Przejdź do głównej zawartości

Masz ochotę na piknik? Polecamy Kosz pełen smaków, czyli smaczne przepisy na piknik

Gdy na zewnątrz każdy dzień pięknieje, przyroda rozkwita, szkoda tego nie wykorzystać. Wypad za miasto albo chociaż do pobliskiego parku może być doskonałym pretekstem do urządzenia pikniku. Oto pomysły i porady, jak przygotować pyszne jedzenie, które umieścimy w piknikowym koszyku


Planując piknik, stajemy przed wyborem – zakupić gotowe przekąski, czy też przygotować je samodzielnie w domu. Zdecydowanie ta druga opcja sprawi nam więcej radości, tym bardziej, że do przygotowań możemy zaprosić pozostałych członków rodziny wybierających się na piknik. Ponadto wtedy wiemy, jak przyrządzane były dania, mamy gwarancję ich świeżości. A zatem…

Na pierwszy głód

Ledwie rozłożyliśmy koc, a już byśmy chętnie coś przekąsili. Tu sprawdzą się drobne przekąski, co ważne, na które wcześniej nie musieliśmy przeznaczyć zbyt dużo czasu. Pomysły? Choćby sałatka owocowa czy słupki warzyw: marchewki, ogórka, selera maczane w dipie. Znakomitą przekąską w trakcie uczty pod gołym niebem będą też usmażone plastry cukinii doprawione pieprzem, udekorowane miętą i posypane startym parmezanem. A może kanapeczki z salsą pomidorową albo trójkąciki z chlebka pita z jogurtem i kiełkami? Na świeżym powietrzu będą smakować wyjątkowo.

Obiad pod chmurką

Okazuje się, że na pikniku nie jesteśmy skazani tylko na drobne przekąski, ale spokojnie możemy zaplanować obiad na świeżym powietrzu. Tu warto zdać się na radę szefa kuchni Knorr, Piotr Murawskiego: „Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kurczaka, który można przechowywać przez 2-3 godziny po przygotowaniu, a na zimno smakuje równie doskonale. Ba! Znam takich, którzy udka czy nogi z drobiu jedzą tylko w ten sposób! A jeśli chodzi o konkrety, polecam aromatyczne i soczyste udka z kurczaka z poniższego przepisu. Aby przyrządzić je na ostro, wystarczy do marynaty dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki”.

Soczyste udka z kurczaka 


Czas przygotowania: 60 minut
Dla: 4 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

- 1 kg podudzia z kurczaka
- 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki 

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj marynatę, mieszając miód, płatki owsiane, musztardę oraz Przyprawę do mięs Knorr.
  2. Obtocz udka z kurczaka w mące i przyrządzonej zalewie.
  3. Rozwiń papier do pieczenia i ułóż go w żaroodpornym naczyniu.
  4. Poukładaj mięso w naczyniu, przykryj pokrywą i włóż do piekarnika.
  5. Piecz 50 minut w temperaturze 250°C.
  6. Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.
Sałatka nie musi być banalna

W gorące dni chętniej sięgamy po wszelkiego rodzaju sałatki. „Te nie muszą być nudnym zestawieniem sztampowych warzyw. Piknik to świetna okazja do zrobienia czegoś wyjątkowego i szukania nowych inspiracji, np. dalekim Orientem”, proponuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Kapusta pekińska, pieczarki, pomarańcze, suszone morele, cebula, szczypiorek i sok z cytryny już w jednym zdaniu brzmią egzotycznie, a co dopiero, gdy znajdą się w jednym naczyniu. Oryginalne składniki świetnie połączy sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr.

Bardziej wysublimowaną propozycją będzie sałatka krabowa w chrupiących koszyczkach z ciasta filo. Już sam opis zrobi wrażenie na każdym ze współbiesiadników, a przecież nie trzeba zdradzać, że przygotowanie takiej sałatki jest niezwykle proste. Sos sałatkowy Knorr włoski idealnie skomponuje się z paluszkami krabowymi, jogurtem, ogórkiem, natką pietruszki i papryczką chili.

Piknikowa klasyka w nowej odsłonie

Najprostszym daniem i najczęściej spotykanym na piknikach są kanapki. Jednak nawet tak proste przekąski można przygotować w niezwykły i oryginalny sposób. Mniejszy, okrągły bochenek chleba należy przeciąć w 3/4 jego wysokości, wydrążyć z niego środek i uzupełnić warstwami ulubionych dodatków wraz z ulubionym sosem, po czym zakryć wierzchnią częścią bochenka.

Kanapki piknikowe

Czas przygotowania: 15 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

- 1 okrągły bochenek chleba
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 6 plastrów szynki gotowanej
- 1 czerwona cebula
- 1 sałata masłowa
- 8 pomidorów suszonych
- 6 plastrów sera żółtego
- 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
  1. Odkrój górną część chleba, na wysokości ponad jego połową.
  2. Wydrąż środek dolnej części pieczywa.
  3. Posmaruj majonezem obie części.
  4. Wsyp opakowanie Sosu sałatkowego Knorr do miski z wodą, oliwą i musztardą, a następnie wymieszaj.
  5. Umyj sałatkę i polej ją gotowym sosem.
  6. Pokrój cebulę w krążki.
  7. Układaj warstwowo w wydrążonym chlebie kolejno: sałatę, wędlinę, pomidory, cebulę i żółty ser.
  8. Po wypełnieniu bochenka przykryj go przygotowaną na początku „pokrywką” i pokrój na kilka porcji.
Czas na coś innowacyjnego

Tarta bez ciasta?

Wyrabianie go i pieczenie to dodatkowa trudność. Prościej będzie użyć kilku kromek pełnoziarnistego chleba.

Gdy mleko z margaryną będą go rozmiękczać, można w tym czasie ubić jajka i połączyć z grubo pokrojonymi kawałkami szparagów i startym żółtym serem.

Wyciągnięty z mleka chleb dodajemy do masy i lekko mieszamy. Całość można jeszcze doprawić wedle smaku i wstawić do pieczenia na pół godziny.

Inspiracje ze Wschodu warte zachodu

Składniki i rozwiązania typowe dla azjatyckiej kuchni można z powodzeniem wykorzystać, tworząc dania w piknikowej konwencji. Chińskie sakiewki będą równie dobrze smakować, co efektownie się prezentować na piknikowym obrusie.

Sakiewki made in China 


Czas przygotowania: 45 minut
Dla: 8 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

- 400 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Fixu Kurczak słodko-kwaśny Knorr
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów
- 1 papryczka chili
- 50 g świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 1 l oleju
- 50 g rodzynek
- 200 ml śmietany (36%)

Sposób przygotowania:
  1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę, posiekaj papryczkę chili, czosnek i kolendrę oraz zetrzyj imbir.
  2. Do miski wlej śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr i wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojonego kurczaka. Zmiksuj.
  4. Do powstałej masy wsyp rodzynki, papryczkę chilli, kolendrę, czosnek oraz imbir.
  5. Na arkusiki ciasta wonton nałóż farsz i uformuj sakiewki.
  6. Usmaż je na złoty kolor w garnku na głębokim oleju.
  7. Gotowe sakwy przekładaj na papierowy ręcznik.
  8. Przygotuj sos według instrukcji i przelej go do deserowej miseczki.
Gotowe!
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: