Przejdź do głównej zawartości

Trufle. Poznaj najdroższe i najbardziej tajemnicze grzyby świata

Trufle to  najdroższe grzyby świata na które jest ogromny popyt wśród ich konsumentów. Trudne w hodowli produkty posiadają unikalny zapach i były znane już w Cesarstwie Rzymskim

"Trufle tak przystosowały się do podziemnego trybu życia, że ich owocnik - czyli to co jemy - przypomina grudkę ziemi" -uważa dr hab. Agnieszka Sękara z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja która w ubiegłym roku gościła podczas XI Festiwalu Nauki w Krakowie.

Jak przypomniała, trufle są znane są od czasów Cesarstwa Rzymskiego. "Rzymianie znali około 20 gatunków grzybów w tym m.in. borowiki, ale też muchomory cesarskie oraz trufle pustynne sprowadzane z Afryki. Choć same nie smakowały rewelacyjne dodawano je do potraw bo wzmacniały ich smak" - wyjaśniała prelegentka.

Po upadku Cesarstwa trufle miały "tysiąc lat spokoju", a w średniowieczu były wręcz traktowane jako moc diabelska. Ponownie w Europie pojawiły się w XVIII wieku, kiedy Europejczycy zafascynowali się przyprawami orientalnymi.

"Trufle są dziś najdroższym produktem spożywczym świata. Za kilogram trufli białej trzeba zapłacić 4 tysiące euro, za taką samą ilość trufli czarnozarodnikowej 2 tysiące euro" - mówiła dr hab. Sękara.

Dlaczego trufle są tak cenne? Jak wyjaśniła prelegentka, przede wszystkim mają one unikalny zapach. Tym zapachem zwabiają zwierzęta, czyli swoich zjadaczy. "Właśnie ten zapach nadaje ton potrawom, do których trufle są dodawane" - zaznaczyła.

Trufle zawierają kilkadziesiąt związków lotnych. W ich aromacie można znaleźć - przyciągające muchy - alkohole. Dlatego obserwacja tych owadów jest jedną z metod na poszukiwanie trufli. Jeszcze skuteczniej przyciągają związki czosnku i cebuli, które są atrakcyjne i wabiące m.in. dla świń. Z tego powodu do poszukiwania trufli najczęściej wykorzystywano właśnie te zwierzęta. Poszukiwaczom trufli ta metoda nastręcza jednak sporo trudności. Świnie, które spotykały trufle natychmiast chciały je zjeść, dlatego coraz częściej do poszukiwań tych cennych grzybów wykorzystywane są psy.

Wysoka cena trufli wynika również z praw ekonomii. Choć popyt na trufle jest duży, to nie ma odpowiedniej podaży. "Pomimo ogromnego rozwoju technologii ciągle nie potrafimy ich uprawiać. Przede wszystkim brakuje wiedzy, skąd i jak pozyskiwać trufle" - wyjaśniała dr Sękara.

Jako pierwszy sposób rozmnażania trufli w XVIII wieku opracował włoski botanik Pier Antonio Micheli. Jego metoda nie przełożyła się jednak na praktykę. Dopiero w XIX wieku Francuz Joseph Talon jako pierwszy wskazał zależność między występowaniem trufli i drzew. W jaki sposób? Odkrył pole trufli, które było porośnięte dębami. Jego obserwacje znalazły potwierdzenie w nauce, bo trufle wchodzą z drzewami w mikoryzę. Jednak związek ten jest bardzo trudny.

"Drzewo może samo decydować o tym, z jaką truflą chce wejść w mikoryzę. Nie ma więc pewności, że za sześć lat zasadzona plantacja trufli zacznie owocować. Nie wiadomo, jaki będzie efekt takiej hodowli, jeśli w ogóle będzie" - tłumaczyła prelegentka.

Jak stwierdziła, najbardziej znane i najcenniejsze są - wspomniane już - trufle białe i czarnozarodnikowe. Jednak oprócz nich znana jest również m.in. trufla zimowa i wielkozarodnikowa. Na uwagę zasługuje również tzw. trufla chińska. "Wystarczy, że poleży trochę obok trufli szlachetnych, a szybko przejmuje ich zapach. Z tego powodu bywa wykorzystywana jako fałszywka" - dodała.

Dla Europy endemiczną odmianą jest trufla biała, która występuje m.in. we Włoszech i chorwackiej Istrii. W Polsce nie ma gdzie zbierać trufli, choć zdaniem niektórych występują one np. w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...