Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek. A jakby tak wypróbować nieco inne odmiany tego rozgrzewającego posiłku? Winny krem z borowików czy zupa z soczewicy to propozycje dla tych, którzy nie boją się wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni! Wypróbuj poniższe przepisy i znajdź z nami sposób na kulinarny sukces!
Winny krem z borowików z makaronem
Składniki:
- Suszone borowiki - 5 dekagramów
- Zupa w torebce Knorr Borowikowa - 1 sztuka
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- Śmietanka kremówka - 3 łyżki
- Makaron typu wstążki - 250 gramów
- ½ pęczka natki pietruszki
1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.
2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.
Zupa z kukurydzy z czosnkiem
Składniki:
- Ugotowana kolba kukurydzy - 2-3 sztuki
- Mleko - 3 szklanki
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Pieprz
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
- Posiekana cebula - 1/2 sztuki
- Obrana roztarta główka czosnku - 1/2 sztuki
- Masło - 1 łyżka
- Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.
Zupa z soczewicy
Składniki:
- Soczewica - 1 i 1/2 szklanki
- Rosół wołowy Knorr - 4 kostki
- Marchew - 2 sztuki
- Pietruszka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Seler - 1/2 sztuki
- Ząbek czosnku - 3 sztuki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Pieprz
- Posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- Pokruszony ser feta - 10 dekagramów
1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.
Delikatna i bogata zupa z curry
Składniki:
- Olej - 2-3 łyżki
- Cebula - 1 sztuka
- 1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia
- Marchew - 1 sztuka
- Rosół drobiowo-wolowy Knorr - 1 sztuka
- Imbir
- Curry - 3 łyżki
- Ostra papryka
- Rama Cremefine Do gotowania - 1 łyżka
- Papryka żółta - 1 sztuka
- Ryż jaśminowy - 100 gramów
- Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.
- Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.
- Wlej na talerz i udekoruj Ramą Cremefine Do gotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz