Przejdź do głównej zawartości

Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych

Dla wiecznie zapracowanych i tych, którzy nie mogli pozwolić sobie na odpoczynek w najgorętszych miesiącach lata, październik, listopad, a nawet grudzień, mogą być równie atrakcyjnym okresem urlopowym. A to za sprawą nowego trendu, który na dobre zagościł w Polsce i na świecie. Według raportu Food Travel Monitor 2016 przeprowadzonego przez World Food Travel Association nawet 95% amerykańskich turystów jest zainteresowanych doświadczaniem unikalnych doznań kulinarnych podczas podróży. Szacuje się, że w stosunku do 2013 roku nastąpił wzrost aż o 47%. Dlaczego warto udać się w podróż kubków smakowych?

Dla wielu podróżników potrawy i napoje, to nie tylko jeden z elementów turystycznych wypraw, ale też główny czynnik determinujący kierunek wyjazdu. Ciekawa oferta gastronomiczna kraju to aspekt brany pod uwagę równie często, co dogodna lokalizacja, klimat i atrakcje turystyczne. Co więcej, za sprawą zwiększającej się liczby tego typu szlaków, odsetek osób podróżujących w poszukiwaniu doznań smakowych ciągle rośnie. Fenomen ten zauważalny na niemal każdym szczeblu wiekowym, szczególnie zaś widoczny jest wśród pokolenia milenialsów. Aż 69,4% z nich, to poszukiwacze nowych, kulinarnych doświadczeń.

Pomysł na tego typu turystykę zrodził się na kanwie food festiwali, przeżywających aktualnie renesans targów żywności czy regionalnych festynów potraw i alkoholu. Street Food Festiwal w Kolonii, Targi Dobrego Wina i Jedzenia w RPA czy Festiwal Ostryg w Arcata Bay w Kalifornii. To dzięki tego typu wydarzeniom zmieniło się spojrzenie na lokalne produkty i unikalne potrawy poszczególnych regionów świata. Platformy społecznościowe zalewają informacjami o tematyce kulinarnej. Niesłabnący trend jest dodatkowym motywatorem dla osób ciekawych świata. Smak to w tym wypadku kolejny zmysł, którym można poznać nowe miejsce i głębiej obcować z kulturą.

Egzotyczna podróż ze smakiem

Dla tych, którzy do odpoczynku potrzebują słońca wspaniale sprawdzą się tropikalne wyspy. Okres zimowy to wbrew powszechnemu mniemaniu idealny moment na urlop. Na Dominikanie sezon trwa od grudnia do lutego, wtedy mamy tzw. porę suchą, dzięki czemu powietrze nie jest tak parne, jak w okresie letnim. Na miejscu czeka na nas kulinarna uczta egzotycznych smaków. Popularną potrawą jest m.in. mangu, czyli kasza z bananów typu platan, z jajkiem na twardo i smażonym salami z cebulą. Regionalnym przysmakiem jest również Sancocho, które zazwyczaj składa się z kilku typów warzyw i nawet siedmiu rodzajów mięsa.

Kenia to drugi z egzotycznych zakątków świata, który kusi niepowtarzalnym krajobrazem afrykańskiej sawanny, lazurową wodą i niespotykanym zestawem potraw, których smaku nie oferuje tradycyjna Polska kuchnia. Jednym z najpopularniejszych dań jest Ugali, płatki kukurydziane lub kluski z mąki kukurydzianej, podane z gulaszem lub sosem warzywnym. Turyści mogą spróbować też Nyama Choma – czyli koziej pieczeni przygotowanej na otwartym ogniu. Wielość smaków, świeżość produktów i niespotykane zestawienia smakowe są coraz częściej głównym celem podróży.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Polskie dania regionalne nie są tak znane jak potrawy kuchni francuskiej czy włoskiej, jednak korzenie kulinarnych tradycji sięgają wieków. Starannie przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, pełne wpływów etnicznych i kulturowych, królowały na polskich dworach, by teraz stać się częścią szlaków kulinarnych. Przepiórka nadziewana combrem sarnim, sandacz zapiekany w kwaśnej śmietanie od lat reprezentują naszą kuchnię regionalną.

- Nasi goście zdecydowanie aprobują polską kuchnię. Pstrąg z masłem ziołowym, tatar a’la Orbison w słoju i dymie, to dania, które wybierane są najczęściej. Nowe trendy wskazują na lokalne produkty, małych dostawców i sprawdzonych rolników. Stawiamy na zdrowe, ekologiczne i sezonowe produkty. Polska kuchnia ciągle zaskakuje, a w najwyższej jakości składników potraw tkwi cały sekret – mówi Marcin Stasiak, szef kuchni Columna Medica.

