kawa rozpuszczalna (tzw. instant) tych procesów musi przejść znacznie więcej, m.in.: parzy się ją już na etapie produkcji, z czego wynika, między innymi, jej specyficzny aromat i smak, określany przez specjalistów jako „płaski.”
Mając zatem do wyboru kawę mieloną, poddawaną minimalnej liczbie procesów i kawę rozpuszczalną, bariści wybierają wyłącznie kawę, którą się parzy.
- Jako barista wybieram wyłącznie kawę parzoną. Tylko taki produkt ma pełny i intensywny smak oraz bogaty aromat. Dlatego też nigdy nie korzystam z kawy rozpuszczalnej, która nie ma nic wspólnego z prawdziwą kawą i która poddawana jest bardziej skomplikowanym procesom produkcyjnym podczas których traci swoje właściwości smakowe – mówi Fritz Storm, Mistrz Świata Baristów.
Polacy chcą pić kawę wysokiej jakości. Dlatego też licznie odwiedzają kawiarnie, a barista stał się dla nich synonimem kawowego eksperta. Wysoką jakość kawy może zapewnić tylko jej parzenie, stąd kawiarnie korzystają wyłącznie z kawy zmielonej, co potwierdza Maciej Duszak, trener baristów, Vice Mistrz Polski Brewers Cup 2014. - Tylko kawa zmielona, przy zachowaniu najwyższej jakości ziaren, pozwala serwować produkt wart swej ceny, w odróżnieniu od kawy rozpuszczalnej, czy pakowanej w kapsułki. Goście kawiarni oczekują, że barista przygotuje im napój najwyższej jakości. Kawa to produkt naturalny, dlatego nie powinna być mocno przetwarzana. Zachowanie jej charakteru wymaga naturalnej metody przygotowania.
Bariści mogą różnić się w wyborze ulubionego rodzaju czy gatunku ziaren, ale są zgodni, że prawdziwy, bogaty smak i aromat kawy można uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając
Kawę parzy się prosto i bez fusów
Osoby sięgające po kawę rozpuszczalną wybierają ją często ze względu na szybkość przygotowania oraz brak fusów. Wszystkiemu winny jest czas, a dokładnie jego brak. Czy rzeczywiście musimy codziennie godzić się na kompromis i rezygnować z tego co w kawie najważniejsze - z jej aromatu i smaku?
Bariści stworzyli wiele metod parzenia kawy. W szczególności polecają jej parzenie we french pressie, dzięki któremu można prosto i w krótkim czasie przygotować aromatyczny napój bez fusów.
- French press to cudowne urządzenie, w którym w ciągu kilku minut możemy zaparzyć poranną kawę. Wystarczy do dzbanka wsypać odpowiednią ilość kawy, zalać ją gorącą wodą, a następnie odczekać kilka minut. Gdy kawa będzie już zaparzona, specjalnym tłokiem oddzielamy fusy od płynu. I gotowe! – mówi Łukasz Mitura, wicemistrz Polski Baristów.
French press zachwala również Fritz Storm, Mistrz Świata Baristów, który poleca go osobom, które rano nie mają czasu na zaparzenie kawy, a jednocześnie nie posiadają ekspresu ciśnieniowego. - Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie kawy bez fusów jest skorzystanie z french pressa. Można do niego dokupić niewielki młynek do kawy i dodatkowo korzystać ze świeżo mielonych ziaren.
- Parzenie kawy bez fusów nigdy nie było prostsze niż teraz! Na rynku mamy mnóstwo prostych w użyciu i dobrze wykonanych akcesoriów do zaparzania kawy w domu. Jedną z moich ulubionych metod parzenia jest aeropress, który daje świetny, intensywny napar, a przy tym jego obsługa jest bardzo prosta. Dla fanów włoskiego podejścia do kawy w postaci espresso polecam kawiarkę. – dodaje Maciej Duszak.
Zaparzyć kawę bez fusów można nie tylko we french pressie czy w popularnej kawiarce, ale również w syfonie, ekspresie przelewowym czy tygielku. Bariści na co dzień w swojej pracy używają zwykle ekspresu ciśnieniowego.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański...

Seksowne dziewczyny z KSW w rozbieranej sesji

KSW to nie tylko mieszane sztuki walki i zacięte pojedynki najlepszych fighterów mma, ale i piękne i seksowne dziewczyny. Zobaczcie jak wyglądała sesja Ring Girls KSW dla magazynu CKM Fot. You Tube/CKM/Ring Girls KSW Efekty pracy stylistów i fotografów w postaci rozebranych dziewczyn KSW już październikowym wydaniu magazynu CKM . Jak zapowiadają twórcy będzie na kogo popatrzeć. Wystarczy, że się przyjrzycie sesji z udziałem seksownych Ring Girls Federacji KSW. To właśnie te urodziwe dziewczyny wyprowadzają zawodników federacj KSW do ringu i chodzą dumnie po oktagonie prezentując kartę z numerem rundy i co najważniejsze uświetniają swoją obecnością widowiskowe gale KSW. I śmiało trzeba przyznać, że seksowne Ring Girls KSW wyglądają wspaniale i dziwi, że brylują podczas gal KSW i podbijają męskie serca, które oglądają walki mma. Zobacz Sesję Ring Girls KSW dla CKM: Przeczytaj także:  https://swiatimedia.blogspot.com/2015/01/seksowna-irina-shayk-czyli-pozna...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...