Początek stycznia już za nami, a wraz z nim rozpoczyna się najbardziej radosny okres w ciągu roku. Karnawał to czas hucznych zabaw, spotkań w gronie znajomych czy kolorowych bali maskowych. Przekąski i dania karnawałowe są nieodłączną częścią każdej imprezy. Serwowane posiłki powinny przede wszystkim zachęcać swoim wyglądem, kształtem i różnorodnością
Będąc gospodarzem karnawałowego przyjęcia, należy uwzględnić różne upodobania gości, a także zadbać o odpowiednią ilość jedzenia. Jednocześnie przygotowywanie imprezy wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni czy z opróżnieniem portfela niemal do zera. Zobacz, jak możesz zaskoczyć swoich gości. Nie idź na łatwiznę – chipsy i paluszki już dawno przestały być modne! Zainspiruj się przepisami szefa kuchni Knorr i stwórz zaskakujące przekąski!
Palcami!
Najlepsze posiłki to te, które bronią się smakiem, a przy tym można je przygotowywać na szybko, bez użycia skomplikowanych składników. Odpowiedzią na to są przystawki typu finger foods. To nic innego jak przekąski chwytane palcami i spożywane bez sztućców. Idealnie sprawdzą się nie tylko podczas imprez w gronie najbliższych znajomych, ale także podczas bali czy większych przyjęć.
Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, na słodko oraz słono. Wystarczą na kilka kęsów. Są świetną opcją dla tych, którzy nie chcą się przejeść, a jednocześnie nie będą się bawić z pustym żołądkiem. Jednocześnie warto pamiętać o sałatkach czy daniach zapiekanych, które zawsze są dobrym uzupełnieniem karnawałowego menu.
W tym roku – serowo!
Do ich przygotowania można użyć wszystkiego, co ma się pod ręką. Świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa czy owoce, ale także różnego rodzaju sery:
ser owczy – o intensywnym smaku i zapachu, sprawdzi się idealnie np. w towarzystwie buraków, które nieco złagodzą słony smak sera,
ser halloumi – cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego, nadaje się do smażenia czy grillowania, dobrze komponuje się z warzywami i aromatycznymi przyprawami,
ser kozi – jeden z najbardziej korzystnych dla naszego organizmu, charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym, nieco orzechowym smakiem, można podawać go z warzywami, np. papryką (nabierze słodkości), owocami czy solo z odrobiną oliwy z oliwek,
ricotta – miękki, niedojrzewający rodzaj twarogu, produkowany z serwatki, świetnie smakuje zarówno w połączeniu z produktami słodkimi, jak i słonymi. Uniwersalny smak tego sera idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo często podaje się go w towarzystwie szpinaku.
A teraz do rzeczy – oto przepisy na doskonałe karnawałowe przekąski z dodatkiem serów:
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 łyżki Przyprawy do pikantnego grilla Knorr –
- 2 bakłażany
- 2 łyżki soli
- 10 dag marynowanej papryki ze słoika
- 100 g twardego koziego sera
- 1 bazylia w doniczce
- 10 dag suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Pokrojone na plastry bakłażany posyp solą – w ciągu 10 minut powinny puścić sok. Następnie warzywa opłukaj zimną wodą, tak by usunąć całą sól, i odłóż na papierowy ręcznik, by wyschnęły. Już suche posyp Przyprawą do pikantnego grilla, dzieki której danie będzie wyraziście doprawione.
- Na desce rozłóż plastry bakłażana, a na nich umieść po kawałku koziegoi sera, papryki, suszone pomidory i bazylie (parę listków). Zwiń ściśle roladki, umieść w nich wykałaczki, które zapobiegną rozpadaniu się..
- Grilluj na tackachlub w piekarniku ok. 20 minut. Co jakiś czas roladki obracaj.
Buraki zapiekane z serem owczym
Ilość osób: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g buraków
- 1 szczytpta pieprzu
- 1 opakowanie Fixu Naturalnie smaczne! Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
- 200 ml śmietany
- 70 g sera owczego
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Upiecz buraki i przekrój na połówki. Przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp po górze czarnym pieprzem.
- Połącz Fix Knorr ze śmietaną i 100 ml wody i zalej buraki. Dzięki temu danie będzie wyraziste w smaku.
- Nagrzej piekarnik do 200⁰C. Rozkrusz ser owczy i posyp nim zapiekankę. Włóż ją do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po wyjęciu zapiekanki, polej ją miodem.
Grecka sałatka z Halloumi
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 10 pomidorków malinowych
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie czarnych oliwek
- 1 ogórek
- 1 łyżka oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Pokrojony w plastry ser połóż na rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu. Smaż, aż ser się zrumieni i widoczne będą paski po obu stronach.
- Z umytych papryk usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w kostkę o szerokości 1 cm. Tak samo postąp z ogórkiem.
- Pozostałe warzywa pokrój następująco: pomidorki na połówki, a cebulę w pierścienie.
- Przygotuj aromatyczny ziołowy dressing do sałatki, łącząc Sos sałatkowy Knorr z oliwą i paroma łyżkami wody.
- Pomidorki, paprykę, ogórka oraz oliwki połącz z sosem i umieść w dużej misce. Na górę połóż ser w plastrach, cebulę pokrojoną w pierścienie i oregano.
Wykaż się kreatywnością i stwórz pyszne, a zarazem sycące posiłki dla swoich gości. Udanego karnawału!
Komentarze
Prześlij komentarz