Boże Narodzenie coraz bliżej, a lista przedświątecznych planów coraz
dłuższa. Jakie prezenty wybrać dla najbliższych? Jak udekorować
mieszkanie? I oczywiście – co podać na świąteczny stół, jakie potrawy
przygotować? Takie same jak co roku, czy może jednak pokusić się o
jakieś nowe świąteczne przysmaki? Jeśli jeszcze nie podjęliśmy
ostatecznych decyzji, z podpowiedziami przychodzą szefowie kuchni Knorr.
Opowiadają o świętach w różnych zakątkach Europy i polecają tradycyjne
świąteczne przepisy.
- Akosh Kallay – szef kuchni Knorr na Węgrzech i w Czechach
WĘGRY
„Na Węgrzech na wigilijnym stole obowiązkowo muszą się znaleźć kluski
z makiem lub twarogiem. Króluje również kapusta, ale najczęściej w
postaci mięsnych gołąbków, zwanych sarmale. Często Węgrzy
serwują na tą uroczystą kolację pieczoną kaczkę, gęś lub indyka. Bardzo
chętnie przygotowują także zupę rybną zwaną halaszle. Polecam przepis na tą wigilijną zupę Węgrów”:
Halaszle – rybna zupa z karpia
Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 cały karp (ok. 1,2 kg)
- marchewka
- połowa selera
- 200 g pora
- 1 papryka żółto-zielona
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Na ościach
(kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz
warzywach ugotuj wywar. Dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr do
smaku – im wywar mocniejszy, tym lepszy (można dołożyć części z innych
ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebule w drobną
kostkę i podsmaż w garnku na oleju. Dodaj 2 łyżki słodkiej papryki i
smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj, aż
odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem
rybnym. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj
pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10
minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną
pietruszką.
CZECHY
„W czasie kolacji wigilijnej na stole Czechów królują dania z grzybów
i grochu doprawione miodem, orzechami i czosnkiem. Czeskie święta
oczywiście nie mogę się też odbyć bez strudli, czyli vanocka –
słodkiego, wypiekanego z 9 kawałków białego ciasta chleba-chałki z
rodzynkami. Jednak najpopularniejszym daniem podczas świąt w Czechach
jest… Kuba. Oto przepis do wypróbowania podczas nadchodzącej Wigilii”:
Kuba
Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 2 cebule drobno pokrojone
- 100 ml oleju
- 2 kostki Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
Sposób przygotowania:
Namocz grzyby w ciepłej wodzie, a następnie pokrój je na małe
kawałki. Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj grzyby i Przyprawę w
Mini kostkach Czosnek Knorr. Smaż chwilę razem.
Dodaj kaszę, zalej wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, pieprz i
kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość doprowadź do wrzenia,
następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryte naczynie wstaw do
nagrzanego piekarnika.
Piecz, aż kasza zupełnie „wypije wodę” i stanie się miękka i sucha.
- Konstanty Oganezow – szef kuchni Knorr w Rosji i w Gruzji
ROSJA
„Ze względu na fakt, iż Rosja jest krajem prawosławnym, święta
obchodzi się tutaj 7 stycznia. Wówczas na stole muszą się znaleźć ryby
przygotowane na dziesiątki różnych sposobów – od ryb w galarecie po
śledzie pod pierzynką. Rosjanie delektują się w tym dniu pieczoną kaczką
z jabłkami lub pieczonym prosięciem faszerowanym kaszą gryczaną. Do
tego jeszcze warzywna sałatka z majonezem oraz galareta haładziec. Jak ją przyrządzić? Oto szczegółowy przepis”:
Haładziec
Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
- 2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
- 2 Bulionetki Domowe Wołowe Knorr
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz w ziarenkach
- Delikat przyprawa w płynie Knorr
Sposób przygotowania:
Zalej mięso i 2 Bulionetki Knorr dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i
gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma
kroplami Delikatu przyprawy w płynie Knorr, a następnie odstaw do
ostudzenia.
Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój na
mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym
wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje. Krój w grube plastry i podawaj z
chrzanem lub cytryną.
GRUZJA
„Podczas świąt obchodzonych w Gruzji również 7 stycznia mamy okazję spróbować prawdziwych przysmaków. Na stole pojawia się sacivi,
czyli pieczony kurczak w orzechowym sosie, pieczony prosiak oraz
szaszłyki. Goszcząc w tym czasie w gruzińskim domu, zostaniemy też
uraczeni roladkami z bakłażana – Nigviziani badirdzhani”:
Nigviziani badirdzhani
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 bakłażan
- olej do głębokiego smażenia
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- 1 kostka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sproszkowanych kwiatów nagietka (do kupienia w zielarskich sklepach)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- cukier
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażana w grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut.
Odciśnij dobrze sok. Tak przygotowanego bakłażana smaż na głębokim
tłuszczu, aż zrobi się zupełnie miękki. Po usmażeniu ułóż go na
pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Włóż oczyszczone orzechy do moździerza bądź do miksera i rozbij na
jednolitą masę. Dodaj około 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, szczyptę
ostrej papryki i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj
pozostałe składniki – powinna powstać gęsta, ale miękka masa. Nakładaj
pastę na plastry bakłażana i zwijaj w roladki.
W kuchni gruzińskiej do dekoracji tego dania używa się owocu granatu.
- Jamie Drudis – szef kuchni Knorr w Hiszpanii
„W Hiszpanii podczas Wigilii najczęściej jemy pieczoną jagnięcinę,
przyrządzaną na wolnym ogniu w bulionie, z winem, lub rybę pieczoną i
podawaną z ziemniakami, cytryną, oliwą lub sosem pomidorowym. Nie może
zabraknąć owoców morza: krewetek, krabów czy homarów. Natomiast na
świątecznym stole odnajdziemy pieczony drób – kaczkę z figami lub w
pomarańczach czy też indyka. Hiszpanie w tym czasie przygotowują również
wyjątkową zupę, w zależności od regionu zwaną escudella lub cocido. Przyrządzamy ją według poniższego przepisu”:
Escudella
Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli
- 100 g ciecierzycy
- 1 golonka
- 300 g wołowiny z kością
- 5 udek z kurczaka
- 200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki)
- 100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej)
- 1 Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
- 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kolendry
Sposób przygotowania:
Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj
oddzielnie do miękkości. Mięso zalej pozostałą wodą z gotowania fasoli,
uzupełnij ją do około 3 litrów, dodaj Bulionetki Knorr oraz czosnek.
Całość gotuj na dość dużym ogniu około 4 godziny – powstały w ten sposób
bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty.
Wyjmij mięsa z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do
pozostałego wywaru (powinno zostać ok. 2 litrów) ziemniaki, kapustę,
przyprawy i fasolę z ciecierzycą. Całość gotuj ok. 20-30 minut, aż
dodane składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw wywar do smaku odrobiną
kminu i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i
pieprzu. Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.
- Piotr Murawski – szef kuchni Knorr w Polsce
„Choć w zależności od regionu naszego kraju na stole wigilijnym można
spotkać różne potrawy, to chyba żadna Wigilia nie może odbyć się bez
ryb oraz… czerwonego barszczu! Musi być intensywnie czerwony,
esencjonalny, aromatyczny. Pyszny! Taki będzie barszcz przygotowany
według poniższego przepisu”:
Barszcz czerwony na Wigilię
Receptura na 3 l barszczu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 kawałek pora (tylko biała część)
- 2 pietruszki
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 główka czosnku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 Barszcze czerwone Ekspresowe Knorr
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj i przekrój na cztery cząstki. Razem z warzywami i pozostałymi przyprawami zalej 1,5 l wody.
- Wszystko razem gotuj około 40 minut, następnie przecedź.
- Powstały wywar zapraw Barszczem Knorr.
Rada: Do barszczu dodatkowo możesz dorzucić kilka suszonych grzybów.
- Ruth Pollock, Sue Batty – szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii
„Święta w Wielkiej Brytanii to niezwykle miłe tradycje, jak
obdarowywanie się prezentami, dekorowanie choinek, śpiewanie kolęd, ale
także odświętne przysmaki na stole. Koniecznie musi na nim pojawić się
tradycyjny pudding i pieczony indyk. Przyrządzicie go zgodnie z
poniższym przepisem”:
Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 4½ - 5 godzin
Składniki:
- indyk przygotowany wcześniej, gotowy do włożenia do piekarnika – o wadze ok. 5,4-6,5 kg
Farsz z pomarańczy i wędzonego boczku:
- 200 g masła lub margaryny
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki musztardy dijon
- 3 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, takich jak tymianek i pietruszka
- czarny pieprz
Gravy (sos własny)
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr rozpuszczona w 500 ml gotującej się wody
Sposób przygotowania:
Ostrożnie poluzuj skórę na piersi indyka. Wymieszaj wszystkie
składniki farszu i rozmieść pod skórą na piersiach. Umieść indyka w
dużym naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w nagrzanym
wcześniej do 220 stopni piekarniku przez 40 minut, a następnie zmniejsz
temperaturę do 170 stopni i piecz 3-3,5 godziny. Usuń folię i zwiększ
temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 35-40 minut, aż indyk będzie
rumiany i dobrze upieczony. Przełóż go na duży talerz, przykryj
delikatnie folią i pozostaw na 45 minut (aby mięso łatwiej się dało
kroić).
Gravy (sos własny)
Odlej nadmiar tłuszczu z soków powstałych podczas pieczenia, dodaj
Bulion z kury Knorr i gotuj szybko, aby zredukować sos, przez ok. 15
minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Odcedź i podawaj z
indykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz