Już wkrótce będziemy mieli możliwość dwukrotnego świętowania nowego roku, bowiem 16 lutego nadejdzie Chiński Nowy Rok, najważniejsze w kalendarzu chińskim święto, które przypada które wypada w drugiej połowie stycznia lub pierwszej połowie lutego
Chiński Nowy Rok jest wydarzeniem historycznym, bo od 1912 roku w
Chinach obowiązuje już kalendarz gregoriański. Jednak fakt dalszego
obchodzenia Świąt Nowego Roku najlepiej świadczy o przywiązaniu do tych
uroczystości. A trwają one prawie dwa tygodnie. Są tak huczne, że
pierwsze trzy dni są wolne od pracy.
Oczekiwanie
Kluczowy dla całych obchodów jest dzień poprzedzający nowy rok, czyli
jego wigilia. W przeciwieństwie do naszego Sylwestra, Chińczycy starają
się go spędzać tak, jak my święta, a więc w gronie najbliższej rodziny.
To, co łączy naszego Sylwestra z wigilią nowego roku w Chinach, to
obowiązkowy nocny pokaz sztucznych ogni, które przecież właśnie z Chin
się wywodzą.
W pierwszy dzień Chińczycy wylegają na ulice, biorąc udział w
barwnych korowodach tworzonych na kształt smoka czy w lwich tańcach.
Inny ważny element chińskich uroczystości przewidziany jest na ich
zakończenie. Po ponad dwóch tygodniach ogromna feta kończy się Świętem
Latarni, podczas którego ulice są bogato przyozdabiane kolorowymi
lampionami.
Można śmiało powiedzieć, że tym czym dla nas są święta Bożego
Narodzenia, tym dla Chin jest Święto Nowego Roku. Oczywiste jest więc,
że także w Chinach istnieją tradycyjne potrawy, które zawsze są
spożywane w te szczególne dni. Punktem obowiązkowym każdej wigilii
spędzanej w gronie najbliższych są pierożki, których wygląd powinien nam
przywodzić na myśl bliskie nam kołduny. Tego dnia powszechne jest
również obdarowywanie się prezentami, a najczęściej są nimi ciastka,
owoce lub inne słodkości.
Chińskie smaczności
W rankingu popularności kuchni świata jedynym godnym przeciwnikiem
dla kuchni chińskiej mogłaby być chyba tylko ta włoska. Oryginalne
techniki kulinarne i aromatyczne przyprawy musiały znaleźć swoich
amatorów! Zresztą szeroka paleta smaków sprawia, że każdy znajdzie w
niej coś dla siebie.
„Trzeba pamiętać, że kuchnia chińska nie jest jednorodna, w końcu
jest to bardzo duży terytorialnie kraj, a jak wiadomo - czynnik
geograficzny jest kluczowy dla tradycji kulinarnej. W różnych regionach
dominuje wieprzowina, wołowina, drób albo owoce morza. Jednak krzywdzące
byłoby sprowadzanie wszystkich chińskich dań do kurczaka w kilku
smakach, ryżu i zasady korzystania z pałeczek zamiast widelca i noża.
Warto poświęcić trochę czasu i dowiedzieć się czegoś nowego o tej
ciekawej i różnorodnej kuchni”, mówi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
„W Polsce bardzo popularne są przede wszystkim azjatyckie dania z
drobiem, a ten cechuje się na przykład niższą zawartością tłuszczu.
Ważne są też techniki obróbki termicznej. W kuchni chińskiej częste jest
gotowanie i gotowanie na parze, smażenie krótkotrwałe w głębokim
tłuszczu albo w głębokiej patelni zwanej wokiem”, dodaje żywieniowiec
marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Pierogi made in China
Sajgonki nie są jednoznacznie przypisane do kuchni chińskiej, ale
azjatyckiej w ogóle - można je również spotkać pośród dań z Wietnamu czy
Tajlandii. Podobne do naszych krokietów zaskakują farszem i mogą być
podawane na surowo lub smażone. To doskonała forma przekąski, którą
urozmaica mnogość dipów zwiększająca wariacje smakowe.
Możemy się posłużyć specjalnym ciastem albo papierem ryżowym, coraz
częściej dostępnym w naszych sklepach. Farsz pozostawia nam wielką
dowolność, o jego orientalny charakter zadba Fix Knorr Do potraw
chińskich.
Myślimy, że pierogi to polska specjalność? Nic bardziej mylnego! W
Chinach mają dziesiątki pomysłów, jak przyrządzić delikatne ciasto z
różnorakim farszem. Rzadko jednak kiedy te dania kształtem przypominają
nasze pierogi. Zazwyczaj przybierają formę sakiewki.
Popularne jest smażenie pierogów, zwłaszcza w charakterystyczny dla
Chin sposób, czyli na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka, pod którą
skrywa się wyśmienity farsz, zachwyci niejednego łasucha. Jak zaszczepić
w niewielkim kawałku wielką Azję? To proste, wystarczy w trakcie
przyrządzania farszu sięgnąć po Fix Kurczak słodko-kwaśny:
Chińskie sakiewki
Składniki:
- pierś z kurczaka - 400 g
- Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
- Bulionetka drobiowa Knorr - 1 opakowanie
- paczka ciasta chińskiego do wontonów - 1 opakowanie
- papryczka chili - 1 szt.
- świeży imbir - 50 g
- ząbek czosnku - 1 szt.
