Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na
przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy
jajecznicę - i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem
jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać
się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z
całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski
Po florencku
Podawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym
szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element - gorące jajko w
koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w
koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i
smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka
po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!
Jajka
po florencku
Składniki
-
10 grubszych plastrów szynki
-
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
-
1,5 szklanki wody
-
100 g mrożonego szpinaku w liściach
-
10 jajek
-
10 kromek chleba tostowego
-
1 łyżka margaryny
-
ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
- Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr w 1,5 szklanki wody. Gotuj około 8 minut, ciągle mieszając.
- Podduś szpinak z łyżką margaryny i roztartym ząbkiem czosnku.
- Podsmaż szynkę z obu stron.
- Usmaż jajka na patelni.
- Podgrzej tosty w piekarniku lub tosterze. Wyjmij z piekarnika i układaj na nich kolejno: plaster szynki, łyżkę szpinaku, łyżkę Fixu Knorr oraz jajko. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Po szkocku
To pomysł na przekąskę - niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną
na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z
wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka,
soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy
na głębokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepło lub zimno -
efekt wizualny i smakowy gwarantowany.
Po wiedeńsku
Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla
wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku,
musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w
garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do
pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.
Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco
Możemy spróbować również przekąski inspirowanej gorącą kuchnią
hiszpańską - oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.
Jajka Flamenco
Składniki:
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Esencja do duszonych warzyw Knorr
- 1 mała cebula
- 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
- puszka fasolki czerwonej (mała)
- puszka kukurydzy (mała)
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 plastry szynki serrano
- 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
- 20 ml oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
- Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
- Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
- W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
- Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
- Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.
Komentarze
Prześlij komentarz