Przejdź do głównej zawartości

Ziarenka maku - nie tylko na słodko

Mak jest bardzo dobrze znany w polskiej kuchni. Jest jednym z głównych smaków przywodzących na myśl świąteczną atmosferę. Makowiec, kutia, pierogi czy kluski z makiem - któraś z tych potraw musi pojawić się na wigilijnym stole. Teraz jednak warto świąteczne skojarzenia odłożyć na bok i szukać inspiracji na wykorzystanie maku w kuchni przez cały rok


Mak polny rozpoczyna swoje kwitnienie w maju. Rośnie dziko, upiększając łany pola i łąki. Zwłaszcza dawniej miał szerokie zastosowanie w zielarstwie, lecznictwie czy kosmetologii. Dostrzeżono również jego kulinarne właściwości, gdzie wykorzystywano go do barwienia win i napojów owocowych.

O walorach maku, nie tylko smakowych, przekonywano się na przestrzeni dziejów. Delikatny kwiat wywalczył sobie trwałe miejsce nawet w mitologii greckiej. Persefona, słynna bogini kiełkującego zboża, córka Zeusa, gdy opuszczała mroczne podziemia Hadesu i wracała na ziemię, nastawała wówczas wiosna. Jednym z jej atrybutów był właśnie mak.

Istnieje blisko 100 odmian maku. Jedną z bardziej znanych jest mak lekarski, który zasłynął przede wszystkim jako roślina lecznicza. Natomiast niebieski mak, a właściwie jego ziarna, zyskały stałe miejsce w sztuce kulinarnej.

Olej z ziaren maku

Ziarna niebieskiego maku są używane przede wszystkim do produkowania z nich oleju, zawierającego dużą ilość korzystnego dla organizmu kwasu linolowego (omega 6), wspierającego nas w walce z niewłaściwym poziomem cholesterolu. Jak mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr, "tłoczony jest na zimno, dlatego zachowuje wiele ze swoich naturalnych właściwości". Natomiast szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, podkreśla jego unikalny delikatny smak z wyczuwalną nutą orzechową. O jasnożółtej barwie, bogaty w nienasycone kwasy omega 6 (zawiera ich ponad 70%), idealnie nadaje się do lekkich sałatek i surówek.

Słodka tradycja

W tradycyjnej polskiej kuchni mak kojarzony jest oczywiście z wigilijnymi deserami. Ponadto stał się także nieodłącznym składnikiem innej tradycyjnej słodkości mocno związanej z konkretnym regionem Polski. 11 listopada to szczególny dzień dla Poznania i całej Wielkopolski. Oprócz Święta Niepodległości wówczas obchodzony jest także dzień Św. Marcina, którego festynowy rodowód sięga jeszcze średniowiecza. Tego dnia wypiekany jest zgodnie z tradycyjną recepturą rogalik świętomarciński. Jego podstawą jest właśnie mak, ale jego szczególna, rzadsza odmiana - biały mak. Bowiem żeby poznański rogal otrzymał zaszczytne miano "świętomarcińskiego", musi spełniać kilka podstawowych kryteriów. Oprócz specyficznego kształtu oraz ciasta półfrancuskiego istotna jest baza masy – biały mak. Dodatkami do niej powinny być m.in. cukier, margaryna, masa jajowa, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce.

W kuchni azjatyckiej

Osobom mocno przywiązanym do tradycyjnej polskiej kuchni trudno będzie sobie wyobrazić mak w innym daniu niż w deserze lub jako dodatek na wierzchu świeżego pieczywa. Jednak w kuchni azjatyckiej często pojawia się jako jeden ze składników słonych potraw, szczególnie w daniach indyjskich. Ma naturalne właściwości pobudzające apetyt, dlatego mak można spotkać w przystawkach albo w roli zagęstnika sosu.

Czas na nowe oblicze maku

Może czasem warto spróbować przełamać kulinarne konwenanse? "Trzeba samumu przekonać się, czy mak powinien być skazany tylko na nieodłączne towarzystwo cukru, czy też może odegrać ważną rolę w innych potrawach z naszego menu. Dlatego warto przygotować choćby prostą sałatkę, ale o egzotycznym charakterze ze zdawałoby się nieprzystających do siebie składników. Użyjemy do niej ziemniaków, papryki, limonki i rzeczonego maku", radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. O znakomite połączenie różnych smaków zadba Sos sałatkowy czosnkowy Knorr. 

Sałatka ziemniaczana z makiem:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:
  • 8 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Knorr
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 limonka
  • 15 g maku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
  1. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  2. Po ugotowaniu przekrój je na poł i przełóż do miski.
  3. Posiekaj cebulę, a paprykę pokrój w kostkę. Tak przygotowane składniki dodaj do ziemniaków.
  4. Wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z majonezem, musztardą i łyżką gorącej wody.
  5. Pomieszaj sos z warzywami i przełóż sałatkę na talerz.
  6. Na wierzchu udekoruj ją ziarnami maku, startą skórką limonki oraz listkami natki pietruszki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...