Przejdź do głównej zawartości

Gotowi na grilla? Poznaj kilka smacznych przepisów kulinarnych i rad szefów kuchni Knorr

Soczyste piersi z kurczaka, aromatyczna karkówka, chrupiące kiełbaski – dla wszystkich, którzy właśnie zaczynają swoją przygodę z grillowaniem lub szukają sposobów, żeby uczynić przygotowane potrawy jeszcze lepszymi, szefowie kuchni Knorr mają garść cennych rad

Nasze ulubione: wieprzowina… 

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, szczególnie na grilla poleca wieprzowinę, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz się wytapia, rozluźniając włókna, między które dostają się soki mięsne – po upieczeniu mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania używać przykrycia – wtedy mamy pewność, że temperatura pod przykryciem jest wszędzie taka sama, a kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steka z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony. Ponadto na kilka godzin przed grillowaniem warto natrzeć mięso mieszanką przypraw: tymianku, rozmarynu, liścia laurowego, słodkiej papryki, goździków, czosnku. Jako że często trudno dobrać zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach, dużą pomocą okaże się naturalna Przyprawa do mięs Knorr, która może służyć także jako marynata.

Do grillowanych dań świetnym uzupełnieniem będą warzywa: z wieprzowiną znakomicie komponuje się delikatna sałata, ogórki kiszone oraz wszelkiego rodzaju sałatki ziemniaczane. Przy komponowaniu sałatek warto sięgnąć po Sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą ich smak.

A jakie potrawy można przyrządzić z grillowanej wieprzowiny? Poniżej kilka inspiracji:




 …kurczak

Kurczaka grillujmy ze skórą, bo głównie w skórze i pod nią znajduje się tłuszcz, który uchroni mięso przed wysuszeniem. Skórę można usunąć już po grillowaniu. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony, po tym czasie nakłuwamy mięso i sprawdzamy, czy wypływające soki są przeźroczyste – to upewni nas, że mięso jest już gotowe do jedzenia. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Jeśli zdecydujemy się na piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą czy suszonymi pomidorami, jako dodatku do marynaty użyjmy mieszanki rozmarynu i ostrej papryki. Kompozycje ziół i przypraw, które doskonale  pasują do kurczaka z grilla, szefowie kuchni Knorr zamknęli w naturalnych Przyprawach do kurczaka od Knorr – łagodnej z cytryną i koperkiem oraz pikantnej z pieprzem cayenne i rozmarynem.

Smakosze skrzydełek z kurczaka muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami sezamu.

A może skusimy się na udka z kurczaka? Aby smakowały wyśmienicie, mięso należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony. Doskonałą alternatywą jest również Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – kompozycja papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki muszkatołowej i cynamonu podkreśli smak mięsa drobiowego przyrządzanego na grillu.  A oto szczegółowe propozycje kucharzy Knorr na kurczaka z grilla:



…i ryby

Ryby, które warto wybrać na grilla, to pstrąg, dorada, sandacz oraz te bardziej tłuste, czyli łosoś, tuńczyk, makrela i śledź. Nie usuwajmy łusek, bo chronią one delikatne mięso ryby przed nadmiernym żarem. Mięso nacinamy, następnie do środka wkładamy zioła. Dobrym sposobem jest ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach typu marchew czy pietruszka – wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu. Dla bezpieczeństwa rybę można w całości zawinąć w folię aluminiową. Możemy też wyposażyć się w specjalne stalowe siatki do grillowania ryb. 

Przepisy na ryby z grilla poniżej:



Awangarda na grillu

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by w tym sezonie łaskawszym okiem spojrzeć na warzywa i owoce z grilla. Świetnie do tego nadaje się dynia zamarynowana w syropie klonowym czy pokrojone w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi następnie można owinąć kawałki sera, np. fety. Wiele osób przekonało się już do grillowanej cebuli, okazuje się jednak, że cebuli w niczym nie ustępuje czosnek – w całości pieczony na grillu. Popularne warzywne szaszłyki można uatrakcyjnić, nadziewając składniki na trawę cytrynową. I jeszcze jedna ważna wskazówka – marynując warzywa takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.

O ile grillowanie warzyw wydaje się nam dość naturalne, mało kto podejmuje się przygotowywania w ten sposób owoców. A według kucharzy Knorr one również mają w sobie wielki potencjał. Najlepiej wybrać ananasy, papaję, mango czy melona. Mogą one stanowić nie tylko samodzielny deser, ale również świetny dodatek do mięs. Łosoś z plastrem ananasa, kurczak z melonem, wieprzowe żeberka z mango lub papają to prawdziwie smakowite kąski z grilla. Czy pieczenie owoców wymaga specjalnych zabiegów? Na pewno warto mocno rozgrzać grilla, by cały proces jak najbardziej skrócić. Z owocami ciekawie też smakują sery – camembert z grillowanymi połówkami brzoskwiń czy wędzony oscypek z truskawkami. 

A oto propozycje na oryginalne przekąski warzywne z grilla:



I kilka słów o marynacie

  1. Dla równomiernego rozprowadzenia wszystkich przypraw po mięsie, mieszamy je najpierw z oliwą i dopiero taką masą nacieramy grillowane kawałki.
  2. Dobrą bazę do marynaty stanowią musztarda i ketchup – zawierają one ocet, który idealnie rozluźnia strukturę mięsa, czyniąc je wyjątkowo kruchym. Poza tym ketchup i musztarda świetnie się łączą z wszelkimi przyprawami.
  3. Bardziej oryginalne w smaku marynaty można przygotować z wykorzystaniem soi, miodu czy imbiru. Ważna uwaga odnośnie miodu – słodka marynata łatwo może się przypalić, dlatego nakładamy ją pod koniec grillowania, gdy mięso jest już niemal gotowe.
  4. Mięso zazwyczaj marynuje się dzień przed grillowaniem i przechowuje w lodówce. Dla lepszego efektu można je ponakłuwać szpikulcem – dzięki temu marynata lepiej przeniknie w głąb mięsa.
  5. Najlepszą marynatą do kurczaka jest jogurt, a to ze względu na zawarty w nim kwas mlekowy rozluźniający włókna i nadający kurczakowi soczystości. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Reszta przypraw jest już kwestią gustu. Piotr Murawski poleca także naturalne Przyprawy do kurczaka Knorr, które pomogą nam szybko i prosto zamarynować mięso na grilla.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...