Przejdź do głównej zawartości

Jak śliwka w... kuchni? Poznaj smaczne dania ze śliwki

Wiele owoców jest wykorzystywanych w wykwintnej kuchni, jednak niewiele z nich tak jak śliwka potrafi nadać daniu wytworności. Zwykła pieczeń podana z tym owocem nabiera szlachetności. Śliwka ma wyjątkowe miejsce w kulinariach, kojarzone z początkiem jesieni

Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje się tak najpewniej za sprawą konfitur, powideł, dżemów i różnego rodzaju innych przetworów, które zaczynamy wydobywać z naszych piwnic wraz z nastaniem chłodniejszych dni.

Świeża lub już przetworzona śliwka na stałe wpisała się w krajobraz polskiej kuchni. Ma na tyle szerokie zastosowanie, że bez problemu można przyrządzić obiad, którego każde danie będzie zawierało śliwkę. Jej smakiem można wzbogacić barszcz czerwony, uszlachetnić pieczeń i przyrządzić z jej udziałem deser, a pomiędzy ich spożywaniem popijać kompot śliwkowy.

Garstka faktów o garstce śliwek

Śliwki to trzecie najczęściej uprawiane w naszym kraju owoce rosnące na drzewach, po jabłkach i wiśniach. Jesteśmy ich piątym producentem w Unii Europejskiej i siedemnastym na świecie. Ich roczne zbiory wynoszą w Polsce około 100 tys. ton, z czego większość trafia na krajowy rynek.

Czy warto po nie sięgać? „Śliwki przyśpieszają i ułatwiają proces trawienia. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich błonnika. Nie są bogate w witaminę C, ale zawierają spore ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i niespotykaną w zbyt wielu owocach witaminę E. Śliwki nie są zbyt kaloryczne - 100 gramów zawiera niewiele ponad 45 kcal. Warto jednak pamiętać, że taka sama ilość śliwek suszonych może mieć nawet 6 razy większą wartość energetyczną” - charakteryzuje owoc żywieniowiec Knorr Iwonna Niegowska.

Królowa węgierka

Wśród tych owoców niepodzielną królową jest węgierka. Być może jest to jeden z powodów, dla których Polacy tak lubią kraj słynący z pysznych win i oryginalnej kuchni. Najprawdopodobniej właśnie z Węgier fioletowa odmiana śliwki przywędrowała do Polski, ale jej rodowodu należałoby szukać w Azji Mniejszej. Węgierka wzbogaci smak zupy lub drugiego dnia. Bardzo dobrze nadaje się do suszenia, a nowe aromaty można z niej wydobyć po jej uwędzeniu.

Węgierkom popularności w Polsce zazdroszczą renklody i mirabelki. Ich smak jest powszechnie znany, ale zastosowanie węższe niż w przypadku królowej wśród śliwek. Renklody i mirabelki służą przede wszystkim jako świetny surowiec na przetwory.

Wpaść na pomysł ze śliwką

Gdzie wrzucić śliwkę? Do barszczu! Tradycyjna zupa zyska nowe oblicze po dodaniu do niej suszonych śliwek:

Barszcz ze śliwkami

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

- buraki - 50 dag
- Barszcz czerwony Knorr - 2 opakowania
- suszone śliwki - 6 sztuk
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- tarty chrzan - 1 łyżka
- cukier
- pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Do 2 litrów zagotowanej wody dodaj Barszcz czerwony Knorr, który zapewni zupie doskonały smak.
  2. Świeże buraki umyj i ugotuj, a gdy ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na największych oczkach tarki.
  3. Suszone śliwki umyj i wymocz, aby zmiękły. Dodaj do zupy po odcedzeniu z wody.
  4. Do barszczu dorzuć tarte buraki, przypraw chrzanem i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Zupę gotuj przez około 10 minut.
  5. Przed podaniem gotowy barszcz przecedź przez sito i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Drugie danie ze śliwką? Wielu na myśl jako pierwsze przyjdą knedle, ale dla osób niewyobrażających sobie obiadu bez mięsa będzie to pieczeń. Schab faszerowany tym owocem kojarzy się ze staropolską gościnnością. Przyprawa do mięs Knorr zapewni mięsu odpowiednią kompozycję ziół, zaś Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego pozwoli jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowy charakter potrawy.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6

