Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne wpadki w kuchni. Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy



Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…

Barszcz czerwony jest… pomarańczowy?

Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

Szybko i prosto ugotujemy na Wigilię barszcz czerwony według poniższego przepisu:

Barszcz czerwony


Składniki:
  • 4 sztuki buraków  
  • Barszcz czerwony z grzybami Knorr ­
  • marchew ­
  • seler ­
  • por mały ­
  • liść laurowy ­
  • łyżka soku z cytryny ­
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
 Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj w wodzie Barszcz czerwony Knorr, który nada zupie intensywnie czerwony kolor. Następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Możesz dodać ewentualnie łyżkę masła.
  2. Zupę dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem, do smaku możesz również dodać cukier i sok z cytryny.
  3. Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.
Wigilijna zupa jest… za słona?

W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

Ryba… bez smaku?

Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?
„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny.
Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

Karp… się rozpada?

Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Przepis na wigilijnego karpia:


Składniki:
  • 1,5 kg karpia  
  • jajko ­
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr ­
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr ­
  • pół cytryny  
  • szklanka wody  
  • 2 łyżki mąki ­
  • 2 sztuki marchewki ­
  • 2 sztuki pietruszki ­
  • ¼ selera  
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • bułka paryska ­
  • szklanka piwa
  • olej
Sposób przygotowania:
  1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, która nada aromatu, a następnie pokrój w plastry.
  2. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.
  3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
  4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
  5. Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr, która nada rybie lekki aromat czosnku. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.
Pieczony schab… za suchy?

Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia.
Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Pieczone mięso… bez aromatu?

Sekret tkwi w marynacie – to ona nada mięsu nie tylko doskonały smak, ale też cudowny aromat. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej. Na święta sprawdzi się wyrazista marynata na bazie oleju i musztardy.

Przepis na pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym:


Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości ­
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek ­
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr ­
  • 4 łyżki oleju roślinnego ­
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr ­
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej ­
  • 65 g majeranku suszonego ­
  • 50 ml oleju
  • cebula szalotka, mała ­
  • 2 łyżki śmietany 18 % ­
Sposób przygotowania:
  1. Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie, tak aby w środek włożyć suszone śliwki.
  2. Przyprawę do mięs Knorr, która będzie bazą do marynaty, wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Następnie tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku. Na koniec mięso zawiń w folię aluminiową.
  3. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
  5. Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek. Mięso podawaj z sosem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...