- kolendra - 1 pęczek
- olej - 1 l
- rodzynki - 50 g
- śmietana 36% - 200 ml
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia. Dodajemy śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr, by podkreślić smak dania. Całość miksujemy.
- Do farszu dodajemy rodzynki, drobno posiekaną papryczkę chili, świeży starty imbir oraz czosnek i posiekaną kolendrę.
- Na arkusiki gotowego ciasta wonton nakładamy farsz. Kawałki ciasta ściskamy u nasady, formując małe sakiewki.
- Sakiewki smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotowujemy Fix słodko-kwaśny Knorr według instrukcji na opakowaniu, który nada daniu orientalny charakter. Sakiewki serwujemy z sosem podanym w miseczce. Można też je podawać jako dodatek do rosołu.
Chińczycy w swojej szerokiej palecie smaków mają jeszcze jeden ze
sposobów na przyrządzanie pierogów, który z pewnością zwróci naszą
uwagę. To niezwykle popularne tam pierożki Dim Sum. Przygotowuje sie je
na parze z zastosowaniem specjalnych piętrowych koszyczków wykonanych z
bambusa. Zazwyczaj podstawą nadzienia są krewetki:
Chińskie pierożki Dim Sum
Składniki:
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 50 g
- sól – 0,5 łyżki
- woda wrząca - 200 ml
- olej roślinny - 50 ml
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- mielone mięso wieprzowe - 300 g
- krewetki surowe, bez skorupek - 10 szt.
- pędy bambusa - 140 g
- kiełki fasoli sparzone - 50 g
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
- szczypior - 0,5 pęczka
- imbir świeży (ok. 3-4 cm) - 1 szt.
- świeża kolendra, natka - 1 pęczek
- olej sezamowy - 2 łyżki
- ostra papryczka chili kawałek- 1 szt.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie, dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.
- Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek o średnicy ok. 10 cm. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu posmaruj olejem.
- Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml wody i odstaw na około 10 minut – wtedy masz pewność, że danie będzie miało orientalny smak.
- Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.
- W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.
- Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i, składając krawędź do krawędzi, zbieraj i ściskaj ze sobą poszczególne brzegi, aby powstały sakiewki.
- Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy pierożki są już dobre.
Orientalne zupy
Szczególnie ważne miejsce wśród chińskich specjalności zajmują zupy.
Zazwyczaj są to proste wywary przyrządzane najczęściej na bazie kurczaka
lub owoców morza z niezwykle wyrazistymi przyprawami.
Ponadto cytrusowe aromaty świetnie oddają ducha różnorodnej
azjatyckiej kuchni. Liście limonki i trawa cytrynowa, do tego pierś z
kurczaka i krewetki, mnóstwo przypraw – i mamy pierwsze danie, które
zaspokoi nasz apetyt:
Chińska zupa cytrynowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- pierś z kurczaka - 100 g
- Bulionetka drobiowa Knorr - 2 szt.
- małe krewetki baby - 100 g
- makaron ryżowy - 100 g
- woda - 0,5 l
- trawa cytrynowa - 1 szt.
- liście limonki - 2 szt.
- świeży imbir - 20 g
- papryczka chili - 1 szt.
- grzyby mun - 20 g
- sos sojowy - 20 ml
- szczypiorek - 1 pęczek
- świeża kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
- Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
- Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron. Dodajemy posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.
Częstymi gośćmi w azjatyckich zupach są grzyby mun. Nie wiadomo, czy
Chińczycy je tak uwielbiają ze względu na ich smak, czy z powodu wiary w
ich specjalne właściwości. Faktem jest, że każdy, kto chce zakosztować
prawdziwej chińskiej kuchni, musi ich prędzej czy później spróbować. Na
przykład w pożywnej zupie ostro-kwaśnej z polędwicą przygotowanej na
bulionie:
Zupa ostro-kwaśna z polędwicą
Składniki:
- polędwica wieprzowa surowa - 120 g
- Rosół z kury Knorr - 2 szt.
- grzyby mun - 4 szt.
- jajko - 1 szt.
- sos sojowy - 2 łyżki
- biały ocet winny - 1 łyżka
- wódka - 1 łyżka
- mąka kukurydziana - 2 łyżki
- szczypiorek - 2 łyżki
- woda - 1 l
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.
- Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.
- Do esencjonalnego wywaru przygotowanego z bulionem Knorr wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.
- Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.
- Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.
Ryż i makaron po chińsku
Skoro już tak bardzo kuchnia chińska kojarzy nam się z ryżem, to może
spróbujmy go w nowej odsłonie. Zamiast w formie sypkich ziaren,
skorzystajmy z wyrabianego z niego makaronu. Delikatny, sprawdzi się w
towarzystwie kurczaka, a całe danie zachwyci azjatyckim aromatem dzięki
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr:
Kurczak z makaronem ryżowym
Składniki:
- pierś z kurczaka - 500 g
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opak.
- woda lub bulion - 350 ml
- mrożona orientalna mieszanka warzyw - 250 g
- makaron ryżowy - 80 g
- sos sojowy - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj.
- Dodaj rozmrożoną mieszankę warzyw.
- Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem i wlej na patelnię, by danie miało prawdziwie orientalny charakter.
- Wszystko gotuj 8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na końcu dopraw sosem sojowym. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Znowu makaron i znowu w chińskiej kuchni? Tak, ale znów w
niecodziennej dla nas formie. Bo jak często smażymy makaron? A to
świetny pomysł na danie – z kurczakiem i fasolką stworzy pyszną i
aromatyczną kompozycję.
Komentarze
Prześlij komentarz