Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając
Czym są produkty przetworzone? To produkty, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować w domu, czyli na przykład niektóre produkty w suchej postaci, np. w proszku. Produkty te najczęściej dostarczają puste kalorie, nie wnoszą żadnych wartości. Ponadto mogą prowadzić do problemów trawiennych, niedoborów witaminowo-mineralnych i innych problemów zdrowotnych – podkreśla Justyna Mizera, dietetyk.
Podobnie jest z kawą, która jest jednym z najpopularniejszych napojów wśród Polaków.
- Zmorą dzisiejszych czasów są produkty wysokoprzetworzone, pozbawione naturalnego smaku i wartości. Kawa rozpuszczalna jest bardziej przetworzona od kawy mielonej, czy ziarnistej. Nigdy też nie mamy pewności z jakiej jakości ziaren została przygotowana. Konsument dość często sięga po kawę rozpuszczalną ze względu na szybkość przygotowania, stąd też naprzeciw takim osobom powstały mieszanki tzw. 2w1 lub 3w1, gdzie poza kawą rozpuszczalną można znaleźć mleko i cukier, a zatem dodatkowe kalorie. Oczywiście, jeśli będzie to jedna taka kawa w ciągu dnia, to nie przytyjemy, ale jeśli kilka, to nie dość, że dostarczamy dodatkowe kalorie, to jeszcze substancje takie jak syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, czy odtłuszczone mleko w proszku, a najważniejszy argument to zdrowie! Zatem jeśli wybierając kawę możemy wybrać wersję dobrze dobranych ziaren, odpowiednio uprażonych i świeżo zmielonych o bogatym aromacie i pełnym smaku, to dlaczego szukamy alternatywy w produktach przetworzonych? Osobiście wybieram kawę parzoną, a nie rozpuszczalną – mówi Justyna Mizera, dietetyk.
Na rynku możemy spotkać dziesiątki rodzajów kaw i napojów kawowych. Wraz ze wzrostem świadomości związanej z wpływem prawidłowego odżywania na nasze dobre samopoczucie i zdrowie, coraz częściej wybieramy produkty pochodzące z natury. Dlatego warto wiedzieć jaką kawę wybrać, aby tę naturalność zachować. Zanim kawa trafi do filiżanki poddawana jest różnym procesom. W przypadku kawy mielonej są to 2 główne kroki: palenie, mielenie. Natomiast kawa rozpuszczalna (tzw. instant) tych procesów musi przejść znacznie więcej, m.in.: parzy się ją już na etapie produkcji, z czego wynika, między innymi, jej specyficzny aromat i smak, określany przez specjalistów jako „płaski.”
Mając zatem do wyboru kawę mieloną, poddawaną minimalnej liczbie procesów i kawę rozpuszczalną, bariści wybierają wyłącznie kawę, którą się parzy.
- Jako barista wybieram wyłącznie kawę parzoną. Tylko taki produkt ma pełny i intensywny smak oraz bogaty aromat. Dlatego też nigdy nie korzystam z kawy rozpuszczalnej, która nie ma nic wspólnego z prawdziwą kawą i która poddawana jest bardziej skomplikowanym procesom produkcyjnym podczas których traci swoje właściwości smakowe – mówi Fritz Storm, Mistrz Świata Baristów.
Polacy chcą pić kawę wysokiej jakości. Dlatego też licznie odwiedzają kawiarnie, a barista stał się dla nich synonimem kawowego eksperta. Wysoką jakość kawy może zapewnić tylko jej parzenie, stąd kawiarnie korzystają wyłącznie z kawy zmielonej, co potwierdza Maciej Duszak, trener baristów, Vice Mistrz Polski Brewers Cup 2014. - Tylko kawa zmielona, przy zachowaniu najwyższej jakości ziaren, pozwala serwować produkt wart swej ceny, w odróżnieniu od kawy rozpuszczalnej, czy pakowanej w kapsułki. Goście kawiarni oczekują, że barista przygotuje im napój najwyższej jakości. Kawa to produkt naturalny, dlatego nie powinna być mocno przetwarzana. Zachowanie jej charakteru wymaga naturalnej metody przygotowania.
Bariści mogą różnić się w wyborze ulubionego rodzaju czy gatunku ziaren, ale są zgodni, że prawdziwy, bogaty smak i aromat kawy można uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając
Kawę parzy się prosto i bez fusów
Osoby sięgające po kawę rozpuszczalną wybierają ją często ze względu na szybkość przygotowania oraz brak fusów. Wszystkiemu winny jest czas, a dokładnie jego brak. Czy rzeczywiście musimy codziennie godzić się na kompromis i rezygnować z tego co w kawie najważniejsze - z jej aromatu i smaku?
Bariści stworzyli wiele metod parzenia kawy. W szczególności polecają jej parzenie we french pressie, dzięki któremu można prosto i w krótkim czasie przygotować aromatyczny napój bez fusów.
- French press to cudowne urządzenie, w którym w ciągu kilku minut możemy zaparzyć poranną kawę. Wystarczy do dzbanka wsypać odpowiednią ilość kawy, zalać ją gorącą wodą, a następnie odczekać kilka minut. Gdy kawa będzie już zaparzona, specjalnym tłokiem oddzielamy fusy od płynu. I gotowe! – mówi Łukasz Mitura, wicemistrz Polski Baristów.
French press zachwala również Fritz Storm, Mistrz Świata Baristów, który poleca go osobom, które rano nie mają czasu na zaparzenie kawy, a jednocześnie nie posiadają ekspresu ciśnieniowego. - Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie kawy bez fusów jest skorzystanie z french pressa. Można do niego dokupić niewielki młynek do kawy i dodatkowo korzystać ze świeżo mielonych ziaren.
- Parzenie kawy bez fusów nigdy nie było prostsze niż teraz! Na rynku mamy mnóstwo prostych w użyciu i dobrze wykonanych akcesoriów do zaparzania kawy w domu. Jedną z moich ulubionych metod parzenia jest aeropress, który daje świetny, intensywny napar, a przy tym jego obsługa jest bardzo prosta. Dla fanów włoskiego podejścia do kawy w postaci espresso polecam kawiarkę. – dodaje Maciej Duszak.
Zaparzyć kawę bez fusów można nie tylko we french pressie czy w popularnej kawiarce, ale również w syfonie, ekspresie przelewowym czy tygielku. Bariści na co dzień w swojej pracy używają zwykle ekspresu ciśnieniowego.
Komentarze
Prześlij komentarz