Dania z grilla nie muszą ograniczać się do kawałka mięsa i
pieczywa. Z przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, można
przygotować równie smaczne warzywne dodatki, które mogą podbić niejedną
imprezę na świeżym powietrzu
Grill to znakomita okazja do kulinarnych eksperymentów. Trudno
wyobrazić sobie udaną letnią biesiadę bez mięsa z rusztu. Znakomitym
uzupełnieniem, a czasem nawet głównym daniem może zostać z pozoru
skromna... sałatka.
Sałatki, które nie udają Greka
Idealnym uzupełnieniem dań z rusztu będzie jedna z najbardziej
klasycznych sałatek na świecie, czyli grecka. Sos sałatkowy grecki Knorr
sprawi, że zostanie podkreślona smakiem kolendry, rozmarynu i oregano,
kojarzących się z krajami Basenu Morza Śródziemnego. Ponadto zawsze obok
mięs na ruszcie warto położyć także warzywa, z których skomponujemy
później sałatkę. Grillowany bakłażan, papryka i cebula zestawione z
sałatą, serem feta oraz oliwkami odkryją na nowo dobrze znaną sałatkę
grecką i zadowolą każdego miłośnika dań bezmięsnych.
Doskonałym dodatkiem do dań z grilla, także warzyw, będzie sos
tzatziki. Dressing przygotujemy ze startych ogórków, na bazie gęstego
jogurtu greckiego wymieszanego z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.
Osobliwy, rześki smak będzie doskonale komponował się właściwie z każdym
rodzajem mięsa.
Owoc nie-zakazany
Owoce zestawione z grillowanym mięsem? Na początku może brzmieć to
ekstrawagancko, ale te zdrowe i bogate w witaminy składniki znakomicie
łączą się w sałatce z lekkimi mięsami, rybami i owocami morza. Smak
wzbogacą przyprawy i zioła choćby użyte do dressingu, w którego
przygotowaniu pomocny będzie sos sałatkowy francuski
Knorr. Dzięki niemu do przygotowania winegretu potrzeba tylko trochę
oliwy z oliwek. Tak przyrządzony sos doskonale połączy składniki sałatki
i będzie znakomitym zwieńczeniem ożywczej kompozycji z pomarańczami,
orzeszkami pinii, serem camembert, czerwoną cebulą oraz sałatą
radicchio.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 sałata radicchio
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 1 ser camembert
Sposób przygotowania:
- Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
- Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
- Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
- Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.
Jeśli będziemy przygotowywać sałatkę choćby ze wspomnianymi
pomarańczami, pamiętajmy, żeby zmarnować jak najmniej produktu - nawet
niewielka ilość soku powstała w trakcie krojenia owocu dodana do sosu
poprawi jego smak.
Szparagi na ruszt marsz!
Bezmięsne potrawy mają coraz większe rzesze zwolenników. Miłośnikom
wegetariańskich dań grill daje nowe możliwości przygotowywania smacznej i
zdrowej żywności. Modne od kilku lat szparagi świetnie nadają się do
przyrządzania nad rozżarzonym węglem.
Oczyszczoną porcję 12 szparagów należy na 3 minuty umieścić we
wrzątku, po czym przełożyć do wody z kostkami lodu. Odsączone kładziemy
na ruszcie i opiekamy do momentu pojawienia się na nich ciemnych pasków.
Następnie przekładamy na blachę pokrytą pergaminem, posypujemy startym
serem cheddar i zapiekamy do jego rozpuszczenia. Tak przyrządzone
szparagi warto podawać z pieczarkami:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 100 g pieczarek
- pół cytryny
- 1/5 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.
- Pieczarki pokrój na plasterki i zalej je sosem.
- Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz