Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej
sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma
intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną
przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy
przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość
Czy wiesz, że...
90% oliwekkonsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące z Hiszpanii. A
Hiszpaniajest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie.
Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze
stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków –
spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!
Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków i obietnica zmysłowych doznań.
Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane
lub siekane – zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna
przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają
smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i
drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!
Oliwki to zdrowie, uroda i młodość!
Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w
witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń,
fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź. To również genialne źródło
błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych
polifenoli. A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej
tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w
100 g! Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków –
aż 600 kcal!
Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za
utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w
oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz
chroni ją przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.
Hiszpańskie oliwki to także długowieczność.Walory dietetyczne i
zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew
oliwnych były pierwszą znaną „pigułką młodości”! Długie życie ludności
zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających się
oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako
jedyna na świecie została wpisana naListę Dziedzictwa Kulturowego
UNESCO.
Hiszpańskie oliwkito smakowity przepis na zdrowie, młodość i urodę!
Warto je podawać każdego dnia inaczej!
Warto je podawać każdego dnia inaczej!
Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z hiszpańską oliwką w roli głównej.
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:75 g zielonych hiszpańskich oliwek, 75 g
czarnych hiszpańskich oliwek, 50 g pieczywa, 1 czerwona cebula, 100 g
sera Manchego, 5 pomidorków cherry, świeże liście bazylii, hiszpańska
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój
chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Następnie wszystko
włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście
bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie
składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby smaki się połączyły.
Jajka z oliwkowym tatarem
Składniki: 4 jajka, 6 zielonych hiszpańskich
oliwek, 6 czarnych hiszpańskich oliwek, kromka białego chleba,
hiszpańska oliwa extra virgin, sól i pieprz, ocet winny, szczypiorek.
Przygotowanie:Zagotuj wodę z solą i kilkoma
kroplami octu winnego. Gotuj w niej jajka przez 4 minuty. Posiekaj
oliwki i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i świeżo startym pieprzem. Pokrój
chleb w małe kostki i upraż na patelni na złoty kolor. Skrop octem
winnym. Jajka ustaw w kieliszkach, zetnij im czubki i włóż do środka po
łyżeczce oliwkowego tatara. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami
Składniki:1 kg dojrzałych pomidorów, 1 zielona
papryka, 10-15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek, 1 ogórek, 6
łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, mała cebula
dymka, 1 mały ząbek czosnku, 1 ½ kromki białego chleba, szklanka wody,
ocet winny (do smaku – dodać tuż przed podaniem), sól.
Przygotowanie: Chleb drobimy na kawałki do
miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym,
mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki.
Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa:
oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę.
Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek.
Do całości dodajemy schłodzony wcześniej chleb i miksujemy blenderem.
Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy nieco wody (aby
konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez
1-2 godziny w lodówce. Ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno
hiszpańskimi oliwkami.
Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami
Składniki: 20 czarnych hiszpańskich oliwek, 4
obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 6 filetów anchois, 2 łyżki
musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej,
100 g parmezanu, sól i pieprz, 2 szklanki chleba pokrojonego w
kosteczkę, 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150°. Rozłóż
kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę
do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z
cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z
oliwek aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki
sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek,
grzankami i parmezanem.
Sałatka z ciecierzycy z papryką, tuńczykiem i hiszpańskimi oliwkami
Składniki:2 szklanki gotowanej ciecierzycy, 2
pieczone czerwone papryki, 16 czarnych lub zielonych hiszpańskich
oliwek, 1 lub 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek, ocet winny, pieprz i
sól.
Przygotowanie: Umieść w salaterce gotowaną
ciecierzycę, pieczoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski, pokrojoną
cebulę, hiszpańskie oliwki i tuńczyka. Przygotuj sos z trzech części
oliwy i ½ części octu winnego. Posól. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj
delikatnie. Możesz również dodać kilka liści majeranku, oregano lub
świeżej bazylii.
Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i czarnych hiszpańskich oliwek
Składniki:400 g pomidorów cherry, 16-18 czarnych
hiszpańskich oliwek, 200 g łagodnego koziego sera, oliwa z oliwek, sól,
czarny pieprz, świeża bazylia.
Przygotowanie:Umyj i potnij pomidorki na połówki.
Pokrój ser w kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj oliwki, dopraw solą z
pieprzem. Skrop oliwą i udekoruj posiekaną bazylią.
Słone ciasteczka z oliwkami
Składniki:10-12 czarnych hiszpańskich oliwek, 400 g
mąki, 100 ml hiszpańskiej oliwy, 100 ml mleka, oliwa z oliwek, szczypta
soli, płaska łyżeczka drożdży, łyżeczka oregano, 2 łyżki stołowe
startego na tarce sera manchego (można zastąpić innym serem
dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).
Przygotowanie:W misce zmieszaj mąkę i drożdże,
dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj
rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo,
bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać.
Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość
delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu
i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka
się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz