Soczyste piersi z kurczaka, aromatyczna karkówka, chrupiące kiełbaski
– dla wszystkich, którzy właśnie zaczynają swoją przygodę z
grillowaniem lub szukają sposobów, żeby uczynić przygotowane potrawy
jeszcze lepszymi, szefowie kuchni Knorr mają garść cennych rad
Nasze ulubione: wieprzowina…
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, szczególnie na grilla poleca
wieprzowinę, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas
grillowania tłuszcz się wytapia, rozluźniając włókna, między które
dostają się soki mięsne – po upieczeniu mięso jest miękkie, kruche i
soczyste. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a
podczas procesu grillowania używać przykrycia – wtedy mamy pewność, że
temperatura pod przykryciem jest wszędzie taka sama, a kawałki mięsa
będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steka z
karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5
do 7 minut z każdej strony. Ponadto na kilka godzin przed grillowaniem
warto natrzeć mięso mieszanką przypraw: tymianku, rozmarynu, liścia
laurowego, słodkiej papryki, goździków, czosnku. Jako że często trudno
dobrać zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach, dużą pomocą okaże
się naturalna Przyprawa do mięs Knorr, która może służyć także jako
marynata.
Do grillowanych dań świetnym uzupełnieniem będą warzywa: z
wieprzowiną znakomicie komponuje się delikatna sałata, ogórki kiszone
oraz wszelkiego rodzaju sałatki ziemniaczane. Przy komponowaniu sałatek
warto sięgnąć po Sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą ich
smak.
A jakie potrawy można przyrządzić z grillowanej wieprzowiny? Poniżej kilka inspiracji:
…kurczak
Kurczaka grillujmy ze skórą, bo głównie w skórze i pod nią znajduje
się tłuszcz, który uchroni mięso przed wysuszeniem. Skórę można usunąć
już po grillowaniu. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi
grillujemy około 10 minut z każdej strony, po tym czasie nakłuwamy mięso
i sprawdzamy, czy wypływające soki są przeźroczyste – to upewni nas, że
mięso jest już gotowe do jedzenia. Aby urozmaicić danie, piersi z
kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona.
Jeśli zdecydujemy się na piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą czy
suszonymi pomidorami, jako dodatku do marynaty użyjmy mieszanki
rozmarynu i ostrej papryki. Kompozycje ziół i przypraw, które doskonale
pasują do kurczaka z grilla, szefowie kuchni Knorr zamknęli w
naturalnych Przyprawach do kurczaka od Knorr – łagodnej z cytryną i
koperkiem oraz pikantnej z pieprzem cayenne i rozmarynem.
Smakosze skrzydełek z kurczaka muszą pamiętać, że łatwo je spalić,
dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20
minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były
chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami
sezamu.
A może skusimy się na udka z kurczaka? Aby smakowały wyśmienicie,
mięso należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i
tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony. Doskonałą
alternatywą jest również Przyprawa do złotego kurczaka Knorr –
kompozycja papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki
muszkatołowej i cynamonu podkreśli smak mięsa drobiowego przyrządzanego
na grillu. A oto szczegółowe propozycje kucharzy Knorr na kurczaka z
grilla:
…i ryby
Ryby, które warto wybrać na grilla, to pstrąg, dorada, sandacz oraz
te bardziej tłuste, czyli łosoś, tuńczyk, makrela i śledź. Nie usuwajmy
łusek, bo chronią one delikatne mięso ryby przed nadmiernym żarem. Mięso
nacinamy, następnie do środka wkładamy zioła. Dobrym sposobem jest
ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach typu marchew czy pietruszka –
wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu. Dla bezpieczeństwa rybę
można w całości zawinąć w folię aluminiową. Możemy też wyposażyć się w
specjalne stalowe siatki do grillowania ryb.
Przepisy na ryby z grilla
poniżej:
Awangarda na grillu
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by w tym sezonie łaskawszym
okiem spojrzeć na warzywa i owoce z grilla. Świetnie do tego nadaje się
dynia zamarynowana w syropie klonowym czy pokrojone w plastry cukinia
oraz bakłażan, którymi następnie można owinąć kawałki sera, np. fety.
Wiele osób przekonało się już do grillowanej cebuli, okazuje się jednak,
że cebuli w niczym nie ustępuje czosnek – w całości pieczony na grillu.
Popularne warzywne szaszłyki można uatrakcyjnić, nadziewając składniki
na trawę cytrynową. I jeszcze jedna ważna wskazówka – marynując warzywa
takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają
tendencję do wciągania tłuszczu.
O ile grillowanie warzyw wydaje się nam dość naturalne, mało kto
podejmuje się przygotowywania w ten sposób owoców. A według kucharzy
Knorr one również mają w sobie wielki potencjał. Najlepiej wybrać
ananasy, papaję, mango czy melona. Mogą one stanowić nie tylko
samodzielny deser, ale również świetny dodatek do mięs. Łosoś z plastrem
ananasa, kurczak z melonem, wieprzowe żeberka z mango lub papają to
prawdziwie smakowite kąski z grilla. Czy pieczenie owoców wymaga
specjalnych zabiegów? Na pewno warto mocno rozgrzać grilla, by cały
proces jak najbardziej skrócić. Z owocami ciekawie też smakują sery –
camembert z grillowanymi połówkami brzoskwiń czy wędzony oscypek z
truskawkami.
A oto propozycje na oryginalne przekąski warzywne z grilla:
I kilka słów o marynacie
- Dla równomiernego rozprowadzenia wszystkich przypraw po mięsie, mieszamy je najpierw z oliwą i dopiero taką masą nacieramy grillowane kawałki.
- Dobrą bazę do marynaty stanowią musztarda i ketchup – zawierają one ocet, który idealnie rozluźnia strukturę mięsa, czyniąc je wyjątkowo kruchym. Poza tym ketchup i musztarda świetnie się łączą z wszelkimi przyprawami.
- Bardziej oryginalne w smaku marynaty można przygotować z wykorzystaniem soi, miodu czy imbiru. Ważna uwaga odnośnie miodu – słodka marynata łatwo może się przypalić, dlatego nakładamy ją pod koniec grillowania, gdy mięso jest już niemal gotowe.
- Mięso zazwyczaj marynuje się dzień przed grillowaniem i przechowuje w lodówce. Dla lepszego efektu można je ponakłuwać szpikulcem – dzięki temu marynata lepiej przeniknie w głąb mięsa.
- Najlepszą marynatą do kurczaka jest jogurt, a to ze względu na zawarty w nim kwas mlekowy rozluźniający włókna i nadający kurczakowi soczystości. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Reszta przypraw jest już kwestią gustu. Piotr Murawski poleca także naturalne Przyprawy do kurczaka Knorr, które pomogą nam szybko i prosto zamarynować mięso na grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz