Gwarancją świetnej zabawy jest połączenie grupy przyjaciół i pysznego jedzenia. Szczególnie latem, gdy piękna pogoda nastraja do wspólnych spotkań w gronie najbliższych. Dlatego czym prędzej wyciągajmy z garażów, piwnic i balkonów nasze grille – czas na wakacyjną imprezę!
Soczyste i pachnące mięso, sałatka ze świeżych warzyw czy podpieczony kawałek chrupiącego ziemniaka – wszystko to przywodzi na myśl wspaniałe spotkania przy grillu. Szczególnie, gdy latem mamy wreszcie więcej wolnego czasu, który spędzić możemy - na przykład - w towarzystwie naszych znajomych. Grill to doskonała okazja do wypoczynku, jak również sposób na przygotowanie pysznego i oryginalnego posiłku. By spotkanie wypadło zgodnie z naszymi najlepszymi oczekiwaniami, musimy bardzo starannie opracować odpowiednio dobrane menu. Pamiętać powinniśmy przede wszystkim o preferencjach smakowych naszych gości, jak również o zachowaniu różnorodności. Da nam to gwarancję, że wszyscy znajdą na stole coś dla siebie.
Na grill zawsze warto jest wrzucić klasyczną karkówkę czy kiełbaskę, jednak szef kuchni Knorr – Piotr Murawski, poleca bardziej nietypowe dania, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.
Burgery w amerykańskim stylu
Żadne burgery nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone na sposób amerykański z jajkiem sadzonym i pieczarkami! Przy takim daniu nasi goście na pewno będą się wyśmienicie bawić.
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego z udźca
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki Sosu Hellmann's STEAK
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 bułki do hamburgerów
- 10 pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 biała cebula pokrojona w piórka
- 2 garstki rukoli
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Oczyść z błon przygotowane i umyte mięso. Potnij je na kawałeczki i zmiel w maszynce. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr, dzięki której nabierze ono doskonałego smaku, wymieszaj dokładnie, a następnie uformuj z niego cztery burgery tej samej wielkości.
- Podsmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pieczarki. Dodaj według uznania pieprz i sól.
- Wyłóż na rozgrzanego grilla przygotowane burgery i przez około 10 minut smaż, co jakiś czas zmieniając stronę. W czasie grillowania smaruj je sosem. Na ruszt wrzuć też pokrojony w plastry boczek. Przekrój na pół bułki, podpiecz je, a następnie posmaruj majonezem.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i przygotuj 4 jajka sadzone.
- Ułóż na bułkach przygotowane kotlety, posmaruj je majonezem, a następnie przykryj rukolą, pieczarkami, boczkiem oraz sadzonymi jajkami. Na górze połóż pozostałą bułkę. Burgery zepnij przy pomocy wykałaczek. Serwuj z sałatką coleslaw i frytkami.
Soczysty kurczak
Na grillu bez najmniejszego wahania wykorzystać możemy mięso z kurczaka – piersi podpieczone na ruszcie będą soczyste i aromatyczne. Wystarczy przygotować je z brzoskwiniami i serem brie. Mmmniam!
Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)
- 6 listków mięty
- 6 świeżych listków bazylii
- 4 szalotki
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 plaster sera brie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.
- W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.
- Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann's. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.
- Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.
- Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.
Klasyczne szaszłyki
Podczas towarzyskich spotkań przy grillu warto wykorzystać sprawdzone, ale przy tym wyjątkowo smaczne - szaszłyki. Z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem z pewnością podbiją podniebienia naszych gości. Palce lizać!
Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką
Składniki:
- 300 g karkówki
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki sosu czosnkowego
- boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk
- garstka suszonych śliwek
- 4 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
- drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie.
- Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.
- Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.
Aromatyczna rybka z grilla!
Dla miłośników ryb przygotować możemy smacznego i pachnącego – łososia. Z dodatkiem cukinii i… oscypka smakować on będzie wyśmienicie. Koniecznie trzeba tego spróbować!
Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze
Składniki:
- 600 g fileta z łososia bez skóry
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 1 sztuka cukinii
- kilka gałązek pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
- Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
- W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
- Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
- Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.
Komentarze
Prześlij komentarz