Przejdź do głównej zawartości

Proste sposoby, by nie marnować jedzenia – zacznij od swojej lodówki

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Samsung wraz z Federacją Banków Żywności pokazuje, jak zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia




Nadchodzące miesiące i okres wakacyjny to czas, w którym otacza nas bogactwo sezonowych produktów. To również moment, w którym kupujemy więcej żywności, nie zawsze adekwatnie do tego, ile jej spożywamy.

Polska w czołówce krajów, które marnują najwięcej

Z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności w 2016 roku wynika, że 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. – Marnowanie jedzenia w domach stanowi problem, z którym cały czas walczymy. Zmiana kilku prostych nawyków w kwestii przygotowywania oraz przechowywania żywności może znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.



Skala problemu

Wyrzucanie produktów spożywczych to wielowymiarowy problem, nie tylko społeczny. Niesie za sobą również konsekwencje ekonomiczne i ekologiczne. To co wyrzucamy wpływa na marnowanie energii elektrycznej i wody. Wytworzenie bochenka chleba czy kartonu mleka, to zarówno, produkcja i przetworzenie, jak i transport, i przechowywanie, co wiąże się z wykorzystaniem konkretnych ilości kilowatogodzin czy litrów wody. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności, jedna wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, a każdy kilogram wyrzuconej wołowiny kosztuje nas nawet 6 000 litrów wody.

By poprawić obecną sytuację, w której Polska plasuje się w czołówce krajów marnujących najwięcej żywności, potrzebne jest budowanie świadomości o racjonalnym przechowywaniu i wykorzystywaniu żywności. Wyrzucanie niewykorzystanych warzyw, kupowanie zbyt wielu produktów spożywczych czy przechowywanie produktów w niewłaściwych dla nich warunkach – to najczęstsze błędy popełniane w polskich domach. Wyeliminowanie złych nawyków może przyczynić się do mniejszych strat, a także przynieść korzyść dla naszego zdrowia i portfela.



Zadbaj o właściwe przechowywanie żywności

By zachować na dłużej świeżość produktów spożywczych, przechowujemy je w lodówce. Zanim jednak włożymy coś na półkę, warto sprawdzić, jakie miejsce w chłodziarce będzie odpowiednie oraz jakie warunki są optymalne dla konkretnego produktu. Technologie dostępne w chłodziarkach i zamrażarkach pomagają zapewnić najlepsze warunki, by żywność była świeża i pełna składników odżywczych. Od tego, jak przechowywane jest jedzenie zależy nie tylko wygląd czy smak potraw, ale też nasze zdrowie.

Zbyt wysoka temperatura, czy brak jej stabilności, za wysoki poziom wilgoci wewnątrz urządzenia, czy jeden obieg powietrza w chłodziarce i zamrażarce – to czynniki, które w znaczący sposób wpływają na jakość przechowywanych produktów. Odpowiednie warunki przechowywania oraz wiedza o produkcie i jego wymaganiach pozwolą nam wyeliminować nadmiar wyrzucanego jedzenia.

8 praktycznych sposobów, by nie marnować jedzenia

Kilka prostych przyzwyczajeń wprowadzonych w każdym domu,  z pewności przyniesie efekt, który odczujemy również we własnym portfelu. Jak zatem nie marnować jedzenia?
  • Zadbaj o optymalne warunki do przechowywania – dostosowane do produktów
  • Sprawdź, jaka temperatura jest odpowiednia dla warzyw, owoców, wędlin i pieczywa
  • Bądź kreatywny w kuchni – z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty francuskie, a z niewykorzystanych kawałków ryb czy warzyw aromatyczny bulion
  • Używaj zamrażarki – mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności
  • Planuj posiłki, a na zakupy chodź z listą
  • Zostały Ci resztki z obiadu? – warzywa wykorzystaj do omletu na kolację, a zupę czy sos możesz zamrozić
  • Przechowuj produkty na odpowiednich półkach w lodówkach
  • Rób przetwory w sezonie na warzywa i owoce. 

Źródło: Samsung Polska/FBŻ




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...