Przejdź do głównej zawartości

Wypróbuj chłodnik na kilka sposobów

W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony i teraz ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy, jest żmudne przygotowywanie posiłków. To oznacza, że… czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia. W formie obiadu, przekąski bądź kolacji – smakują zawsze i wszędzie. Oto idealny wakacyjny posiłek!






Tradycyjnie smaczny
Niech tradycji stanie się zadość! Na pierwszy ogień idą rodzime wersje zup na zimno. Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Zupa szybko podbiła podniebienia zarówno dworskich kucharzy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Do dziś potrawa chętnie króluje na polskich talerzach. Jak przygotować rewelacyjny chłodnik po litewsku, podpowiada szef kuchni Knorr.
Chłodnik po litewsku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • 1 pęczek rzodkwi
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 300 ml wody
Sposób przygotowania:
  1. W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.
  2. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.
  3. Dodaj starte warzywa.
  4. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.
  5. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.
Sezon w pełni
Lato to bez wątpienia ich czas! Chłodniki nie tylko doskonale smakują, ale i znakomicie orzeźwiają w upalne dni. Zimne zupy możemy zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców. Warto sięgać po najbardziej wartościowe składniki, czyli te sezonowe. Stawiajmy na moc świeżych ogórków, pomidorów, cukinii czy szczawiu. Podczas przygotowania chłodników pomogą także maliny lub truskawki. Polecamy wypróbować rewelacyjną zupę z zielonych ogórków. Niebo w gębie!
Chłodnik z zielonych ogórków

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 2 ogórki
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 Bulionetka warzywna Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 115 g orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 400 ml wody
Sposób przygotowania:
  1. Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
  4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
  5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
Z chłodnikiem dookoła świata
Można śmiało rzec, że co kraj, to… inny pyszny chłodnik, bowiem zupy serwowane na zimno odnaleźć można w menu wielu kuchni świata. Ta bałkańska ugości nas smakowitym taratorem, czyli chłodnikiem z zielonych ogórków. Za to romantyczne wakacje we Francji ochłodzi vichyssoise – apetyczna zupa z białej części pora. Palce lizać! Będąc w Turcji, nie sposób z kolei nie spróbować tamtejszego caciku. To doskonałe połączenie tradycyjnego jogurtu naturalnego i ogórków. Czasami do dania dodaje się też listki suszonej mięty. Z cacikiem żaden upał niestraszny! Co ciekawe, Turcy spożywają chłodnik niemal przez cały rok. W chłodniejsze dni stanowi on dodatek do potraw z bakłażana. Natomiast na Wschodzie ugoszczą nas rosyjską okroszką, skomponowaną z jajek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków oraz kawałków z cielęcego mięsa. Chłodniki umiłowali sobie również Hiszpanie. Przygotowują oni zimne zupy o nazwie ajoblanco oraz salmorejo, lecz prym od zawsze wiedzie legendarne gazpacho. Co kryje się pod tymi zagadkowymi nazwami? Ajoblanco w tłumaczeniu oznacza „biały czosnek” i to właśnie on gra tam główną rolę. Ciekawego smaku zupie dodają migdały oraz towarzystwo zielonych winogron. Po słodkie migdały sięgnęli także twórcy przepisu na chłodnik salmorejo, łącząc je z pomidorami. Andaluzyjskie niebo w gębie! Jednak flagowym hiszpańskim chłodnikiem jest gazpacho. Szef kuchni Knorr zdradza przepis na chłodnik z pomidorów w najlepszym wydaniu! Kulinarne podróże czas start!
Gazpacho

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 6 pomidorów
  • 1 opakowanie Sosu pomidorowego Knorr
  • 200 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży
  • 1 papryka czerwona
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 selery naciowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 60 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.
  2. Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.
  3. Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.
  6. Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.
Warzywne i owocowe – chłodniki to danie idealne na letnią pogodę! Znakomicie chłodzą i orzeźwiają organizm, a przy tym są bardzo smaczne. Czego chcieć więcej? Już dziś rozsmakuj się w rewelacyjnych przepisach na chłodnik. Będzie zimno!               

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: