Przejdź do głównej zawartości

Poznaj 4 sposoby na letnie „fit” sałatki

Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski! W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi



Z rukolą i kurczakiem

Sałatka do pracy to szybkie i zdrowe rozwiązanie na drugie śniadanie. Do jej przyrządzenia można wykorzystać rukolę, która nada sałatce lekkości, pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę z puszki. Najpierw podsmażamy pierś z kurczaka przez około 10 minut, a potem szykujemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidora i ser. „Do zamykanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Sałatka w słoiku do pracy




Składniki:
  • pierś kurczaka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 2 garście rukoli (lub mix sałat Fit&Easy)
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek fasoli czerwonej
  • papryka zielona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
  4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!
Z roszponką i awokado

Kojarzona z sałatami, roszponka tak naprawdę należy do roślin kozłkowatych. Długo była niedoceniania – zyskała popularność dopiero na początku XX wieku. A szkoda, bo niskokaloryczna roszponka to doskonały wybór dla chcących być „fit”! Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który można znaleźć m.in. w marchewkach.

Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory:

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego




Składniki:
  • 3 garście roszponki (lub mix sałat Fit&Easy)
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr 
  • awokado
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów  
  • 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżka oleju  
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.
Ze szpinakiem, łososiem i burakiem

To połączenie może wydawać się kontrowersyjne, ale tylko do momentu spróbowania tej kompozycji. Szpinak nada jej lekkości i rześkości, a łosoś podkreśli jej wykwintny charakter. I oczywiście buraki, które wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi ją udekorujemy.

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem




Składniki:
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr 
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • buraki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)
Sposób przygotowania:
  1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
  2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.
Z sałatą lodową i serem feta

Polacy uwielbiają grecką sałatkę. Grecy używają do swojej sałatki grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, oliwy i grubych płatów sera feta. Czasami zielone oliwki zastępuje się brązowymi, w innych wariantach dodaje się kapary czy anchois.
Taki przepis wszyscy znają, dlatego czas na letnią nowość - sałatkę w wersji… greckiego szaszłyka! Do jej wykonania potrzebne będą wykałaczki, na które nabije się poszczególne składniki: ser feta, papryka, cebula, oliwki, ogórek i pomidorki koktajlowe. Zakończeniem szaszłyka będzie zrolowana sałata lodowa. Dla uzyskania niezwykłego smaku szaszłyki polewamy sosem sałatkowym Zioła ogrodowe z trybulą. Takie połączenie i wygląd „sałatki” miło zaskoczy naszych gości:

Sałatka grecka a la szaszłyki




Składniki:
  • ser grecki feta
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • cytryna
  • sałata lodowa (lub mix sałat Fit&Easy)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • czerwona cebula
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki zielone
  • 200 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, aby nadać sałatce niezwykły smak.
  2. Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.
Teraz przygotowanie letnich sałatek będzie jeszcze prostsze. Już możemy bowiem sięgać po promocyjne opakowania sałat Fit&Easy, do których dołączane są Sosy sałatkowe Naturalnie Smaczne! Knorr. To połączenie idealne – aromatycznego sosu i różnorodnych gatunków sałat – które pomoże nam przygotować pyszne letnie sałatki szybko i prosto.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am