Przejdź do głównej zawartości

To dopiero będą dania z grilla. Szparagi i sałatka z pomarańczami

Dania z grilla nie muszą ograniczać się do kawałka mięsa i pieczywa. Z przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, można przygotować równie smaczne warzywne dodatki, które mogą podbić niejedną imprezę na świeżym powietrzu




Grill to znakomita okazja do kulinarnych eksperymentów. Trudno wyobrazić sobie udaną letnią biesiadę bez mięsa z rusztu. Znakomitym uzupełnieniem, a czasem nawet głównym daniem może zostać z pozoru skromna... sałatka.

Sałatki, które nie udają Greka 

Idealnym uzupełnieniem dań z rusztu będzie jedna z najbardziej klasycznych sałatek na świecie, czyli grecka. Sos sałatkowy grecki Knorr sprawi, że zostanie podkreślona smakiem kolendry, rozmarynu i oregano, kojarzących się z krajami Basenu Morza Śródziemnego. Ponadto zawsze obok mięs na ruszcie warto położyć także warzywa, z których skomponujemy później sałatkę. Grillowany bakłażan, papryka i cebula zestawione z sałatą, serem feta oraz oliwkami odkryją na nowo dobrze znaną sałatkę grecką i zadowolą każdego miłośnika dań bezmięsnych.

Doskonałym dodatkiem do dań z grilla, także warzyw, będzie sos tzatziki. Dressing przygotujemy ze startych ogórków, na bazie gęstego jogurtu greckiego wymieszanego z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr. Osobliwy, rześki smak będzie doskonale komponował się właściwie z każdym rodzajem mięsa.

Owoc nie-zakazany

Owoce zestawione z grillowanym mięsem? Na początku może brzmieć to ekstrawagancko, ale te zdrowe i bogate w witaminy składniki znakomicie łączą się w sałatce z lekkimi mięsami, rybami i owocami morza. Smak wzbogacą przyprawy i zioła choćby użyte do dressingu, w którego przygotowaniu pomocny będzie sos sałatkowy francuski Knorr. Dzięki niemu do przygotowania winegretu potrzeba tylko trochę oliwy z oliwek. Tak przyrządzony sos doskonale połączy składniki sałatki i będzie znakomitym zwieńczeniem ożywczej kompozycji z pomarańczami, orzeszkami pinii, serem camembert, czerwoną cebulą oraz sałatą radicchio.

Grillowa sałatka z pomarańczami




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

- 1 sałata radicchio
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 1 ser camembert 

Sposób przygotowania:
  1. Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
  2. Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
  3. Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
  1. Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.
Jeśli będziemy przygotowywać sałatkę choćby ze wspomnianymi pomarańczami, pamiętajmy, żeby zmarnować jak najmniej produktu - nawet niewielka ilość soku powstała w trakcie krojenia owocu dodana do sosu poprawi jego smak.

Szparagi na ruszt marsz!

Bezmięsne potrawy mają coraz większe rzesze zwolenników. Miłośnikom wegetariańskich dań grill daje nowe możliwości przygotowywania smacznej i zdrowej żywności. Modne od kilku lat szparagi świetnie nadają się do przyrządzania nad rozżarzonym węglem.

Oczyszczoną porcję 12 szparagów należy na 3 minuty umieścić we wrzątku, po czym przełożyć do wody z kostkami lodu. Odsączone kładziemy na ruszcie i opiekamy do momentu pojawienia się na nich ciemnych pasków. Następnie przekładamy na blachę pokrytą pergaminem, posypujemy startym serem cheddar i zapiekamy do jego rozpuszczenia. Tak przyrządzone szparagi warto podawać z pieczarkami:

Szparagi z cheddarem




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 100 g pieczarek
- pół cytryny
- 1/5 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.
  1. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.
  2. Pieczarki pokrój na plasterki i zalej je sosem.
  3. Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...