Składniki:
- schab środkowy bez kości – 1,5 kg
- śliwki suszone bez pestek – 300 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
- Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
- olej roślinny – 4 łyżki
- musztarda sarepska – 3 łyżki
- majeranek suszony – 65 g
- olej – 50 ml
- cebula szalotka, mała – 1 sztuka
- śmietana 18 % – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
  1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość około 3 cm. W powstałe nacięcie wetknij suszone śliwki.
  2. Przygotuj marynatę. W miseczce połącz przyprawę do mięs Knorr z musztardą i olejem. Natrzyj nią mięso i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. W ten sposób marynata i jej smaki wnikną w schab, a twoja pieczeń będzie aromatyczna i soczysta. Po tym czasie schab obsmaż z każdej ze stron na złoty kolor na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, by zamknęły się pory mięsa. Następnie jeszcze gorącą pieczeń obtocz w majeranku. Użyj do tego folii aluminiowej, w którą owiń mięso.
  3. Schab w folii połóż na blasze piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 50-60 minut. W trakcie pieczenia z mięsa wyciekną soki, które należy zlać do miski – będą bazą sosu do pieczeni.
  4. Drobno posiekaną szalotkę obsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  5. Do cebulki wlej szklankę ciepłej wody i soki z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr i całość mieszaj, aż się rozpuści. Esencja zagęści sos i zapewni mu doskonały smak. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj dwie minuty, potem zmniejsz ogień i dodaj śmietanę – wymieszaną z odrobiną gorącego sosu, by się nie zważyła. Na koniec dopraw majerankiem. Sosem polej pokrojony w plastry schab.
To właśnie sos może być decydującym składnikiem dania, który zaważy na jego ostatecznym smaku. Śliwka będzie znakomitą bazą nadającą mięsu prawdziwej szlachetności.

Korzenny sos śliwkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:

- suszone śliwki wędzone bez pestek - 50 g
- kawałek cynamonu
- goździki - 1 sztuka
- cebulka - 1 sztuka
- olej roślinny do smażenia - 50 ml
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
- woda – 250 ml

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż w rondlu z przyprawami korzennymi: kawałkiem laski cynamonu i goździkami. Całość zalej wodą, rosołem lub wywarem z pieczenia mięsa.
  2. Do rondla dodaj Esencję Knorr, dzięki której sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie przyprawiony. Rozprowadź ją widelcem lub rózgą tak, by pozbyć się grudek. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, aż sos się zagęści.
  3. Wyjmij cynamon i goździk, dodaj pokrojone w paski śliwki i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec zmiksuj blenderem na gładki sos.
Śliwki wywodzą się z Azji i, co oczywiste, mają również zastosowanie w tamtejszej kuchni. Suszone mogą posłużyć do przyrządzenia egzotycznego sosu hoisin:
Sos hoisin ze śliwkami

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

- sos sojowy ciemny - 4 łyżki
- Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- masło orzechowe - 2 łyżki
- ocet - 2 łyżeczki
- olej sezamowy - 2 łyżeczki
- śliwki suszone - 100 g
- chilli – duża szczypta
- woda – 400 ml

Sposób przygotowania:
  1. Dokładnie umyte i wymoczone śliwki posiekaj, wrzuć do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Odstaw na bok, by sos ostygł.
  2. Do śliwek dodaj Fix Knorr, by sos nabrał orientalnego charakteru. Całość znów zagotuj i, od czasu do czasu mieszając, pozostaw na ogniu, aż większość płynu odparuje, a sos stanie się gęsty.
  3. Do wystudzonego sosu dodaj przyprawy: chili w proszku, czosnek, kilka łyżek sosu sojowego i octu, olej z sezamu, a także masło orzechowe. Sos zmiksuj blenderem. Powinien być aksamitny i klarowny, bez dużych kawałków śliwek. Będzie doskonały do pieczonych mięs i smażonych warzyw.
Czy to przez modę na kuchnię śródziemnomorską, czy wygodę przygotowania, faktem jest, że makarony coraz częściej goszczą na polskich stołach. Klasyczne sosy do pasty mogą mieć wiele oblicz. Carbonara zyska nowy wyraz, gdy będzie serwowana właśnie z suszonymi śliwkami.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am