Przejdź do głównej zawartości

20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów

20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach


Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
  • bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
  • bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
  • bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
  • bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
  • bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek
Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.

Domowy

Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
 „Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:

Bigos w kilka minut



Składniki:
  • 800 g kapusty białej
  • 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
  • 250 g kiełbasy cienkiej
  • cebula biała
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 20 g mąki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 100 ml wody
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
  3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
Z aromatem tymianku

Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.

Bigos z tymiankiem



Składniki:
  • 700 g kapusty młodej
  • Esencja do duszonych mięs Knorr 
  • 500 g kiełbasy
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 0,5 pęczka kopru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
  3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
  4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
  5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.
Z ogórkami

Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)



Składniki:
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody-wrzątek
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
  2. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
  3. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
  4. Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
  5. Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.
Wege bigos

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.

Bigos wegetariański



Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 pieczarek
  • 5 świeżych pomidorów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • duża główka kapusty
  • cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pęczek koperku
  • łyżeczka kminku
  • czerwone wino
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół kostki masła
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
  3. Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
  5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
  6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
„Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachęca szef kuchni.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...