Przejdź do głównej zawartości

Szpinak w zimowym wydaniu. Odkryj jego bogactwo i zobacz ,co z niego zrobić?

Jesienią i zimą czujemy wzmożone zapotrzebowanie na to, co trudno dostępne, czyli ciepłe promienie słoneczne i witaminy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. Oczywiście nie powinniśmy się poddawać zimowej chandrze i starać się uzupełniać te braki najlepiej jak potrafimy. Dobrym sposobem mogą być sałatki z warzyw dostępnych w Polsce prawie cały rok lub mrożonych, które także w dobry sposób uzupełnią naszą dietę

W tym artykule wraz z ekspertem ds. żywienia marki Knorr przyjrzymy się szpinakowi, natomiast najsmaczniejsze sposoby na przyrządzenie tego zielonego warzywa zdradzi nam Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Szpinak prawdopodobnie pochodzi z Azji. W Chinach do dziś nazywany jest „perskim warzywem”, co wskazywałoby na Iran jako kraj jego pochodzenia. Do Europy szpinak przywieźli już w XI w. Arabowie - jego ekspansja zaczęła się od Półwyspu Iberyjskiego.  W Polsce pierwsze wzmianki o szpinaku notujemy od końca XVIII w. Szpinak warzywny jest rośliną hodowlaną, raczej nie rośnie samodzielnie.


Okiem dietetyka

Szpinak na swą popularność zasłużył sobie bogactwem witamin A, C i E,  błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Jego przewaga nad warzywną konkurencją polega na stosunkowo dużej, jak na warzywo, zawartości białka - ok. 2,6 g w porcji 100 g  świeżego szpinaku. Dużą zaletą jest również niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to jedynie 16 kalorii. Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, zwraca uwagę również na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (luteiny) oraz beta-karotenu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jeśli pozwolimy mu czekać w lodowce zbyt długo, traci część swoich właściwości odżywczych. Nie traci ich za to szpinak mrożony, więc śmiało możemy kupować go w tej formie. Co ważne, szpinak jeść najlepiej w towarzystwie jajka lub mleka, aby zawarty w nim kwas szczawiowy nie naruszał naszych zasobów wapnia.

Ciekawa anegdota na temat szpinaku wiąże się z zawartością żelaza - owszem, jest go w zielonym warzywie całkiem sporo, bo 2,8 mg w 100 g, ale przed laty badacze sądzili, że ta zawartość jest w szpinaku znacznie wyższa. Okazało się, że źle postawili oni przecinek podczas obliczeń, w wyniku czego porcja 100 g szpinaku według ich mniemania przekraczała dzienne zapotrzebowanie na żelazo (wynosi ono 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn, a w przepisach prawa żywnościowego ustalono je na 14 mg dla wszystkich dorosłych). Stąd też wzięły się wszelkie opowieści o tym, jak dzieci zmuszane były do jedzenia szpinaku, a w związku z tym przymusem nie znosiły go serdecznie.

Okiem szefa kuchni 

Szpinak ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Na półkach sklepowych możemy znaleźć świeży szpinak również jesienią i zimą, a w razie jego braku zawsze łatwo dostępny jest on w postaci mrożonej (zazwyczaj występuje pod trzema postaciami: liście w całości, szpinak tarty lub posiekany). Liście świeżego szpinaku najczęściej spożywamy po obróbce termicznej, ale równie dobrze smakują świeże. Nadają się świetnie do sałatek na zimno i dań na ciepło. A oto kilka rad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, dotyczących obchodzenia się z tym delikatnym warzywem:

- Młode listki nadają się do jedzenia w całości, natomiast przy dużych, grubszych liściach lepiej usunąć łodyżkę i zamoczyć liście na kilka chwil w wodzie - opłukanie pod bieżącą wodą może nie wystarczyć.

- Pamiętaj, aby do sałatki dodawać liście dokładnie odsączone.

- Nie przechowuj świeżego szpinaku w lodówce dłużej niż jeden dzień. Przed włożeniem do lodówki, możesz zawinąć go w mokry papier - wtedy dłużej zachowa świeżość.

- Jeśli chcesz podtrzymać na dłużej piękny zielony kolor liści, zamocz je na kilka chwil w wodzie z lodem.

Szpinak na ciepło - idealny na jesień i zimę

„Szpinak przyrządzony na ciepło może umilić nam nawet bardzo chłodny szary dzień” – mówi z  przekonaniem Piotr Murawski. Z pomocą tego warzywa możemy stworzyć zarówno proste połączenia, jak Duszony szpinak z czosnkiem czy Szpinak z jajkiem, jak i bardziej wykwintne propozycje. Wśród nich może się znaleźć Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue. Smak tych dań znakomicie podkreśli Sos do warzyw na ciepło do szpinaku Knorr, czyli kompozycja sera, czosnku i natki pietruszki. I będzie naprawdę pysznie! Oto szczegółowe przepisy:

Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue


Składniki:
  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany 18%
  • pół cebuli
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
  • pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
  1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
  2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
  3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę
  4. Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
  5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.


 Przeczytaj także; Jej wysokość kasza - poradnik szefa kuchni Piotra ...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Top 13 najlepsze przeboje na Sylwestra 2015

Powili zbliża się koniec 2015 roku i czas wybrać zestaw piosenek, które będą królować podczas tegorocznego Sylwestra. My wybraliśmy Top 13 tych najbardziej naszym zdaniem przebojowych 1. IMANY - Don't Be So Shy (Filatov & Karas Remix) Imany to pseudonim pięknej francuskiej wokalistki Nadii Mladjao, która za nim zadebiutowała jako piosenkarka była modelką. W 2015 roku ukazał jej się nowy singiel zatytułowany Don't Be So Shy, który Imany nagrała wspólnie Filatovem & Karasem.  Hit ten z pewnością będzie królował podczas zbliżającego się karnawału. 2. Nicky Jam y Enrique Iglesias El Perdón Nicky Jam to jeden z najbardziej zdolnych i kreatywnych artystów latynoskich. Pochodzący z USA raper i wokalista ma korzenie portorykańskie i dominikańskie. W 2015 roku ukazała się jego piosenka zatytułowana "El Perdon", którą Nicky wykonywał najpierw solo, a następnie zaprosił do niej gwiazdora sceny latino Enrique Iglesias i tak numer przez nich w...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...