Przejdź do głównej zawartości

Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa?

Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?

  • bez lodówki
Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. „Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 - 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.
  • w lodówce
W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.
Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).
Warzywa to podstawa do przygotowania wielu smacznych, a zarazem zdrowych dań. Dojrzałe warzywa, zebrane w najlepszym momencie ich wzrostu, gdy osiągają pełnię wartości odżywczej, stały się również podstawą produktów linii Naturalnie Smaczne! Knorr. A oto kilka propozycji przygotowania dań obiadowych z wykorzystaniem różnorodnych warzyw:
Gnocchi z gulaszem

Składniki:
  • karkówka wołowa - 400 gramów
  • Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
  • margaryna - 3 łyżki
  • gotowe gnocchi - 500 gramów
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę.
  2. Całość zalej 500 ml wody i dodaj Gulasz Naturalnie smaczne Knorr, który podkreśli znakomity smak dania. Wszystko razem gotuj około 40 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę, a następnie ugotuj gnocchi. Gulasz podawaj z kluskami i kleksem śmietany.
Wiosenne casserole z cukinią

Składniki:
  • 250 g makaronu penne
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
  2. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
  3. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
  4. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
  5. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:
  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz 
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Przygotowane mięso i cebulę pokrój w kostkę. Umyj, wyczyść i pokrój w mniejsze kawałeczki paprykę. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki i pozostałą część przetnij na pół.
  2. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju podsmaż równomiernie mięso. Przełóż je następnie na talerz. Na patelnię dodaj jeszcze 2 kolejne łyżki oleju i przez około 5 minut podsmażaj warzywa na średnim ogniu. Wymieszaj Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz, który doskonale doprawi smak dania z 300 ml wody i dolej do pozostałych składników.
  3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 45 minut albo dłużej gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż do chwili, gdy mięso będzie już miękkie. Dolej odrobinę wody w razie potrzeby. Gotowe danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...