Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1] - te dane szczególnie mocno brzmią w kontekście zbliżającego się Światowego Dnia Żywności
16 października w sposób szczególny myślimy o problemie głodu i nierównej dystrybucji żywności na świecie. Każe nam to przyglądnąć się, jak my sami korzystamy z jedzenia. Okazuje się bowiem, że bardzo często marnujemy, jako społeczeństwo, duże ilości żywności, także w swoich domowych kuchniach. Jak temu przeciwdziałać?
Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie
„Eurostat[2] podaje, że źródłami strat i marnotrawstwa żywności w Unii Europejskiej są wszystkie etapy łańcucha produkcji i dystrybucji żywności, choć w różnym stopniu. W 2016 r. grupa projektowa EU Fusion wskazuje, że głównym źródłem marnotrawstwa są wciąż gospodarstwa domowe (53%), a następnie przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) oraz sprzedaż (5 %)”, wskazuje Kinga Zięba, Koordynator Pozyskiwania Żywności i PR z Banku Żywności SOS w Warszawie.
„W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (dane Eurostatu z 2006 r. opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r.). W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.
Badani Polacy wśród trzech najczęściej wyrzucanych produktów wskazywali kolejno: wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%) i owoce (27%). Natomiast wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia (38%), zbyt duże zakupy (15%) oraz zbyt duże porcje posiłków (13%).
Polacy deklarują jednak, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 r., co może świadczyć o pewnej skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością. Dane potwierdzają, że osoby bardziej zamożne oraz te zajmujące wysokie stanowiska są skłonne łatwiej wyrzucić jedzenie. Osobom starszym i tym o niższym poziomie dochodów rzadziej zdarza się wyrzucać żywność („Deklaracje Polaków na temat marnotrawstwa żywności” CBOS 2016).
Konsekwencją takich niewłaściwych wzorców są utrudnienia w rozwoju gospodarczym i społecznym, ale również pogarszanie się stanu środowiska naturalnego. Warto mieć na uwadze to, że kiedy my wyrzucamy żywność do kosza, prawie 3 mln Polaków żyje w skrajnej biedzie. Na co dzień to Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem - są pomocni w szybkim i skutecznym zagospodarowaniu żywności. Ale tak naprawdę każdy z nas ma realny wpływ na ten problem, gdyż to konsumenci marnują najwięcej żywności”, mówi Kinga Zięba.
Każdy z nas ma wpływ
„Najważniejsze, byśmy my sami mieli świadomość problemu”, dodaje Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „Każdy z nas może bowiem podjąć działania zapobiegające marnowaniu żywności. Poniżej znajdziemy kilka cennych rad, którymi warto się od dziś kierować”:
- Planuj!
Pierwszym krokiem do celu jest wcześniejsze planowanie posiłków. Jeśli będziesz wiedzieć, co Ty i twoja rodzina chcecie zjeść w ciągu najbliższych 3-4 dni, odpowiednio zaplanujesz zakupy. Jak się do tego zabrać?
Przed wyjściem do sklepu, sprawdź zawartość lodówki i szafek, a następnie sporządź listę produktów, które chcesz kupić. Podczas zakupów kompletuj produkty według listy – w ten sposób nie ulegniesz impulsom. Planowanie pozwoli Ci kupić tylko te produkty, które rzeczywiście zdołasz zużyć, i w takiej ilości, która jest Ci potrzebna.
- Miej pod ręką „kuchenny niezbędnik”
Warto mieć zawsze w swojej kuchni produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Dzięki nim możesz przygotować posiłki z wykorzystaniem tego, co pozostało z dzisiejszego obiadu czy kolacji, a co często lekkomyślnie wyrzucamy, np.:
- makaron, kasza, ryż – przyrządzimy z nimi dania, wykorzystując mięso z rosołu, ugotowane warzywa czy tracące świeżość owoce;
- produkty kulinarne sypkie i konserwowe – dzięki nim wykorzystamy ugotowany makaron czy warzywa, gotując zapiekankę lub przyrządzając sałatkę.
3. Dziel na porcje!
Zakupione jedzenie podziel na porcje, które zdążysz zużyć za jednym razem. W ten sposób jedną część możesz wykorzystać dzisiaj, a resztę przechować. Zamrażając żywność, podziel ją tak, byś następnym razem mógł rozmrozić tylko potrzebną część. Dodatkowo można podpisać woreczki lub pudełka - zaglądając do zamrażarki, będziemy wiedzieć, co w niej się znajduje.
- Myśl podczas zakupów!
- Zastanów się, czy duże opakowanie jest koniecznie potrzebne. Jeśli kupujesz jogurt czy śmietanę w dużym opakowaniu, bądź pewien, że je w całości zużyjesz.
- Nie kupuj, gdy jesteś głodny – zapewne kupisz więcej jedzenia, niż jesteś w stanie zużytkować.
- Sprawdzaj daty ważności, by być pewnym, że w tym czasie zdążysz zjeść zakupione produkty.
- Przechowuj!
Trzymaj zakupione produkty w zalecanych warunkach, by nie narazić ich na wcześniejsze zepsucie się. W tym celu sprawdzaj zalecenia producentów, czy produkt powinien być przechowywany np. w lodówce, w zacienionym miejscu, itp. Wykorzystuj techniki przechowywania – zamrażaj, konserwuj, susz żywność, której nie zużyjesz, zanim się zepsuje.
- Szukaj kulinarnych inspiracji!
Masz w lodówce kilka produktów, ale nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Szukaj pomysłów – źródeł nie brakuje: internet, prasa, przepisy mamy.
- Trzymaj porządek!
Wszystkie produkty, które przechowujesz w lodówce i na półkach, ustawiaj według daty przydatności do spożycia – w ten sposób w pierwszej kolejności zużyjesz te, które mają najkrótszy okres ważności.
- Wykorzystuj „resztki”, nie wyrzucaj bezmyślnie!
Zanim wyrzucisz produkty pozostałe po obiedzie albo te, które tracą świeżość, zastanów się, jak jeszcze możesz je wykorzystać. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić i jakie produkty możemy ponownie użyć:
- czerstwe pieczywo – posłuży do zrobienia grzanek, bułki tartej czy tostów;
- ugotowane ziemniaki – dzięki nim przygotujesz kopytka czy pyszne zapiekanki;
- ugotowany ryż, makaron lub kasza – możemy je wykorzystać w sałatkach, zapiekankach lub jako dodatek do zup;
- ugotowane mięso z rosołu – może stać się składnikiem farszu do klusek, pasztetów czy past kanapkowych;
- ugotowane jaja – posłużą do przygotowania past kanapkowych, mogą stać się też dodatkiem do sałatek;
- ugotowana fasola, groch – pomogą wyczarować pyszne pasty;
- zeschnięte owoce – znakomicie nadają się na kompot.
- Dziel się i pomagaj!
Niewykorzystane jedzenie podaruj – bliskim albo organizacjom zajmującym się pomocą potrzebującym lub dystrybucją żywności. Jedzenie nie trafi do kosza i przyda się tym, którzy naprawdę tego potrzebują.
[1] Food Insecurity in the World 2013 http://www.fao.org/publications/sofi/2013/en/
[2] Food waste data set for EU-28", 2016, EU Fusions
Komentarze
Prześlij komentarz