23 czerwca przypada szczególne święto. To wyjątkowa okazja, by okazać naszym Tatom, jak mocno ich kochamy. Doskonałym pomysłem na wspólne świętowanie może być rodzinne spotkanie przy grillu. A jak grill, to oczywiście… soczysty i aromatyczny stek! Dobrze przyrządzony stanowić będzie świetny pomysł na danie dla każdego mężczyzny, a już na pewno dla… naszego Taty. O tym, w jaki sposób przygotować stek idealny, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski
Wołowina na ruszcie - befsztyk
Do przygotowania odpowiedniego steku powinniśmy wykorzystać odpowiedni rodzaj mięsa. Na grillu świetnie sprawdzi się wołowina. Co musimy wiedzieć, przystępując do jej zakupu?
Najważniejsza jest rasa bydła, z której pochodzi mięso. Najlepszym mięsem na befsztyk będzie wołowina Wagyu, jak również Limousin, Chianina – Rind – uważana za najstarszą rasę bydła na świecie, Hereford czy Black Angus.
„Dobre gatunkowo mięso to bardzo ważny element przyrządzenia idealnych steków. Na grillu najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa. Możemy jednak wykorzystać również inne części, takie jak antrykot, rostbef, ligawa czy nawet mięso z udźca. Przyrządzając mięso, musimy zwrócić uwagę, czy ma ono tzw. ‘marmurkową strukturę’. Chodzi o to, by było ono poprzerastane tłuszczem, dzięki czemu pod wpływem wysokiej temperatury nasz stek uzyska wyjątkową soczystość. Co ważne, każdy gatunek pochodzący z różnej rasy bydła charakteryzuje się odpowiednim czasem ‘dojrzewania’ w odpowiednich warunkach, który ma wpływ na jego ostateczny smak” - opowiada Piotr Murawski.
By przygotować pyszny stek, wykorzystać możemy również mięso z ryb lub dziczyznę.
Na początek…
Pamiętać należy, że mięso potrzebować będzie odpowiedniej ilości czasu na przyzwyczajenie się do temperatury pokojowej. Po wyciągnięciu z lodówki, powinniśmy je w pierwszej kolejności umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w plastry (o grubości ok. 3 cm) i na minimum godzinę odstawić.
Odrobina soli
Charakterystyczny smak mięsa na steki sprawia, że do ich przygotowania wykorzystać powinniśmy jedynie odrobinę soli, która w czasie smażenia wniknie głębiej do środka, oraz niewielką ilość przypraw. Należy to jednak zrobić jeszcze przed wrzuceniem mięsa na ruszt. Unikać powinniśmy natomiast pieprzu, który w wysokiej temperaturze może się przypalić i popsuć smak naszej potrawy.
Grillujemy!
By przyrządzić stek, wykorzystać możemy polaną tłuszczem patelnię, jak również oczywiście - grill. W tym drugim przypadku, do przygotowania mięsa najlepiej będzie wykorzystać grill otwarty.
Przed wrzuceniem steków na ruszt, musimy pamiętać, by delikatnie uformować w rękach płaty mięsa. Przy większych kawałkach, przed samym smażeniem powinniśmy ponacinać jego brzegi, dzięki czemu mięso nie skurczy się mocniej pod wpływem wysokiej temperatury.
By nasze steki smakowały naprawdę wybornie, musimy bardzo dobrze rozgrzać węgiel lub drewno, na którym rozpalamy grill, dzięki czemu białko mięsa natychmiast się zetnie, a nasze mięso zachowa wyjątkową soczystość. By nie stracić jej w dalszym procesie smażenia, powinniśmy zrezygnować z nakłuwania naszych steków widelcem. By obrócić kawałki na grillu, wykorzystać możemy szczypce.
Well done?
Steki można wysmażyć na kilka sposobów:
- well done (stek bardzo dobrze wysmażony) – mięso brązowe, po przekrojeniu nie wypływają z niego soki,
- medium well (dobrze wysmażony) – w kolorze brunatnym, z delikatnie różowym środkiem, z niewielką ilością osocza,
- medium (średnio wysmażony) – jędrne mięso w delikatnym różowym kolorze, z lekko brunatnym osoczem,
- medium rare (średnio krwisty) – mięso w kolorze czerwonym, osocze lekko brunatne,
- rare (krwisty) – lekko wysmażony stek, czerwone mięso i osocze,
- blue rare (niebieski) – mięso jedynie delikatnie wysmażone na zewnątrz, w środku surowe.
A oto kilka propozycji Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na przygotowanie pysznych steków:
Greckie steki z karkówki na grilla
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 200 g zielonych i czarnych oliwek
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 150 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz i pokrój mięso w steki o grubości 1 cm.
- Zmiksuj oliwę z oliwkami. Tak przygotowany sos połącz z posiekaną kolendrą, oregano oraz Przyprawą do grilla Knorr, która wydobędzie z mięsa wyjątkowy smak.
- Gotową marynatą wysmaruj dokładnie każdy ze steków i na 20 - 30 minut odstaw w chłodniejsze miejsce.
- Smaż na rozgrzanym grillu zamarynowane wcześniej steki po 8 minut z każdej strony. Serwuj je z chrupiącą bagietką, sałatą oraz ketchupem, którego pomidorowy smak będzie doskonale pasował do potrawy.
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Składniki:
- 1 kg chudej karkówki wieprzowej
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml whiskey
- 100 ml ketchupu pikantnego
- 100 g cukru brązowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula szalotka
- 1 posiekana ostra papryczka chilli
- 50 ml oliwy
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta roztartego goździka
- 1 łyżeczka kminu rzymski
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
- Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
- Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.
Stek warto jest podawać w towarzystwie sosów, np. ze znakomitym sosem pieprzowym:
Stek z sosem pieprzowym
Składniki:
- 500 g polędwicy
- 10 łyżek czerwonego wina
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 3 cebule szalotki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 80 g marynowanego zielonego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój na 4 steki. Posyp je czarnym pieprzem i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na łyżce oleju. Dopraw je po usmażeniu szczyptą soli.
- Zagotuj wodę i przez kilka minut parz ziarna zielonego pieprzu. Następnie je przecedź.
- Zeszklij posiekane szalotki na tej samej patelni.
- Wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś wszystko, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która wzbogaci smak dania. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko przez minutę, do czasu aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.
Stek świetnie smakować może również w towarzystwie wykwintnej śliwki:
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
Składniki:
- 300 ml wina czerwonego Marsala
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 1 szalotka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 steki z polędwicy wołowej
- 300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
- 6 szalotek
- 100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
- 50 g śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
- Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
- Obsmaż na oleju steki - po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
- Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala. Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
- Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
- Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.
Smacznego grillowania!
Komentarze
Prześlij komentarz