Przejdź do głównej zawartości

Majówka 2018 już za chwilę. Dowiedz się co wrzucić na grilla?

Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!



Mięso – tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu

Jak grill, to i mięso. Z pewnością dla wielu stanowią one nierozłączny duet. Jak co roku, tak i teraz, najczęściej grillowane będą rozmaite kiełbaski, karkówka czy boczek. Aż ślinka cieknie na samą myśl o skwierczących i soczystych specjałach! Jeśli mamy ochotę zaszaleć, grill sprzyja kulinarnym eksperymentom. Sekret tkwi w dodatkach. Nie ograniczajmy się tylko do klasycznych przypraw i sosów. Chrupiące grillowane skrzydełka zanurzmy na przykład w wiśniówce z miodem i cynamonem.

Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 16 skrzydełek z kurczaka
  • 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • 150 ml wiśniówki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
  3. Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.
Rybki czas!

Nie zapominajmy, że na ruszcie równie smacznie czują się ryby. Wypróbujmy przepis szefa kuchni Knorr na łososiowe dzwonki serwowane w towarzystwie egzotycznej salsy. Dajmy się skusić!

Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu



Czas przygotwania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
  • 4 szwonka z łososia
  • 2 łyżki Sos Hellmann's Chilli
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr - 1 łyżka
  • 1 mango
  • 1 granat
  • pęczek świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
  1. Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
  3. Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.
Orientalnie, czyli na czasie!
Orient od dawien dawna jest źródłem inspiracji nie tylko w kulturze czy sztuce, ale też w kuchni. Z rodzimych przepisów Dalekiego Wschodu czerpiemy garściami. Nadszedł czas na grilla z azjatyckim twistem! Podczas zbliżającej się majówki przenieśmy swoje barbecue w odległe orientalne krainy. Na początku musimy zaopatrzyć się w sos sojowy oraz inne, równie osobliwe dodatki. Pędy bambusa, trawa cytrynowa, sake, mirin czy olej sezamowy – wymienia szef kuchni Knorr. Teraz czas sięganć po przepisy!:

Udka na sposób malezyjski



Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 6
Składniki:
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 lyżki octu, np. jabłkowego
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka ponacinaj nożem, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.
  2. W misce pomieszaj ketchup, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.
  3. W międzyczasie rozgnieć drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie włóż w nacięcia kurczaka.
  4. Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.
Kulki mięsne z krewetkami po wietnamsku



Czas przygotowania: 140 minut
Ilość osób: 10 osób
Składniki:
  • 15 krewetek dużych 16/20
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 12 sztuk trawy cytrynowej
  • 3 łyżki pasty z chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 dymki
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1 pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
  1. Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.
  2. W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.
  3. Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.
  4. Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.
Warzywa na topie!
O tym, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, wiemy nie od dziś. Pora przekonać wszystkich niedowiarków oraz miłośników tłustych mięs z rusztu, że zielenina w wersji grillowanej jest równie pyszna. Co grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior i szparagi. Do wyboru, do koloru! Grillowane warzywa to zarówno znakomita alternatywa dla mięsa, skierowana do wegetarian czy wegan, jak i pyszny dodatek uzupełniający smak mięsnych rarytasów:

Steki z bakłażana z rusztu



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4 osoby
Składniki:
  • 1 Przyprawa do grilla pikantna Knorr
  • 1 bakłażan
  • 4 garście rukoli
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 ćwiartki papryki marynowanej
  • 3 dag sera pleśniowego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 80 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.
  2. Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z Przyprawą do grilla Knorr i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.
  3. Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.
  4. W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  5. Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i, energicznie potrząsając, wymieszaj sos.
  6. Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut, obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.
Szaszłyki zawsze w modzie

Szaszłyk to poniekąd symbol każdego grilla. Jest on absolutnym must have znajdującym się na ruszcie. Za co tak kochamy szaszłyki? Są nieźle nadziane. I to dosłownie. Na długą wykałaczkę możemy nabijać praktycznie wszystko: mięsne kawałki, kolorowe warzywa, owoce oraz sery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas nadchodzącej majówki szef kuchni Knorr poleca skosztować szaszłyków z ananasem:

Szaszłyki drobiowe z ananasem



Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr -
  • 1 ananas
  • 100 ml sosu sweet chilli
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
Sposób przygotowania:
  1. Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.
  2. Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.
  3. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę.
  4. W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.
Gama soczystych podpiekanych mięs (tradycyjnych i tych w orientalnym wydaniu), grillowane warzywa czy wielobarwne szaszłyki – to propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym barbecue. Doprawiajmy, eksperymentujmy, a z pewnością zachwycimy wszystkich gości doskonałym smakiem serwowanych dań. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am