Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed „plagą XXI wieku”? Picie zielonej herbaty wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a jedzenie kapusty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać
Nie można jednoznacznie postawić tezy, że człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka. - Wpływ
mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także
aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu
przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania,
a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą – tłumaczy
onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu
edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.
Superjedzenie
Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To
stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych
produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm –
wyjaśnia dr Łukasz Grzęda. Ich regularne spożycie, w połączeniu z
aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko
chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i
ich powikłań.
Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami
ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające
działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek
nowotworowych. „Worek superfoods" to nie tylko produkty egzotyczne,
takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka,
oregano czy czosnek.
– W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów
aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano
bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i
papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran – wylicza dr Łukasz Grzęda.
Co warto jeść? Uderz w raka kapustą!
Kurkumina, składnik kurkumy, to najprawdopodobniej
najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki
istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie
nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych
komórek.
Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje
działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za
uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy
wzrost komórek. Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o
podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.
Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej
herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych
naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną.
Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji
odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3
filiżanki zielonej herbaty dziennie.
Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest
cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w
profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia.
Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości
przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego
cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi
foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.
Spirulina- niebieskozielona alga, oczyszcza z
toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a
także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki
niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki
radioterapii i chemioterapii.
Tego jedzenia unikaj
Lista produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie jest coraz dłuższa.- Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia – zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie
produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki,
zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników
odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach
potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania – dodaje.
Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. – Wiedza
na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole
praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna
aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan
emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka
zachorowania na raka – podsumowuje.
Źródło: PRak
Komentarze
Prześlij komentarz