Przejdź do głównej zawartości

Wyduś z warzyw to, co najlepsze

Duszone warzywa wydają się zbyt nudne i pozbawione smaku? Nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowane i doprawione mogą być znakomitym dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną potrawą i najprzyjemniejszym kulinarnym doznaniem dnia

O wpływie warzyw na nasze zdrowie i przez to o konieczności zachowania dla nich ważnego miejsca w naszej diecie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak czasem przez nieprzyjemne doświadczenia z niewłaściwym przygotowaniem warzyw niechętnie do nich wracamy. A wystarczy pamiętać o ich właściwej obróbce termicznej, ale co najważniejsze, o odpowiednim doprawieniu, tak żeby wydobyć najlepszy smak.

Proste, szybkie i pyszne

Przygodę z duszonymi warzywami najlepiej zacząć od nieskomplikowanego dania, w którym użyjemy dobrze znanych produktów, dostępnych teraz świeżych na każdym straganie. Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli - taka kompozycja duszonych warzyw stanie sie doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję dania, najpierw należy produkty podsmażyć. W pierwszej kolejności - cebulę i pieczarki, a po nich marchew, cukinię, brokuły i kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, warto dodać do nich Esencję do duszonych warzyw Knorr, która nada głębi smaku - stanie się on zdecydowany i bardzo wyrazisty. Następnie podlewamy całość wodą. Jeśli chcemy nadać potrawie nieco ostrości, możemy dodać czosnek. Oczywiście warto posypać warzywa także ulubionymi ziołami, jak rozmaryn, tymianek czy estragon. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. W ten sposób przygotowane warzywa mogą okazać się tak smaczne, że uznamy je za samodzielne danie - idealne na ciepły letni dzień.

Duszone warzywa z patelni



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

- 1 cebula
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 1 marchew
- 200 g cukinii
- 150 g pieczarek
- 200 g brokułów
- 200 g kalafiora
- 3 łyżki oleju do smażenia
- pół szklanki wody

Sposób przygotowania:
  1. Pokrój cebulę, marchew, pieczarki i cukinie na średnio grube plasterki. Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki.
  2. Podsmaż na patelni cebulę wraz z pieczarkami. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa i smaż do czasu, aż staną się miękkie.
  3. Dolej wodę oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr i dobrze wymieszaj. Duś przez 3 minuty.
A jeśli chcemy, aby kompozycja była nieco bardziej ekstrawagancka, postawmy na duszoną soczewicę z bakłażanem. Podsmażamy je i dusimy razem z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami. Dodając ostrą i słodką paprykę, nadamy potrawie ostrości. Na końcu posypujemy całość pokruszonym serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta


Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

- 200 g bakłażana
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 100 g cebuli
- 300 g ziemniaków
- 200 g zielonej soczewicy
- 250 g pomidorów pelatti
- 100 g pokrojonej w półplastry marchewki
- 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
- 100 g sera feta
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- oliwa
- papryka
- słodka papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kolendra
- kmin rzymski

Sposób przygotowania:
  1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
  2. Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.
  3. Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim oraz Esencją do duszonych warzyw Knorr.
  4. Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.
Papryka z wyśmienicie bogatym wnętrzem

Zapiekana papryka wygląda bardzo efektownie. A czy wiesz, że jest równie prosta w przygotowaniu? Najtrudniejszym elementem może być farsz, na który składa się podsmażona i duszona soczewica z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Jednak pomocną rękę wyciągają szefowie kuchni Knorr. Skomponowana przez nich Esencja do duszonych warzyw idealnie połączy wszystkie składniki, nadając im wyjątkowego charakteru. Najpierw należy zeszklić na oliwie z oliwek jedną cebulę z dodatkiem czosnku, następnie dodać ryż (100 g) i ugotowaną soczewicę (200 g), a po chwilowym smażeniu dodać dwa pokrojone pomidory, tymianek i pół kulki mozzarelli. Dolewamy trochę wody, chwilkę gotujemy, aby później dodać Esencję Knorr. Taka ilość farszu powinna wystarczyć do napełnienia przynajmniej czterech dużych papryk, które następnie powinny być pieczone pół godziny w temperaturze 200°C. To smacznie wyglądające i bardzo sycące danie z powodzeniem może zawojować niejedną wyjątkową imprezę.

Uduśmy i to!

Jakie warzywa możemy jeszcze smacznie udusić? Warto pokusić się w tym sezonie także o duszoną fasolkę szparagową w pomidorach pelatti. Otrzymamy prawdziwą feerię barw powstałą z połączenia zielonej i żółtej fasolki oraz intensywnie czerwonych w sezonie pomidorów. Bazylia, tymianek i Esencja do duszonych warzyw Knorr dopełnią dzieła.
Choć możemy być nieco zaskoczeni, to możemy tak przygotować także cykorie, które duszone w aromatycznym bulionie oczarują nas niespotykaną słodyczą oraz głębią smaku. A duszona czerwona kapusta z boczkiem? Może okazać się przebojem tego roku!

Duszona czerwona kapusta


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

- 4 plastry boczka
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 2 cebule
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 liść laurowy
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 kwaśne jabłko
- 100 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
  1. Poszatkuj kapustę oraz pokrój cebulę i boczek. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój je na duże kawałki. Do dużego garnka wlej niewielką ilość tłuszczu i usmaż bekon do czasu, aż stanie się chrupki. Następnie dodaj do niego cebulę, cynamon oraz liść laurowy i smaż wszystkie składniki przez 5 minut.
  2. Do naczynia dodaj poszatkowaną kapustę i smaż do momentu, aż delikatnie zmięknie. Dolej 500 ml wody i dodaj pokrojone jabłko oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr. Wlej ocet, miód i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 25 minut.
Duszone cykorie


Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 8 sztuk cykorii sałatkowej
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:
  1. Odetnij dolne części cykorii i przekrój je na pół. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niego cykorie. Gotuj je przez ok. 10 minut, a następnie dokładnie odcedź.
  2. Na dużej patelni rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Ułóż kolejno cykorie i skrop sokiem z cytryny. Dolej 250 ml wody i dodaj tymianek oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr.
  3. Duś danie pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...