Przejdź do głównej zawartości

Rusz(t) sezon grillowy! Poradnik grillowy Knorr&Weber

Kwitnące kasztany? Matura? Również, ale coraz częściej maj kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem! Samodzielnie przygotowywane jedzenie z rusztu cieszy się w Polsce ogromną popularnością


Przygotowywanie jedzenia nad ogniem od wieków pozwala ludziom nie tylko zaspokajać głód, ale też budować i zacieśniać wzajemne relacje. Współczesne biesiady na świeżym powietrzu stają się nieodłącznym elementem każdej majówki. Aby grillowanie było bezpieczne, a potrawy doskonałe w smaku, warto posłuchać ekspertów w tej dziedzinie. Weber-Stephen Polska, dystrybutor kultowych amerykańskich grilli ogrodowych, oraz marka Knorr, której produkty pomagają przyrządzać doskonałe potrawy na ruszcie, wspólnie przygotowały poradnik, który podpowie, jaki grill wybrać i jak grillować, by było smacznie i bezpiecznie.

Za miasto 

Najpierw trzeba zadać sobie pytanie, jaki rodzaj grilla jest nam potrzebny. W dużej mierze zależne jest to od częstotliwości korzystania z urządzenia oraz liczby osób, jaką będziemy chcieli zachwycić swoimi daniami. Do jednorazowych wypadów na łono natury wystarczające będzie proste i niewielkie urządzenie. Wtedy warto zwrócić uwagę na jego stabilność i łatwość transportu. Weber Smokey Joe to przykład grilla węglowego przeznaczonego na pikniki za miastem. Niewielka średnica rusztu (37 cm) oraz specjalne zabezpieczenie przed spadaniem pokrywy podczas transportu pozwolą łatwo zabrać ten sprzęt do bagażnika nawet najmniejszego samochodu. Dla bardziej wymagających przyda się kompaktowa wersja grilla gazowego: Weber Go Anyware. Niewielki nabój gazowy zapewnia swobodne grillowanie przez kilka godzin, a ruszt jest gotowy do grillowania już kilka minut po odpaleniu.

Metody grillowania

Metody grillowania różnią się w zależności od szerokości geograficznej. W Stanach Zjednoczonych, gdzie rozpoczęła się grillowa rewolucja, szczególnym uznaniem cieszy się grill w formie kulistej z zamykaną pokrywą. Pierwszy taki model stworzyła amerykańska firma Weber, która do dzisiaj jest liderem w produkcji grilli. „Kulisty grill wyposażony w pokrywę oprócz walorów praktycznych, bo można z niego korzystać bez względu na pogodę, pozwala także uniknąć kontaktu otwartego ognia z potrawami, a przez to uchronić je od przypalenia. Dobry sprzęt powinien mieć wbudowany termometr, żeby przygotować dania zgodnie z wymaganiami przepisu. Chromowany ruszt i zabezpieczenia antykorozyjne umożliwią użytkowanie grilla przez lata. Dodatkowym atutem będzie przemyślany, ale bardzo prosty system wentylacji. Otwory doprowadzające powietrze, a z nim tlen, powinny znajdować nie tylko w górnej, ale także i w dolnej część, żeby wewnątrz wytworzyć wyższą temperaturę żaru”, opowiada Julian Karewicz, ekspert marki Weber.

Posiadając grill z pokrywą, możemy grillować metodą bezpośrednią, czyli układając potrawę tuż nad źródłem temperatury na środku rusztu, lub metodą pośrednią, kiedy składniki leżą po bokach rusztu. Metoda bezpośrednia jest doskonała do grillowania steków, które wymagają krótkiego czasu na bardzo wysokiej temperaturze. Natomiast duże kawałki mięs, aby zostały dobrze przygotowane, potrzebują dłuższego czasu grillowania i niższej temperatury. Wtedy świetnie sprawdza się metoda pośrednia. Kurczak w całości ułożony na specjalnym stojaku lub po boku rusztu nie jest narażony bezpośrednio na wysoką temperaturę i ryzyko spalenia. Grill z pokrywą działa wtedy jak piec z termoobiegiem i rozgrzane powietrze krąży wokół potrawy, opiekając ją równomiernie.

Węgiel czy brykiet 

Co jest najlepszym źródłem żaru? Węgiel drzewny czy brykiet. Oba „paliwa” mają swoją wartość, ale najważniejsze, byśmy znali ich jakość i skład. Brykiet szybko i równomiernie się rozpala, ponieważ ma bardziej zwarty i równomierny kształt. Kostki przywierają do siebie ściślej i przekazują sobie temperaturę. Węgiel drzewny to tradycyjne źródło żaru i do dziś bardzo popularne. Czasem warto na rozpalony brykiet lub węgiel drzewny ułożyć dodatkowo kilka kawałków drzewa owocowego, co pozwoli wzbogacić jedzenie w dodatkowe aromaty. Jeśli drewienka będą wcześniej namoczone, uzyskamy dodatkowy efekt podwędzania potrawy.

Rozpalanie grilla węglowego

Do rozpalenia lepiej nie korzystać z płynnych środków łatwopalnych, żeby ich niebezpieczne związki nie przedostały się potem do jedzenia w trakcie spalania. Jeśli rozpałka tego typu jest nieunikniona, trzeba zastosować ją tylko raz, na początku grillowania i odczekać odpowiedni czas do jej wypalenia. Najbezpieczniej jest używać rozpałki parafinowej.

W procesie rozpalania bardzo przydatny będzie specjalny komin, do którego wsypiemy brykiet na czas uzyskania odpowiedniego żaru. W wąskiej przestrzeni tego urządzenia ciepło jest szybko przekazywane do kolejnych kawałków brykietu, dzięki czemu czas rozpalania skraca się do ok. 15 minut.

Alternatywa dla brykietu

Większy komfort w kontekście rozpalania grilla i jego szybkiej gotowości do przyrządzania potraw zapewniają grille gazowe. Są praktycznie gotowe do użytkowania od naciśnięcia jednego przycisku. Działają jak mobilna, ogrodowa kuchenka gazowa, która dodatkowo posiada różne strefy temperatury. W przypadku grilli Webera tłuszcz nie kapie na żar, ale na rozgrzane szyny i, odparowując, wraca potrawom aromat. Najnowsze modele grilli gazowych posiadają też specjalny dopalacz – dodatkowy palnik (tzw. Sear), który doskonale sprawdza się przy grillowaniu potraw wymagających bardzo wysokiej temperatury np. steków.

Dla miłośników grillowania na balkonie najbardziej przydatne są grille elektryczne. Pasjonaci grillowania wiedzą, że to nie źródło temperatury, ale jej wysokość i możliwość kontrolowania wpływają na jakość i smak potrawy. Dlatego w grillach elektrycznych liczy się duża moc i komfort ich użytkowania. Nie generują dymu, a dzięki pokrywie ograniczamy także ilość pary wytwarzanej podczas grillowania. Grille elektryczne Webera z serii „Q” to także wyjątkowy design, który na każdym balkonie wygląda bardzo nowocześnie  – twierdzi Wiktor Wencel, Dyrektor Generalny Weber Stephen Polska.

Prosta droga do smacznego jedzenia z grilla

Wiemy czym, wiemy na czym, więc trzeba zastanowić się, co najlepiej przygotować na ruszcie. Nadal rządzą mięsa, ale coraz częściej wykorzystujemy grilla do przyrządzania ryb, warzyw, a nawet owoców serów. Poniżej kilka ogólnych wskazówek szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, dotyczących przygotowywania mięsa na grillu:
  • Nie można używać mięs uprzednio zamrażanych lub prosto z lodówki.
  • Produkty peklowane i konserwowane za pomocą saletry nie nadają się na ruszt, albowiem ta w trakcie wytapiania tworzy toksyczne związki.
  • Powinno się korzystać z tacek lub folii z aluminium, ponieważ wytopiony tłuszcz spadający na rozżarzone węgle również tworzy niebezpieczne związki.
Karkówka - częsty bywalec rusztu

