Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie
chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym
sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwięrzęcego. Osoby mające
specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych
kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas
mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe
Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni
azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna może być choćby jedna
nuta smaku, mają swoje stałe miejsce. Mleko kokosowe jest bazą dla
wielu zup, sosów i marynat, nadając daniom charakterystyczny lekko
słodkawy posmak. Kolejnym polem, na którym można wykorzystać właściwości
smakowe mlek roślinnych, są desery. Mleko migdałowe sprawdzi się
podczas przygotowywania wypieków albo kremów. Nawet zwykła kawa może
zyskać wyjątkowy smak, jeśli będzie wzbogacona o mleko z migdałowym czy
kokosowym posmakiem.
Mleko kokosowe - rozjemca ostrych smaków
Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w
daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela
się rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej
śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który
wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu
lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o
jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej
zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.
„Kuchnię tajską, chińską czy indyjską cechuje przede wszystkim
wyrazistość smaków, spowodowana najczęściej ostrymi przyprawami. Mleko
kokosowe delikatnie złagodzi danie i idealnie połączy nawet bardzo
zdecydowane smaki”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, który
proponuje przepisy na aromatyczną zupę tajską oraz sataje, czyli tajskie
szaszłyki - z kurczaka lub piersi kaczki. W tych daniach doskonale
sprawdzi się mleko kokosowe, w dużym stopniu decydując o ich smaku.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 45 dag dużych krewetek
- 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr
- 2 pomidory
- 2 cebule dymki
- 1 świeży imbir
- 1 papryka jalapeno
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 l wody
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu chilli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć do niej 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr i rozprowadź, by danie było aromatyczne i dobrze doprawione.
- Pokrój cebule i obrane ze skóry pomidory. Posiekaj imbir oraz paprykę i wyciśnij sok z limonki.
- Wrzuć do garnka z bulionem dymki, imbir i paprykę. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chilli i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 papryczki chilli
- 50 g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 50 ml sos sojowego jasnego
- 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
- Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
- Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
- Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.
A poniżej przepis inspirowany kuchnią Ameryki Południowej na brazylijskiego kurczaka w mleku kokosowym:
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 cebula
- 1 świeży imbir
- 1 opakowanie papryczek jalapeno
- 3 pomidory
- 500 ml mleka kokosowego
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej oliwę i dodaj do niej kurkumę, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i Przyprawę Knorr, dzięki czemu powstała marynata będzie doskonale doprawiona i bardzo aromatyczna. Wymieszaj.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na godzinę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż piersi. Smaż je przez 8-10 minut z każdej strony, aż do uzyskania miękkości.
- Przygotuj sos. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż w rondlu. Kiedy zyska rumiany kolor, dodaj do niej starty imbir oraz posiekane pomidory i papryczki jalapeno.
- Zalej przygotowane składniki mlekiem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na koniec wrzuć do rondla posiekaną kolendrę i pietruszkę. Gotowego kurczaka podawaj z sosem i sałatą.
Mleko sojowe - zdrowie w parze z modą
Mleko sojowe jest najpopularniejszym zamiennikiem mleka zwierzęcego
uzyskiwanym z roślin. Posiada bardzo zbliżony do niego smak i jest
najczęściej polecane osobom zmagającym się z problemem nietolerancji
laktozy oraz skazą białkową. Z mleka sojowego wytwarzany jest ponadto
ser tofu.
„Mleko sojowe to znakomity substytut mleka krowiego nie tylko dla
wegan, ale również dla sportowców, osób stawiających na zdrowe
odżywianie i dbających o dietę. Ma wysoką zawartość dobrze
przyswajalnego białka, budującego mięśnie. Z kolei zawarte w nim
tłuszcze mogą mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Należy jednak
pamiętać, że u niektórych osób soja może wywoływać alergię pokarmową”,
opowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska.
Mleko migdałowe - o niebiańskim smaku
Mleko migdałowe przede wszystkim powinno przykuć uwagę amatorów
deserów, choć samo w sobie jest bardzo dietetyczne. Jest
niskokaloryczne, właściwie wolne od tłuszczów nasyconych. Dlatego
zwrócić na nie uwagę powinny osoby dbające o linię. Ponadto cechuje się
zawartością witamin i składników mineralnych takich jak magnez, potas,
fosfor, wapń czy żelazo. Mleku migdałowemu być może należy się miano
eliksiru młodości. Powszechnie wiadomo, że Kleopatra dla zachowania
pięknego wyglądu kąpała się w mleku, najpewniej zwierzęcego pochodzenia.
Ciekawe czy zastąpiłaby je mlekiem migdałowym, gdyby wiedziała o tym,
iż zawiera ono dużo witaminy E, która opóźnia proces starzenia?
W smaku mleko migdałowe jest kremowe, delikatne, z wyczuwalnym
aromatem szlachetnego orzecha. Wielbiciele mlek roślinnych uważają je
często za najdoskonalsze w smaku. Wspaniale podkreśli smak mlecznych
deserów, sprawdzi się także do kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz