To może być prawdziwa wakacyjna miłość - już teraz warto sięgnąć po bakłażany i przekonać się o ich szerokim zastosowaniu. Pyszne i niskokaloryczne. Sezon na bakłażany rozpoczyna się w lipcu, więc nie przepuśćmy okazji!
Na naszych straganach najczęściej spotykamy bakłażana w kolorze
ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman,
psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. Skąd się
wzięło? To zapewne zasługa charakterystycznego kształtu oraz faktu, że
bywa uważany za afrodyzjak.
Pozbądź się zgorzknienia!
Uprawa bakłażana we własnym ogródku będzie w naszym klimacie raczej
trudna, bo woli on zdecydowanie wyższe temperatury. W końcu do Europy
zawitał z dalekiej Azji głównie za sprawą Maurów, którzy nawiedzali
Hiszpanię. Jest charakterystycznym składnikiem dań kuchni hinduskiej,
afrykańskiej i śródziemnomorskiej.
"Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada
zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste
towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy
większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na
twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy
zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda
nasiennego. Przed obróbką termiczną zawsze można oprószyć go solą i
odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej
gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą",
zaleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Jednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie omawianego
warzywa jest jego grillowanie. Zawsze trzeba pamiętać o stosowaniu
bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo bakłażan wchłonie go niczym gąbka.
Dlatego przed położeniem warzywa na ogniu lepiej jest posmarować plastry
niewielką ilością oliwy, a nie wlewać ją bezpośrednio na patelnię.
Pomocna w wydobyciu jak najlepszego smaku będzie też Naturalna Przyprawa
do kurczaka Knorr. Na patelnię można jeszcze dodać nieco posiekanego
czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z
sosem jogurtowym lub serowym.
Grillowany bakłażan z czosnkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 opakowanie Naturalnej przyprawy do kurczaka pikantnej Knorr
- 6 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w plastry. Posyp je solą i odstaw na 20 minut. Następnie, aby pozbyć się nadmiaru wody, przyciśnij je talerzykiem lub deską.
- Osusz bakłażana za pomocą ręcznika papierowego. Skrop oliwą i posyp Naturalną pikantną przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki czemu warzywa zyskają wyrazisty smak.
- Dodaj posiekany czosnek. Smaż plastry bakłażana na dobrze rozgrzanym grillu, do momentu, aż uzyskają rumiany kolor. Danie podawaj z sosem jogurtowym lub serowym.
W serowym towarzystwie
Czosnek, zioła i ser. Z nimi najczęściej komponowany jest bakłażan.
Francuzi chętnie zestawiają go z licznymi odmianami swoich tradycyjnych
serów, jak powszechnie znany camembert i cieszący się mniejszą
popularnością, ale znakomicie sprawdzający się do topienia beaufort. Z
kolei Grecy namiętnie łączą bakłażan z ukochaną przez nich fetą.
Podłużne plastry świetnie nadadzą się do zrobienia roladek, w których
podstawą nadzienia będzie właśnie ser, tym razem twarogowy. Kiedy
pokrojone kawałki bakłażanów będą się spokojnie odsączać (pomocne przy
tym będzie postawienie na nich ciężkiego naczynia), można zabrać się za
robienie farszu. Najpierw w piekarniku pieczemy migdały, a następnie
zgniatamy je na miazgę. Dodajemy do nich papryki pokrojone w kostkę,
starty ząbek czosnku, posiekaną miętę oraz 200 g twarożku i dokładnie
mieszamy, doprawiając według uznania. Masę kładziemy na plastry i
zwijamy w rulon. Roladki najlepiej będą smakowały po kilkudziesięciu
minutach, kiedy smaki się połączą.
Marynowany bakłażan
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
- 200 g twarożku
- 200 g migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- sok z cytryny
- 1 posiekana mięta
- oliwa z oliwek
- 2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Następnie posól i przyciśnij plastry ciężkim naczyniem. Odstaw na godzinę, aby straciły nadmiar wody.
- Odsącz plastry, używając do tego papierowego ręcznika i obsmaż na patelni. Możesz użyć grillowej lub zwykłej.
- Włóż migdały do piekarnika i piecz je w 180 stopniach przez 8 minut, aby zyskały rumiany kolor. Kiedy wystygną, rozgnieć je w moździerzu lub zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście mięty i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj je do migdałów wraz z twarożkiem.
- Dokładnie wymieszaj powyższe składniki. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń je w rulony.
- Aby przygotować doskonały dressing, przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zalej nim bakłażany, skrop oliwą i odstaw na co najmniej godzinę przed podaniem.
Bakłażan równie dobrze czuje się w piekarniku, jednak nim tam trafi,
również trzeba za każdym razem powtórzyć procedurę z odsączaniem, żeby
móc cieszyć się najlepszym smakiem warzywa i nie zaburzać jego harmonii w
połączeniu z niezwykłymi dodatkami, jak właśnie sery. Po doprawieniu
plastrów, pozostawieniu ich na godzinę oraz odsączeniu ręcznikiem
papierowym, należy je delikatnie obsmażyć na oliwie. Tak przygotowane
warzywo przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, smarujemy
koncentratem pomidorowym i obkładamy plastrami camemberta. Powtarzamy
układ takich warstw, tworząc swoisty przekładaniec, którego zwieńczeniem
będzie pokruszony beaufort skropiony jeszcze oliwą i okraszony bazylią.
Bakłażany po prowansalsku
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 200 g sera camembert
- 100 g sera beaufort
- 1 szczypta pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
- Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami - na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
- Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
Z kolei łatwo dostępna feta będzie świetnym głównym bohaterem w
zapiekance, która w wykonaniu jest bardzo prosta i zachwyci niejedne
kubki smakowe. Plastrami bakłażana wykładamy naczynie żaroodporne,
którego dno wcześniej pokryliśmy oliwą i obsypaliśmy bułką tartą.
Dodajemy pokrojone oliwki, a całość zalewamy sosem przygotowanym ze
śmietany, jajka i przypraw. Wierzch posypujemy posiekaną natką
pietruszki i fetą.
Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 600 g bakłażanów
- 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g oliwek
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
- Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym,
- Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz