Przejdź do głównej zawartości

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad od żywieniowca

W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr


Wigilijne potrawy w zdrowszej wersji

Przygotowując kolację wigilijną lub wystawny obiad podczas świątecznych dni, obowiązkowo podajemy tradycyjne potrawy. Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii:
  • Wielu z nas będzie gotować barszcz czerwony. W tym przypadku warto trzymać się tradycyjnej receptury i przyrządzić go w jarskiej wersji. Barszcz czerwony gotowany na warzywach jest mniej kaloryczny, niż zupa z dodatkiem zasmażki czy dużej ilości śmietany.
  • Podczas przygotowywania wigilijnych potraw zastąpmy smażenie inną formą – pieczeniem, grillowaniem lub gotowaniem. Dzięki temu potrawa nie będzie aż tak kaloryczna. Karp w tym roku nie musi być smażony – nasze podniebienia zachwyci także wigilijna ryba w wersji grillowanej. Wybierajmy przepisy na mięsa bez panierki, która również jest źródłem zbędnych kalorii.
  • „Mięsne dania serwujmy z jak największą ilością warzyw, dzięki którym ograniczymy ilość klusek czy innych kalorycznych dodatków na świątecznym talerzu” – radzi dietetyk Knorr.
  • Wykorzystajmy fakt, że Boże Narodzenie to czas, kiedy królują ryby – w ciągu roku zbyt rzadko goszczą one w naszych kuchniach. Natomiast zamiast śledzia w śmietanie czy oleju podajmy go saute, namoczonego w mleku.
  • Pierogi z kapustą i grzybami gotujmy na wodzie, nie odgrzewajmy ich na tłuszczu.
  • Przyprawiajmy! Tradycyjnie uważa się, że zioła i przyprawy sprzyjają trawieniu.
  • Pokuśmy się o dania z dodatkiem owoców cytrusowych. Są źródłem cennego dla jelit błonnika. Mały dodatek, a ma tak wiele zalet.
 Dobre nawyki przy stole
  • „Zasiadając do wigilijnej wieczerzy, mamy „przed sobą” 12 potraw. Tradycja nakazuje spróbować każdej z nich – tylko jak to zrobić, aby nie przytyć? Najważniejsze jest, aby zachować umiar. Można przygotować mniejszy talerz i nałożyć na niego każdej potrawy po trochu. Uważajmy na węglowodany – zamiast klusek czy ziemniaków, zjedzmy więcej sałatki” – przypomina dietetyk Knorr.
  • Głodówki nie są najlepszym pomysłem - całkowity post przed Wigilią nie będzie sprzyjał trawieniu. Ponadto zamiast zjeść dużą ilość jedzenia w czasie świątecznego obiadu, a potem głodzić się cały dzień – jedzmy mniej, ale częściej.
  • Posiłki w czasie Świąt Bożego Narodzenia są okazją do spotkania z rodziną. Pamiętajmy o spożywaniu ich powoli i w spokoju.
Spacer dla zdrowia

Święta to urlop od pracy, ale nie od ruchu! Nowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia umiejscawiają ruch na pierwszym miejscu w piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. To zalecenie dotyczy całego roku, bez wyjątków. Nie musimy od razu biec na siłownię - wystarczy, że po obfitym obiedzie zaprosimy rodzinę na spacer. Ruch przyspieszy nasz metabolizm oraz pozwoli nam spalić zbędne kalorie.
Próbowanie potraw z umiarem, wybór gotowanych lub pieczonych ryb i więcej ruchu -  przestrzeganie kilku prostych zasad zdrowego odżywiania sprawi, że nie będziemy musieli w pośpiechu odchudzać się przed zabawą sylwestrową.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem



Składniki:
  • 4 buraki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • Barszcz czerwony Knorr 
  • 200 g uszek
  • jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
  2. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
  3. Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
  4. Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.
Barszcz z gwiazdką



Składniki:
  • Barszcz czerwony Knorr 
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • cytryna
  • 60 g suszonych śliwek
  • 2 sztuki goździków
  • łyżka miodu
  • pieprz do smaku
  • litr wody
Sposób przygotowania:
  1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
  2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.
  4. Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, aby nadać aromatu, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.
  5. Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.
Śledź po kaszubsku z octem



Składniki:
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu winnego
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Łosoś pieczony w folii



Składniki:
  • 4 dzwonki z łososia
  • łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
  • 500 g bobu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
  3. Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
  4. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
  5. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański...

Seksowne dziewczyny z KSW w rozbieranej sesji

KSW to nie tylko mieszane sztuki walki i zacięte pojedynki najlepszych fighterów mma, ale i piękne i seksowne dziewczyny. Zobaczcie jak wyglądała sesja Ring Girls KSW dla magazynu CKM Fot. You Tube/CKM/Ring Girls KSW Efekty pracy stylistów i fotografów w postaci rozebranych dziewczyn KSW już październikowym wydaniu magazynu CKM . Jak zapowiadają twórcy będzie na kogo popatrzeć. Wystarczy, że się przyjrzycie sesji z udziałem seksownych Ring Girls Federacji KSW. To właśnie te urodziwe dziewczyny wyprowadzają zawodników federacj KSW do ringu i chodzą dumnie po oktagonie prezentując kartę z numerem rundy i co najważniejsze uświetniają swoją obecnością widowiskowe gale KSW. I śmiało trzeba przyznać, że seksowne Ring Girls KSW wyglądają wspaniale i dziwi, że brylują podczas gal KSW i podbijają męskie serca, które oglądają walki mma. Zobacz Sesję Ring Girls KSW dla CKM: Przeczytaj także:  https://swiatimedia.blogspot.com/2015/01/seksowna-irina-shayk-czyli-pozna...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...