Przejdź do głównej zawartości

Poznaj właściwości oliwek i to, co z nich pysznego można zrobić

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość

Czy wiesz, że...

90% oliwekkonsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące z Hiszpanii. A Hiszpaniajest największym producentem i eksporterem oliwek  na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków – spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!

Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków i obietnica zmysłowych doznań. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane – zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!

Oliwki to zdrowie, uroda i młodość!

Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź. To również genialne źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli. A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w 100 g! Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków – aż 600 kcal!

Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.

Hiszpańskie oliwki to także długowieczność.Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną „pigułką młodości”! Długie życie ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających się oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako jedyna na świecie została wpisana naListę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Hiszpańskie oliwkito smakowity przepis na zdrowie, młodość i urodę!

Warto je podawać każdego dnia inaczej!


Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z hiszpańską oliwką w roli głównej.

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami

Składniki:75 g zielonych hiszpańskich oliwek, 75 g czarnych hiszpańskich oliwek, 50 g pieczywa, 1 czerwona cebula, 100 g sera Manchego, 5 pomidorków cherry, świeże liście bazylii, hiszpańska oliwa z oliwek.

Przygotowanie:Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.

 Jajka z oliwkowym tatarem

Składniki: 4 jajka, 6 zielonych hiszpańskich oliwek, 6 czarnych hiszpańskich oliwek, kromka białego chleba, hiszpańska oliwa extra virgin, sól i pieprz, ocet winny, szczypiorek.

Przygotowanie:Zagotuj wodę z solą i kilkoma kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty. Posiekaj oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo startym pieprzem. Pokrój chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem winnym. Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:1 kg dojrzałych pomidorów, 1 zielona papryka, 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek, 1 ogórek, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, mała cebula dymka, 1 mały ząbek czosnku, 1 ½ kromki białego chleba, szklanka wody, ocet winny (do smaku – dodać tuż przed podaniem), sól.

Przygotowanie: Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.

Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 20 czarnych hiszpańskich oliwek, 4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz, 2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę, 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150°. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.

Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami

Składniki:2 szklanki gotowanej ciecierzycy, 2 pieczone czerwone papryki, 16 czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, 1 lub 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek, ocet winny, pieprz i sól.

Przygotowanie: Umieść w salaterce gotowaną ciecierzycę, pieczoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski, pokrojoną cebulę, hiszpańskie oliwki i tuńczyka. Przygotuj sos z trzech części oliwy i ½ części octu winnego. Posól. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj delikatnie. Możesz również dodać kilka liści majeranku, oregano lub świeżej bazylii.

Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i czarnych hiszpańskich oliwek 

Składniki:400 g pomidorów cherry, 16-18 czarnych hiszpańskich oliwek, 200 g łagodnego koziego sera, oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz, świeża bazylia.

Przygotowanie:Umyj i potnij pomidorki na połówki. Pokrój ser w kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj oliwki, dopraw solą z pieprzem. Skrop oliwą i udekoruj posiekaną bazylią.

Słone ciasteczka z oliwkami 

Składniki:10-12 czarnych hiszpańskich oliwek, 400 g mąki, 100 ml hiszpańskiej oliwy, 100 ml mleka, oliwa z oliwek, szczypta soli, płaska łyżeczka drożdży, łyżeczka oregano, 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego (można zastąpić innym serem dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).

Przygotowanie:W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać. Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka się zarumienią.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...