Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać
za otwarty! Ale przygotowania można rozpocząć jeszcze przed weekendem
majowym – i przygotować pierwszą w tym roku karkówkę. Choć bardzo
popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią
sposób, zachwyca soczystością i miękkością
Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw
Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie
jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza -
wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej
przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem
eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.
Rządzi! Czyli karczek z grilla
Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno
poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z
wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie
soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto
kilka przydatnych rad:
- Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
- Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
- Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego
wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:
- Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
- Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość.
- Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
- Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.
Poniżej przepisy na doskonałe dania z karków prosto z rusztu:
Składniki:
- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego
- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
- 6 goździków
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 2 zielone ogórki
- pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
- W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
- Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
- W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
- Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz