Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu
wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto
kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w
naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz
tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje
o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Skąd właściwie wziął się kuskus?
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat temu, a miejscem pochodzenia jest Afryka. Nazwa kaszy pochodzi od arabskiego słowa kaskasa
i oznacza „rozbijać, tłuc”. Specjalne znaczenie kuskus ma w krajach
muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go
tradycyjnym składnikiem potraw również w czasie świątecznym. Stanowi
podstawę kuchni afrykańskiej i orientalnej - najczęściej łączony z
baraniną, jagnięciną oraz gotowanymi warzywami. Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go
na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się
sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem
to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.
Dla tych, którzy go jeszcze nie znają - jak wygląda kuskus?
PM: Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm. w
jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako „produkt uboczny” mielenia
pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje
się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a
następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.
A po czym poznać, że kuskus jest już gotowy do spożycia?
PM: Wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem - tak aby
powierzchnia wody przewyższała o ok. 1 cm powierzchnię granulek - i
odczekamy 5 minut. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.
No dobrze, to jakie mamy możliwości przygotowywania potraw z kuskusem?
PM: Możliwości jest całe mnóstwo. Może zacznę od
tego, że jeśli ktoś chce podbić smak kuskusu już na samym wstępie, to
może zamiast wodą zalać ziarenka bulionem mięsnym lub warzywnym.
Przechodząc do tematu właściwego, kuskus może być składnikiem sałatek
czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi.
Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i
sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, kuskus dobrze łączy się również ze
słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami
czy suszonymi owocami.
Mam kilka swoich ulubionych przepisów, a oto i one:
Po pierwsze, pomysł na szybki i prosty obiad z kuskusem. Dla fanów mięsa będzie to Kuskus z wołowiną.
To przepis na gulasz w najlepszym wydaniu, z pysznymi warzywami i
aromatycznymi przyprawami. Gulasz podany z kuskusem smakuje doskonale!
Zwolennicy pierogów powinni spróbować, jak dobrze
smakuje kuskus użyty do przygotowania farszu. W połączeniu z cebulką i
ulubionym rodzajem mięsa daje pyszny efekt i na długo pozostawia uczucie
sytości.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 150 g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z Bulionetką Knorr.
- Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
- Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
- Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
- Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
- Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.
Osobna historia to sałatki z kuskusem. Jest wiele możliwości łączenia smaków. Ja polecam zwłaszcza Sałatkę z kuskusem, papryką i soczystym kurczakiem, której świeżości nadaje nutka cytryny oraz kolendra.
Składniki:
- 5 piersi z kurczaka
- Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem
- 1 opakowanie kaszy kuskus
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 2 papryki
- cebula czerwona1 szt
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
- Fix Knorr wymieszaj z olejem słonecznikowym i natrzyj mięso. Następnie przełóż je wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.
- Zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
- Kuskus przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Potem przełóż go do dużej miski. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Dodaj kuskus i warzywa.
- Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Następnie pokrój mięso w kostkę.
- Połącz wszystkie składniki z sosem, mięsem i posiekaną kolendrą. Przełóż do mniejszych miseczek i podawaj posypane uprażonym sezamem. Jeśli nie dostaniesz czarnego sezamu, możesz go zastąpić jasnym.
Komentarze
Prześlij komentarz