Przejdź do głównej zawartości

Oliwkowy zawrót głowy, czyli smaczne dania z oliwkami

Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania


Mozaika kolorów

W Polsce najbardziej popularne są dwa typy hiszpańskich oliwek: czarne i zielone. Tymczasem oliwki występują w bajecznej gamie kolorów i smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa oliwki nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzi, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców.

W Hiszpanii sezon zbiorów oliwek trwa niezwykle krótko, zaledwie 6-8 tygodni pomiędzy wrześniem, a listopadem. Apetyczne, zielone hiszpańskie oliwki stołowe uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć. Delikatne owoce wymagają czułego traktowania. Dlatego, by ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt. Wyśmienite, czarne hiszpańskie oliwki otrzymywane są z pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed okresem dojrzewania owoców, pod koniec sezonu zbiorów.

Stopień dojrzałości oliwek ma znaczący wpływ także na ich smak. Owoce z pierwszych zbiorów mają odrobinę więcej goryczy i ostrości. Te zbierane później są łagodniejsze, można nawet powiedzieć, że są lekko słodkawe.

Bogactwo oliwkowego świata

Odmian hiszpańskich oliwek jest wiele. Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej kultury kulinarnej. Oliwkowe serce Hiszpanii bije w słonecznej Andaluzji, gdzie rośnie najwięcej tych niezwykłych, wiekowych drzew.
Magia kolorów i smaków hiszpańskich oliwek dostępnych w Polsce daje nieograniczone możliwości ich serwowania i obietnicę nowych doznań smakowych. Pyszne i odżywcze oliwki doskonale smakują same, a w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje smaków.

Hiszpańskie oliwki są dostępne w wielu pysznych postaciach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną lub serem. Do wypełniania oliwek stosowane jest ponad 60 rodzajów nadzienia! Można dostać je w puszkach, słoiczkach, czy woreczkach. A na dodatek, oliwki są wyjątkowo łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili!

Różnorodność hiszpańskich oliwek oraz ich uniwersalność sprzyja kreatywności w kuchni i celebrowaniu chwili posiłku. Hiszpańskie oliwki nie tylko wyśmienicie smakują, ale inspirują do kulinarnych eksperymentów, gdyż pasują do wszystkiego i na każdą okazję! Doskonale sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, składnik dań gorących, drinków czy nawet deserów. Hiszpańskie oliwki w prosty i szybki sposób przemienią nawet najprostszą przekąskę w spektakularne danie z aromatyczną, śródziemnomorską nutą. Wyczarujmy odrobinę lata w jesienny dzień, wyruszając w fascynującą podróż smaków i aromatów w towarzystwie hiszpańskiej oliwki. Czas na oliwkowy zawrót głowy!

Dodaj szczyptę Hiszpanii do swoich ulubionych potraw. Połącz hiszpańskie oliwki z ulubionymi składnikami i odkryj jak Twoje dania eksplodują smakiem! Poniżej prezentujemy przepisy z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej.

Tapenada z czarnych hiszpańskich oliwek i anchois

Składniki: 

250 g osuszonych czarnych oliwek,
6 filetów anchois,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki marynowanych kaparów,
mała garść liści pietruszki,
3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku. Podajemy do świeżego chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce do 2 tygodni.

Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 

2 piersi z kaczki,
15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek,
6 - 8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami),
1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie),
2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą.

Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni. Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am