Przejdź do głównej zawartości

Sezon na grilla się zbliża. Grillowana karkówka? Do dzieła! Porady szefa kuchni

Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać za otwarty! Ale przygotowania można rozpocząć jeszcze przed weekendem majowym – i przygotować pierwszą w tym roku karkówkę. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością

Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza - wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.

Rządzi! Czyli karczek z grilla

Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto kilka przydatnych rad:
  • Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
  • Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę

Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:
  • Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
  • Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość. 
  • Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
  • Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.
Poniżej przepisy na doskonałe dania z karków prosto z rusztu:
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki 

Składniki:
- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego
- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
- 6 goździków
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 2 zielone ogórki
- pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
  1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
  2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
  3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.
Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
  1. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
  1. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...