Przejdź do głównej zawartości

Poznaj i wypróbuj sałatki idealne na lato

Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach. W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne

Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.
Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny  i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.
Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Z owocami morza
„Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru”, mówi Piotr Murawski.
Sałata lodowa z owocami morza à la marinara

Składniki:
  • 1 sałata lodowa
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr 
  • 250 g mieszanki owoców morza
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 30 g pestek słonecznika
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 cebulka
  • 1 papryczka chili
  • 80 ml oliwy
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
  2. Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
  3. Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
  4. Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
  5. Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
  6. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.
Z fetą i kuskusem
„Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil”, mówi szef kuchni Knorr.
Letnia sałatka z fetą i kuskusem

Składniki:
  • 1 opakowanie kaszy kuskus
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr 
  • 1 świeży ogórek
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 opakowanie sera feta
  • 200 g rucoli
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Wsyp do miski przygotowaną kaszę kuskus i zalej ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Następnie przykryj ją na około 2 – 3 minuty aluminiową folią. Po upływie tego czasu dolej do kaszy połowę oliwy i wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Pokrój w kostkę ser feta oraz ogórka. Pomidorki przetnij na pół. Wymieszaj warzywa z przygotowaną kaszą kuskus.
  4. Sos sałatkowy grecki Knorr, który nada sałatce świeżego i oryginalnego smaku, wymieszaj z resztą oliwy i wodą.
  5. Ułóż na talerzu umyte wcześniej dokładnie liście sałaty. Ułóż na wierzchu kuskus z warzywami i serem feta. Gotowe danie polej sosem i podawaj.
Z oliwkami
„W kategorii sałatek warto wzorować się na daniach pochodzących z Włoch – wszak właśnie tam gorąca temperatura i ciepły klimat determinują składniki popularnie serwowanych dań. Tutaj znakomity przepis na sałatkę z dodatkiem oliwek”, proponuje Murawski.
Sałatka włoska z oliwkami

Składniki:
  • 8 młodych ziemniaczków
  • 1 opakowanie nadziewanych papryką oliwek zielonych
  • 6 plastrów bekonu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr 
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
  1. Umyj, ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie pokrój je na ćwiartki. Pokrój na ćwiartki także pomidorki. Posiekaj natkę pietruszki i odcedź z zalewy oliwki.
  2. Usmaż na suchej patelni boczek, do momentu aż będzie chrupiący.
  3. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym i wodą, według instrukcji na opakowaniu. Dzięki niemu sałatka smakować będzie znakomicie.
  4. Wymieszaj w większej misce wszystkie składniki i zalej je gotowym sosem. Gotowe danie podawaj samodzielnie, albo jako smaczny dodatek do mięs czy ryb.
Z łososiem
„Wszystkich miłośników ryb zachęcałbym do wykorzystania w przepisie wędzonego łososia – w połączeniu z ziemniakami, selerem naciowym i czosnkiem przygotujemy wyjątkowo smaczną i kolorową sałatkę”, poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem

Składniki:
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr 
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 6 łyżek woda 
Sposób przygotowania:
  1. Dokładnie umyj i ugotuj ze skórką w lekko posolonej wodzie ziemniaki.
  2. Następnie odcedź je i pozostaw do momentu, aż ostygną i przekrój na połówki.
  3. Obierz z włókien przygotowane łodygi selera naciowego, a następnie pokrój je pod kątem w paski i sparz wrzątkiem.
  4. Wędzonego łososia pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka. Koperek posiekaj drobno.
  5. By przygotować dressing koperkowy, zacznij od starcia na drobnej tarce czosnku. Następnie, wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie smakować będzie jako uzupełnienie gotowego dania, z olejem i wodą. Do przygotowanego sosu dodaj jeszcze czosnek i sok z cytryny.
  6. Wymieszaj w misce selera naciowego, koperek, cebulę, ugotowane ziemniaki, połowę łososia oraz sos. Przełóż na talerze gotową sałatkę. Posyp ja z wierzchu pozostałym łososiem i dla ozdoby udekoruj koperkiem.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Brazylijska piękność nago. Jessika Alves w sierpniowym "Playboyu"

Jessika Alves wystąpiła w sesji jubileuszowego wydania magazynu „Playboy”. Piękna brazylijska aktorka przyznała w jednym z wywiadów, że jest szczęśliwa, że mogła pokazać swoje naturalne piękno i zdradziła, że nigdy jeszcze nie chodziła tak długo nago w życiu jak podczas rozbieranych zdjęć Sesja zdjęciowa do sierpniowego "Playboya" z udziałem Jessiki Alves była kręcona w Sul do Rio.  Pi ę kna aktorka, która niedawno zakończyła zd j ęcia do ostatniej części telenoweli "Em Familia",  11 sierpnia pojawi się w programie "Super Chef VIP w 2014", w kt ó rym uczestnicy b ę dą walczyli o nagrodę w wysokości 50.000 dolarów.   Efekty sesji z udziałem pięknej panny Alves możemy podziwiać w jubileuszowym wydaniu brazylijskiej edycji magazynu "Playboy". A trzeba przyznać, że jest się czym zachwycać, bo urodziwa  Jessika wygląda zjawiskowo i seksownie. To zasługa w dużym stopniu jej naturalnego wdzięku, ale i wynik pracy stylistów,...

Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej już w czerwcu

16 czerwca rozpoczną się Mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej, których gospodarzem jest Polska. Mecz będą odbywały się na stadionach w Kielcach, Lublinie, Gdyni, Bydgoszczy, Krakowie i w Tychach Na początku czekają nas dwa spotkania w Grupie A, w której w Piątek 16 czerwca Szwecja U-21 zmierzy się z Anglią U-21 w Kielcach, o godz. 18:00, a Reprezentacja Polski U-21 powalczy ze Słowacją U-21 o godzinie 20:45 w Lublinie W sobotę, 17 czerwca  w Grupie B Portugalia U-21 zagra z Serbia U-21 o godz. 18:00 w Gdyni, a Bydgoszczy zmierzą się Reprezentacja Hiszpanii U-21- Macedonią U-21  o godzinie 20:45 W niedzielę, 18 czerwca w Grupie C Niemcy U-21 zagrają z Czechami U-21 w Tychach o godz. 18:00, a w Krakowie Dania U-21 zmierzy się z Włochami U-21 o godz. 20:45. Zobacz Miasta Gospodarzy Euro U21 Polska 2017: