Przejdź do głównej zawartości

Nawarzyłeś piwa, to teraz... z nim coś ugotuj!

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania



Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.

Na początek zupa... piwna
  
Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny.  „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami - cynamonem, goździkami i skórką z cytryny”, opowiada Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. O tak – należy przygotować się na niezwykłe połączenie smaków.

Zupa piwna


czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4

Składniki:

- 1,5 l jasnego piwa
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- 3 dag masła
- 2 dag mąki
- 4 żółtka
- 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
- goździki
- cynamon
- 5 łyżek płynnego miodu
- starta skórka z cytryny, grzanki

Sposób przygotowania:
  1. Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  1. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
  1. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
  2. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
  1. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Naleśniki z chmielową nutą

Chcemy „podkręcić” ciasto naleśnikowe? Pomocne okaże się piwo. Wystarczy, że obok tradycyjnych składników ciasta, użyjemy piwa i całość doprawimy szczyptą kminku. Takich naleśników nie musimy serwować na sam koniec uczty, czyli na deser - mogą pojawić się wcześniej jako przystawka albo nawet danie główne, w zależności od tego, jaki zastosujemy do nich farsz. Ciasto naleśnikowe z chmielową nutą będzie smakować doskonale z nadzieniem mięsnym lub serowym.

Ciasto naleśnikowe z piwem


Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- 1 szczypta kminku
- 30 g tłuszczu do smażenia 

Sposób przygotowania:
  1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu zyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr.
  1. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.
Zrobić smaczną panierkę to małe piwo!

Mąka, jajko, bułka tarta – jak odmienić tradycyjna panierkę? Warto postawić na oryginalność i dodać do niej piwo – kotlety schabowe i drobiowe będą smakowy wyjątkowo. Może ono posłużyć także do przygotowania gęstego ciasta piwnego, w którym obtoczymy np. dorsza. Smacznie i niestandardowo.

Dorsz w cieście piwnym


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 

Składniki:
- 800 g filetu z dorsza
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
- 3 jajka
- 0,5 l piwa
- 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.
  1. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki.
  2. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.
Do grillowania

Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania bez spożywanego w trakcie uczty piwa. Szefowie kuchni Knorr polecają natomiast stosowanie browarniczego wyrobu także w trakcie przygotowywania jedzenia z rusztu. Remo Walder, szef kuchni Knorr, rekomenduje specjalną marynatę właśnie na bazie piwa. 

Wymieszane z miodem i musztardą idealnie będzie się nadawać do tak popularnej na grilla karkówki. Różni się tym od tradycyjnej marynaty, że zamiast wcześniej zanurzyć w niej mięso, nakłada się ją co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Nie bójmy się eksperymentowania. Zapadł nam w pamięci jakiś trunek z wyjątkowym aromatem? Zastanówmy się, czy nie znalazłby zastosowania również w kuchni.

Przeczytaj także: https://swiatimedia.blogspot.com/2017/10/mija-40-lat-od-spec-operacji-komandosow.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am