Zwolennicy wieprzowiny nie wyobrażają sobie udanego grilla bez karkówki. Powinno się ją pokroić na plastry o szerokości od 1 do 2 cm i lekko ponakłuwać z obu stron, co pozwoli przeniknąć marynacie, która wydobędzie głęboki smak dania. W przygotowaniu tej marynaty pomogą Przyprawa do mięsa i przyprawy z linii Grill marki Knorr. Wystarczy przyprawę wymieszać z olejem, nanieść na steki i odstawić na pół godziny przed położeniem na ruszt. Pod przykryciem należy piec je przynajmniej 5 minut z obu stron.

Lepszy smak uzyskamy, jeśli kawałki nie będą pozbawione kości lub kawałka tłuszczu, który przecież nad żarem się wytopi. Wówczas jednak trzeba pamiętać o dłuższym opiekaniu mięsa. O jego właściwym wypieczeniu będzie świadczyć wypływanie bezbarwnego soku i brak różowego koloru przy kości.

Kurczak lubiany przez wszystkich 

Drób rywalizuje z wieprzowiną o prymat popularności w Polsce. Nie zmienia to faktu, że obok siebie zgodnie będą leżeć na ruszcie. Udka, skrzydełka czy filet z piersi - wszystko świetnie nadaje się na grilla. W wersji pikantnej można go przygotować z przyprawami Knorr ze specjalnej linii Grill. Idealnie pasują one do prostej w przygotowaniu i smacznej piersi kurczaka z pomidorami i mozzarellą.

Rybka lubi grilla


Bez wątpienia przybywa amatorów grillowanych owoców morza. Jeśli chcemy grillować ryby, musimy być bardzo ostrożni – mięso ryb jest bardzo delikatne i trzeba uważać, by nie przywarło do rusztu. Zapobiegną temu specjalne stalowe siatki, dzięki którym przewracanie ryb nie będzie już problematyczne. Piotr Murawski, Szef kuchni Knorr przypomina o marynacie:  Rybę można zawinąć w liść bananowca, dodając do niej kilka listków kolendry, trawy cytrynowej lub limonki – uzyskamy zaskakujący efekt smakowy. Jeśli nie możemy zaopatrzyć się w takowe liście, spróbujmy użyć liści chrzanu. Tuż przed podaniem warto rybę polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Warzywa, owoce, sery – smacznie i innowacyjnie

Na grillu sprawdzą się przegrzebki, krewetki czy ośmiornica – wystarczy je skropić cytryną lub obtoczyć w posiekanym czosnku. Nie należy ich grillować zbyt długo, bo robią się twarde lub gumowate. Miłośnicy warzyw powinni na ruszt położyć bakłażan, cukinię, pomidory i, wzorem Amerykanów, kukurydzę. Warto się też pokusić o grillowany deser: ananas, banan, mango, papaja czy jabłko będą smakować wyśmienicie. Można je zamarynować dodatkowo w odrobinie soku z cytryny i listkach mięty, bazylii czy melisy.                                        
                           
Marka Weber-Stephen powstała w Stanach Zjednoczonych w 1952 r. Założycielem był George A. Stephen Sr, który pracując w zakładach Weber Brothers Metal Works stworzył pierwszy model grilla kulistego, zamkniętego pokrywą. Do dziś produkcja grilli Weber odbywa się wyłącznie na terenie USA. Obecnie Weber jest liderem na światowym rynku w segmencie sprzętu do grilla. Dystrybucja grilli Weber w Polsce od 2008 r. odbywa się poprzez firmę Weber-Stephen Polska Sp. z o.o. Produkty są dostępne w centrach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych Castorama, Leroy Merlin, Obi. Więcej informacji na www.weber.com
 
Knorr to marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab 230 profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Przyprawy, esencje, zupy, sosy, Fixy, sosy sałatkowe, buliony marki Knorr to gwarancja jakości i kulinarnego sukcesu. Inspiracje, porady i przepisy szefów kuchni Knorr znajdują się na portalu przepisy.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...