Polskie nie znaczy tłuste

Podróżując szlakiem kulinarnych tradycji możemy zauważyć, że polska kuchnia coraz częściej zaskakuje lekkością i stawia na zdrowe, ekologiczne produkty. Wprawdzie nadal dominują w niej potrawy mączne, mięsne, smażone na głębokim tłuszczu i podawane z ciężkimi sosami, jednak w wielu miejscach potrawy te poddawane są modyfikacjom poprzez dodanie do nich niecodziennych warzyw, owoców czy ziół.

- Niewielu z nas wie, że warzywa i owoce zostały podzielone na pięć grup kolorystycznych. Każda z nich zawiera odpowiedni zestaw składników i minerałów potrzebnych dla naszego zdrowia. Moda na zdrową żywność zapanowała na dobre w polskich domach. Obecnie konsument stał się świadomym smakoszem, który czyta etykiety, wybiera zdrowe produkty i szuka nowych rozwiązań. Nasze podniebienia są bardziej wymagające, dlatego na przykład czarny ryż, komosa ryżowa, czy amarantus to alternatywy dla bardziej kalorycznych i ubogich odżywczo potraw. Dzięki różnorodności smaków chętniej podróżujemy, także po regionach Polski, które mają wiele do zaoferowania. Poznajemy produkty lokalne i ekologiczne, tworzone od pokoleń. Poszerzamy swoją wiedzę i nawyki żywieniowe – mówi Justyna Walerowska-Madej, dietetyk Columna Medica.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Izabella Krzan z koroną Miss Polonia 2016

Za nam finał konkursu Miss Polonia 2016,  w którym po koronę najpiękniejszej Polki sięgnęła pochodząca z Olsztyna kandydatka z numerem 20, Izabella Krzan. Tegoroczna impreza odbyła się  w Hotelu Narvil Conference & Spa, a o tytuł Miss Polonia walczyło 20 pięknych kobiet z całej Polski Fot. Miss Polonia/Facebook Tytuł I Wice Miss Polonia 2016 powędrował do 21-letniej kandydatki z numerem 9, Dominiki Szymańskiej z Bydgoszczy, a II Wice Miss Polonia 2016 została pochodząca z Bukowna kandydatka z numerem 16, 20-letnia Katarzyna Szklarczyk. Kasia jest studentką I roku weterynarii na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i brązową medalistką Mistrzostw Polski Kadetek w piłce siatkowej. Z kolei Dominika jest studentką drugiego roku prawa, a w przyszłości chciałaby zostać adwokatem. W wolnym czasie I Wice Miss uprawia sport i spotyka się z przyjaciółmi, a wśród jej zainteresowań są kryminalistyka i podróże. Fot. Izabella Krzan/...

13 godzin: Tajna misja w Benghazi. Ten film musisz zobaczyć!

Jest 11 września 2012 roku. Uzbrojona grupa islamskich bojowników atakuje konsulat Stanów Zjednoczonych znajdujący się w libijskim mieście Benghazi. Na ratunek dyplomatom rusza sześciu świetnie wyszkolonych ochroniarzy, byłych żołnierzy jednostek specjalnych. Przez kilkanaście godzin walczą oni  z terrorystami Film 13 godzin: Tajna misja w Benghazi, o którym mowa został oparty na bestsellerowej książce "13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi" Mitchella Zuckoffa, która została napisane na podstawie prawdziwych wydarzeń. Zobacz trailer filmu 13 godzin: Tajna misja w Benghazi: Reżyserem filmu jest znany z filmów akcji Michael Bay (Armageddon, Pearl Harabor, Transformers), a w rolach głównych wystąpili: James Badge Dale (Infiltracja, Wstyd), John Krasinski (Biuro), Max Martini (Szeregowiec Ryan, Pacific Rim), Pablo Schreiber (Królowie Dogtown, Orange is the New Black) oraz David Denman (1000 lat po Ziemi, Dar). Przeczyta...

Seksowna Marta Wierzbicka wystąpiła w sesji bielizny

Marta Wierzbicka rok temu wystąpiła w rozbieranej sesji dla Playboya. Tym razem seksowna polska aktorka wzięła udział w wiosenno-letniej sesji zmysłowej bielizny i strojów kąpielowych, która odbyła się w słonecznej Toskanii Trzeba przyznać, że zaledwie 23-letnia blond piękność z serialu "Na Wspólnej" w nowej odsłonie wygląda zjawiskowo. A jeszcze niedawno młoda aktorka wstydziła się pokazywać swojego ciała i nie była zadowolona ze swojego dużego biustu, o czym mówiła w programie "Kuba Wojewódzki".  Obecnie, to się zmieniło i urodziwa celebrytka pozbyła się kompleksów, prowadzi swojego bloga i jak mówi korzysta ze swojego życia, a już wkrótce zobaczymy ją w kolejnej edycji programu "Taniec z Gwiazdami". Jej partnerem w tańcu będzie Łukasz Czarnecki. Jak pisze o sobie aktorka "robię w życiu tylko to co lubię czyli; śpię, jem, maluję i piszę bloga." Niedawno Marta Wierzbicka została ambasadorką marki Dalia, producenta eksk...