Przejdź do głównej zawartości

Stek… porad na temat pysznych steków z grilla

Pospolite kiełbaski coraz częściej muszą ustępować miejsca na ruszcie stekom. Solidny płat mięsa z charakterystyczną kratką z rożna dogadza naszym kubkom smakowym i powoduje, że z wytęsknieniem oczekujemy ciepłych weekendów, idealnych na spotkania przy grillu. Jak przygotowywać idealne steki? Oto kilka mięsistych porad od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego

Pytanie pierwsze – jakie mięso?

Z pewnością pierwsza na myśl o stekach przychodzi nam polędwica. Jednak trzeba pamiętać, że na ruszcie równie dobrze sprawdzą się te części mięsa, które powszechnie nie są tak doceniane, jak: rostbef, antrykot czy ligawa. Większe problemy mogą przysporzyć kawałki pochodzące z udźca, które upieczone będą zdecydowanie twardsze.
Grillując, powinniśmy sięgać po świeże produkty. Przy wyborze mięsa trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Idealne kawałki powinny mieć tzw. marmurkową strukturę, czyli być równomiernie poprzerastane tłuszczem, który, wytopiwszy się nad żarem, zachowa soczystość steku. Mięso powinno mieć czerwony kolor, ale jednocześnie być matowe i sprężyste, zaś tłuszcz musi odznaczać się wyraźnie białą barwą.

Pytanie drugie – jak grillować?
  • Do przyrządzania steków najlepiej korzystać z grilla otwartego. W zamkniętym, gdzie będzie gorsza cyrkulacja powietrza, zbliżymy się do duszenia mięsa.
  • Kawałki nie mogą trafić na ruszt prosto z lodówki, nie mówiąc już o zamrażarce. Przed położeniem ich na grilla powinno się je lekko uformować w ręce.
  • Węgiel lub drewno muszą być bardzo dobrze rozgrzane. Wysoka temperatura sprawi, że białko na zewnętrznej powierzchni szybko się zetnie, zapobiegając utracie soków. Z tego powodu nie można nakłuwać widelcem wierzchnich części mięsa.
  • Jeśli stek jest sporych rozmiarów, to można ponacinać jego brzegi, co powinno doprowadzić do uniknięcia jego skurczenia w trakcie pieczenia.
Pytanie trzecie – bardziej czy mniej wysmażone?

Takie pytanie na pewno zostanie zadane w którymś momencie grillowania. Istnieje aż sześć stopni wysmażenia mięsa! Który wybrać? Wszystko zależy od kulinarnych upodobań gości naszego grillowego przyjęcia:
  • blue (niebieski) – mięso jest niemalże surowe w środku i tylko krótko obsmażone z obu stron; środek powinien mieć temperaturę 43-45°C,
  • rare (krwisty) – po przekrojeniu ścianki będą wysmażone na grubości 5 mm; temperatura w środku mięsa wynosi 48-51°C,
  • medium rare (średnio krwisty) – po przekrojeniu ścianki wysmażone są na grubości ok. 10 mm; temperatura w środku mięsa wynosi 54-58°C,
  • medium (średnio wysmażony) – można powiedzieć, że to standardowy stopień wysmażenia, który powinniśmy osiągnąć, jeśli wcześniej goście nie zgłosili swoich preferencji; po przekrojeniu steku powinien pojawić się różowy kolor środka, z którego wypłyną resztki czerwonego osocza; temperatura w środku mięsa wynosi 58-62°C,
  • medium well (dobrze wysmażony) – środek powinien posiadać jeszcze delikatnie różową barwę, ale nie powinny z niego wypływać żadne soki; temperatura w środku mięsa to 62-68°C,
  • well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso jest w całości brązowe, po przekrojeniu nie wypływają z niego żadne soki; temperatura w środku mięsa wynosi 68-71°C.
Steki nie powinny być zbyt grube, bo będziemy mieli problem z właściwym wypieczeniem środka, dlatego plastry powinny mieć około 3 cm szerokości. W trakcie pieczenia najlepiej jest je przewrócić tylko raz na każdą ze stron. W uzyskaniu idealnej temperatury, a co za tym idzie oczekiwanego stopnia wysmażenia, pomoże termometr kuchenny ze specjalnym szpikulcem.

Jak profesjonalista... bez profesjonalnego sprzętu

Osoby bez takiego urządzenia nie są skazane na ograniczenie się do wysmażenia „na oko". Dzięki metodzie stosowanej przez najlepszych szefów kuchni, osiągniemy stopień wysmażenia zgodny z naszymi preferencjami bez profesjonalnego termometru. Metodę „na dłoń" przybliża szef kuchni Knorr, Piotr Murawski: „Końcem kciuka dotknij końca palca wskazującego, żeby z ich połączenia powstał kształt litery ‘O’. Drugą ręką sprawdź jędrność mięśni znajdujących się pod kciukiem i porównaj ze smażonym mięsem - jeśli jest podobna, to mamy krwisty stek. Dotykając kciukiem palca środkowego uzyskamy jędrność mięśnia, jaką powinien mieć stek średnio wysmażony. Analogicznie po przesunięciu na kolejny palec, po zetknięciu z serdecznym, jędrność mięśnia pod kciukiem powinna być podobna do tej posiadanej przez stek dobrze wysmażony”.

Zamarynuj!

Kluczem do smacznego mięsa z grilla jest odpowiednia marynata. Dzięki niej w bardzo prosty sposób można nadać stekom niepowtarzalny smak i aromat. W miseczce wymieszaj przyprawy (doskonale sprawdzi się Przyprawa do karkówki z linii Grill Knorr), posiekany tymianek oraz czosnek, otartą skórkę z cytryny, musztardę i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą posmaruj steki, obwiąż dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamarynowane steki kładź na rozgrzanym grillu i smaż ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas. Pozostałą marynatą smaruj steki podczas grillowania.

Stek wołowy w ziołach

Składniki:

- 800 g polędwicy wołowej
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr
- Sos Hellmann's Steak
- ząbek siekanego czosnku
- łyżeczka siekanej natki pietruszki
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka siekanego rozmarynu
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka oliwy
- skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
  1. W misce należy wymieszać musztardę, oliwę, przyprawę Grill Karkówka Knorr, tymianek, pietruszkę, rozmaryn i skórkę z cytryny.
  2. Przyrządzoną marynatą należy posmarować równej grubości steki. Jeśli chcemy, żeby zachowały efektowny wysoki kształt, trzeba je obwiązać szerokim paskiem aluminiowym. Po około pół godzinie smaki z marynaty powinny przeniknąć do mięsa.
  3. Tak zamarynowane steki przekładamy na grilla, pozostawiając na ok. 20 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Idealnym uzupełnieniem smacznej polędwicy, który podkreśli jej smak, będzie sos Hellmann's Steak.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański...

Seksowne dziewczyny z KSW w rozbieranej sesji

KSW to nie tylko mieszane sztuki walki i zacięte pojedynki najlepszych fighterów mma, ale i piękne i seksowne dziewczyny. Zobaczcie jak wyglądała sesja Ring Girls KSW dla magazynu CKM Fot. You Tube/CKM/Ring Girls KSW Efekty pracy stylistów i fotografów w postaci rozebranych dziewczyn KSW już październikowym wydaniu magazynu CKM . Jak zapowiadają twórcy będzie na kogo popatrzeć. Wystarczy, że się przyjrzycie sesji z udziałem seksownych Ring Girls Federacji KSW. To właśnie te urodziwe dziewczyny wyprowadzają zawodników federacj KSW do ringu i chodzą dumnie po oktagonie prezentując kartę z numerem rundy i co najważniejsze uświetniają swoją obecnością widowiskowe gale KSW. I śmiało trzeba przyznać, że seksowne Ring Girls KSW wyglądają wspaniale i dziwi, że brylują podczas gal KSW i podbijają męskie serca, które oglądają walki mma. Zobacz Sesję Ring Girls KSW dla CKM: Przeczytaj także:  https://swiatimedia.blogspot.com/2015/01/seksowna-irina-shayk-czyli-pozna...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...