Przejdź do głównej zawartości

Feliz Navidad – Wesołych Świąt po hiszpańsku

Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Święty Mikołaj, bombki na choinkach, kolorowe światła na ulicach miast – wszystko to zwiastuje ten wyjątkowy okres w roku, gdy wspólnie z rodziną zasiadamy przy stole i biesiadujemy. W zgodzie z tradycją, wykwitnie i smacznie. A jak Boże Narodzenie świętują Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach? 


 Navidad, belén, El Gordo Navidad

Przygotowania do hiszpańskiego Bożego Narodzenia, czyli Navidad, zaczynają się od pierwszych dni adwentu, kiedy to rozpoczyna się tradycyjna dekoracja ulic różnokolorowymi światełkami, ozdobami i świątecznymi symbolami. Wszyscy prześcigają się w ozdabianiu domów, a szczególnie w przygotowaniu belén czyli szopki bożonarodzeniowej. Mają one znacznie większe znaczenie niż choinka czy Święty Mikołaj! Dlatego Hiszpanie poświęcają wiele czasu, pracy i pieniędzy, by szopki były zjawiskowe, jak najbardziej dopracowane i realistyczne. Na dwa dni przed Wigilią, 22 grudnia, organizowana jest jedna z największych loterii na świecie „El Gordo Navidad”, czyli Bożonarodzeniowy Grubasek, w której pula nagród przekracza nawet 2 miliardy euro! Tego dnia każdy mieszkaniec Hiszpanii trzyma kciuki, by właśnie numer jego losu odśpiewały dzieci z chóru Colegio San Ildefonso w Madrycie.

Wigilijne frykasy na hiszpańskim stole

Hiszpańska Wigilia, zwaną Nochebuena, czyli Dobrą Nocą to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony odrobinę inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji.

Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny oraz jamon czyli suszoną szynkę po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie Święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii Hiszpanie schłodzonym białym wytrawnym winem popijają owoce morza, mięsa czerwonym, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava. Taka obfitość i różnorodność smaków nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek, które idealnie pasują do wigilijnych specjałów.

Z Hiszpanii do Polski – wigilia z Oliwką!

Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.


Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek

Składniki:

• hiszpańskie zielone oliwki
• kawior
• oliwa z oliwek
• ocet jabłkowy
• pieczona czerwona papryka
• śledziki w occie

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj hiszpańskie zielone oliwki. Mieszaninę odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.

Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami

Składniki:

• 800 g filetów z łososia
• 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
• 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
• 1 cebula dymka
• 7 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami

Składniki:

• hiszpańskie zielone oliwki
• pokrojony w kostkę marynowany śledź
• świeżo wyciskany sok z pomarańczy
• obrany pomidor
• suszone pomidory
• oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
• cebula dymka, ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.

El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli

Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu.

Bez względu na szerokość czy długość geograficzną Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny, a wyjątkowy smak Świąt sprawia, że z uśmiechem na twarzy powracamy do chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...