Przejdź do głównej zawartości

Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt? Wypróbuj smaczne przepisy na grilla

Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla!



Must have, czyli karkówka

Tradycyjnie na grillu najczęściej podaje się oczywiście karkówkę. Mięso kroimy w kostki i marynujemy, wstawiając na kwadrans do lodówki. „Do marynaty możemy dodać łyżkę musztardy, by smak mięsa był jeszcze bogatszy” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Dodatkami do mięsa będą czerwona cebula i papryka. Aromatyczny rozmaryn dopełni całości. Goście na grillu będą zachwyceni tak przygotowaną karkówką:

Mega szaszłyk z karkówki z grilla

Składniki:
  • 700 g karkówki
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
  • 2 papryki kolorowe
  • 3 cebule czerwone
  • 200 g boczku wędzonego w kawałku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. Dla nadania smaku w misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.
  2. Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
  3. Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek
  4. Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
 Będzie szlachetnie, czyli aromatyczne polędwiczki

Polędwiczki, zanim położymy na ruszcie, powinniśmy zamarynować. Nietypowym pomysłem jest marynata z warzyw. Najpierw należy je zapiec w piekarniku – bakłażana, cebulę, czosnek i paprykę. Po wystudzeniu warzywa blendujemy z oliwą i koncentratem. Do gotowego sosu dodajemy kolendrę. Tak przygotowane polędwiczki stworzą na grillu doskonały duet z boczkiem - nabijamy je naprzemiennie na patyki. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namoczmy je uprzednio w wodzie” – przypomina szef kuchni Knorr.

Grillowane polędwiczki

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
  • 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • bakłażan
  • 2 cebule czerwone
  • czosnek główka
  • papryka czerwona
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka czarnuszki
  • 8 bagietek (kromki)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.
  2. Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.
  3. Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3x3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce dla nadania aromatu połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.
  4. Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.
  5. Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.
Kawał ... mięsa!

Mięso z grilla to nie tylko kurczak i karkówka, ale także rozbef! Krwiste, czerwone mięso w połączeniu z aromatyczną marynatą będzie pysznym pomysłem na kolację ze znajomymi. Do niego można przyrządzić nietypowe dodatki – takie jak frytki z batatów z syropem klonowym. Smak mięsa podkreśli pikantny dip z papryczki habanero:

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero

Składniki:
  • 2 kg rozbefu w jednym kawałku z tłuszczem na wierzchu
  • 2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr 
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki pieprzu czarnego całego
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g pestek z dyni
  • 2 papryczki habanero wędzone z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki kolendry
  • limonka
 Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr dla nadania smaku i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
  2. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
  3. W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
  4. Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
  5. Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
  6. Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
  7. W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.
Warzywnie

Początek maja to rozpoczęcie sezonu na szparagi! W wersji grillowanej smakują wyjątkowo! Są też proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, truskawkami i serem halloumi, stworzą wiosenną i lekką sałatkę. „Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra” – poleca szef kuchni Knorr: 

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Składniki:
  • 80 g świeżego jarmużu
  • Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr 
  • 8 świeżych truskawek
  • ¼ pęczka kopru włoskiego
  • 4 szparagi białe
  • 4 szparagi zielone
  • 50 g sera halloumi
  • migdały w płatkach do podania
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
  3. Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
  4. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
  5. Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.
Grzybowo

Pieczarki przyrządzane na grillu znane są z doskonałego smaku. Mogą też być pysznym składnikiem… sałatki! W połączeniu z brokułami i serem pleśniowym, stworzą wyjątkowe danie. „Zamiast pestek dyni możemy użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Składniki:
  • 200 g świeżych pieczarek
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr 
  • pół brokuła
  • 30 g sera pleśniowego typu blue, np. gorgonzola
  • pęczek szczypioru z dymki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml oleju
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.
  3. Przygotuj sos dla smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.
  4. Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.
Owocowo

Sposób na owoce z grilla? Położyć na grzankach! Idealne w tym celu będą gruszki - najpierw chwilę marynujemy je w przyprawie, a następnie smażymy na rozgrzanym grillu. Na pokrojoną bagietkę nakładamy porcję rukoli, grillowaną gruszkę i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, a potem całość wrzucamy na grilla:

Grzanki z grillowaną gruszką

Składniki:
  • łyżeczka Przyprawy pikantnej do grilla Knorr
  • 2 świeże gruszki
  • bagietka
  • 2 garście rukoli
  • 40 g sera pleśniowego np. Gorgonzola
  • łyżka pestek słonecznika
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • łyżka syropu balsamicznego
Sposób przygotowania:
  1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla dla nadania smaku i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
  3. Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
  4. Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.
 Kropka nad „i”, czyli dipy

Grill to także niezwykłe w smaku dipy, które świetnie sprawdzą się do szaszłyków, kiełbasy, polędwiczek. Paprykowy stanowi połączenie czerwonej papryki, szalotki i papryczki chili. Aby było jeszcze bardziej „paprykowo”, do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku:

Dip paprykowy


Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr 
  • szalotka
  • małe chili (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 100 ml oliwy
  • jajko
  • świeża kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Paprykę, szalotkę, chili i czosnek zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i wystudź, obierz ze skóry, z papryki usuń gniazdo nasienne. Przełóż do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.
  2. Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.
  3. Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: