Przejdź do głównej zawartości

Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski






Kiedy skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie, a Twoi domownicy są znudzeni jadłospisem składającym się wyłącznie z rosołu i pomidorowej, czas sięgnąć po kulinarne inspiracje! W tym celu warto… udać się do różnych zakątków świata. Nowe smaki, a także niezapomniane doznania gwarantowane!

Buon appetito, czyli smaki Italii

Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebu-la i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo. Kolejnym przysmakiem jest ribollita – toskańska zupa fasolowa. Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Zupa minestrone z kapustą




Składniki:
  • kapusta włoska – 0,5 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • woda – 1,5 litra
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • bazylia – 0,5 pęczka
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • starty parmezan - 80 gramów
  • oregano - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
  3. Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
  4. Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
  5. Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
  6. Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.
Toskańska zupa fasolowa




Składniki:
  • pomidory z puszki - 800 gramów
  • fasola borlotti z puszki - 400 gramów
  • szpinak - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 szklanki
  • cebula - 4 sztuki
  • łodyga selera - 2 sztuki
  • główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • woda - 2 litry
  • kromki ciabatty - 6 sztuk
  • tymianek
  • oliwa
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
  2. Kapustę włoską poszatkuj.
  3. Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
  4. Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
  5. Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
  6. W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.
Kolorowo i egzotycznie, czyli kulinarne inspiracje z Maroko

Marokańska zupa krem z marchewki stanowi bardzo ciekawą propozycję na jesienny obiad. W jej skład wchodzi marchew, ziemniaki oraz czerwona cebula. Bardzo ważne jest jej odpo-wiednie przyprawienie, gdyż to ma duży wpływ na końcowy efekt smakowy. W tym celu warto sięgnąć po kumin, cynamon i słodką paprykę. W efekcie otrzymujemy łagodny krem, ale przełamany różnymi smakami. „Jeśli lubimy bardziej wyrazistą kuchnię, dodajmy do zupy posiekaną papryczkę chili lub szczyptę pieprzu cayenne”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Mu-rawski. Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.

Marokańska zupa krem z marchewki




Składniki:
  • marchew - 8 sztuk
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • Rama Classic - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • kumin - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • śmietana 18% - 250 mililitrów
  • świeża kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
  1. Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na Ramie. Dodaj posiekany czosnek.
  2. Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
  3. Przygotuj bulion - wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  4. Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.
Orientalne smaki Azji, czyli zupa tajska

Z pewnością należy do jednej z bardziej wyrazistych zup. Zachwyca nie tylko smakiem, lecz także kolorami. Charakteru doda połączenie imbiru, grzybów shitake i papryczki chili. Całość zostaje złagodzona przez mleko kokosowe. Jej smak dodatkowo wzbogacają wykorzystane w recepturze owoce morza. Do tego typu zupy wykorzystać możemy jednak także rybę, np. łososia. Połączenie wszystkich tych składników daje naprawdę wyszukany smak. Z takim daniem jesienne przygnębienie nie ma szans!

Tajska zupa z owocami morza




Składniki:
  • biała ryba - 100 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • łosoś świeży - 100 gramów
  • krewetki - 12 sztuk
  • grzyby shitake - 100 gramów
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • świeży imbir (starty) - 1 łyżeczka
  • sos sojowy do smaku
  • papryczka chilli (posiekana) – 0,5 sztuki
  • czosnek posiekany, ząbek - 3 sztuki
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra (pokrojona drobno) - 1 pęczek
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
  2. Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
  3. Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
  4. Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.
Zainspirujmy się powyższymi przepisami i przenieśmy się na chwilę w inne zakątki świata. Połączenie nowych smaków i składników pobudzi nasze kubki smakowe i z pewnością roz-grzeje nas podczas nadchodzącej jesieni. Smacznego!

Przeczytaj także: Inspiracje na dania z bakłażanami na stół


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: