Przejdź do głównej zawartości

Oliwkowy zawrót głowy, czyli smaczne dania z oliwkami

Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania


Mozaika kolorów

W Polsce najbardziej popularne są dwa typy hiszpańskich oliwek: czarne i zielone. Tymczasem oliwki występują w bajecznej gamie kolorów i smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa oliwki nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzi, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców.

W Hiszpanii sezon zbiorów oliwek trwa niezwykle krótko, zaledwie 6-8 tygodni pomiędzy wrześniem, a listopadem. Apetyczne, zielone hiszpańskie oliwki stołowe uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć. Delikatne owoce wymagają czułego traktowania. Dlatego, by ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt. Wyśmienite, czarne hiszpańskie oliwki otrzymywane są z pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed okresem dojrzewania owoców, pod koniec sezonu zbiorów.

Stopień dojrzałości oliwek ma znaczący wpływ także na ich smak. Owoce z pierwszych zbiorów mają odrobinę więcej goryczy i ostrości. Te zbierane później są łagodniejsze, można nawet powiedzieć, że są lekko słodkawe.

Bogactwo oliwkowego świata

Odmian hiszpańskich oliwek jest wiele. Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej kultury kulinarnej. Oliwkowe serce Hiszpanii bije w słonecznej Andaluzji, gdzie rośnie najwięcej tych niezwykłych, wiekowych drzew.
Magia kolorów i smaków hiszpańskich oliwek dostępnych w Polsce daje nieograniczone możliwości ich serwowania i obietnicę nowych doznań smakowych. Pyszne i odżywcze oliwki doskonale smakują same, a w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje smaków.

Hiszpańskie oliwki są dostępne w wielu pysznych postaciach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną lub serem. Do wypełniania oliwek stosowane jest ponad 60 rodzajów nadzienia! Można dostać je w puszkach, słoiczkach, czy woreczkach. A na dodatek, oliwki są wyjątkowo łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili!

Różnorodność hiszpańskich oliwek oraz ich uniwersalność sprzyja kreatywności w kuchni i celebrowaniu chwili posiłku. Hiszpańskie oliwki nie tylko wyśmienicie smakują, ale inspirują do kulinarnych eksperymentów, gdyż pasują do wszystkiego i na każdą okazję! Doskonale sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, składnik dań gorących, drinków czy nawet deserów. Hiszpańskie oliwki w prosty i szybki sposób przemienią nawet najprostszą przekąskę w spektakularne danie z aromatyczną, śródziemnomorską nutą. Wyczarujmy odrobinę lata w jesienny dzień, wyruszając w fascynującą podróż smaków i aromatów w towarzystwie hiszpańskiej oliwki. Czas na oliwkowy zawrót głowy!

Dodaj szczyptę Hiszpanii do swoich ulubionych potraw. Połącz hiszpańskie oliwki z ulubionymi składnikami i odkryj jak Twoje dania eksplodują smakiem! Poniżej prezentujemy przepisy z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej.

Tapenada z czarnych hiszpańskich oliwek i anchois

Składniki: 

250 g osuszonych czarnych oliwek,
6 filetów anchois,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki marynowanych kaparów,
mała garść liści pietruszki,
3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku. Podajemy do świeżego chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce do 2 tygodni.

Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 

2 piersi z kaczki,
15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek,
6 - 8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami),
1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie),
2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą.

Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni. Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...