Przejdź do głównej zawartości

Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych

Dla wiecznie zapracowanych i tych, którzy nie mogli pozwolić sobie na odpoczynek w najgorętszych miesiącach lata, październik, listopad, a nawet grudzień, mogą być równie atrakcyjnym okresem urlopowym. A to za sprawą nowego trendu, który na dobre zagościł w Polsce i na świecie. Według raportu Food Travel Monitor 2016 przeprowadzonego przez World Food Travel Association nawet 95% amerykańskich turystów jest zainteresowanych doświadczaniem unikalnych doznań kulinarnych podczas podróży. Szacuje się, że w stosunku do 2013 roku nastąpił wzrost aż o 47%. Dlaczego warto udać się w podróż kubków smakowych?

Dla wielu podróżników potrawy i napoje, to nie tylko jeden z elementów turystycznych wypraw, ale też główny czynnik determinujący kierunek wyjazdu. Ciekawa oferta gastronomiczna kraju to aspekt brany pod uwagę równie często, co dogodna lokalizacja, klimat i atrakcje turystyczne. Co więcej, za sprawą zwiększającej się liczby tego typu szlaków, odsetek osób podróżujących w poszukiwaniu doznań smakowych ciągle rośnie. Fenomen ten zauważalny na niemal każdym szczeblu wiekowym, szczególnie zaś widoczny jest wśród pokolenia milenialsów. Aż 69,4% z nich, to poszukiwacze nowych, kulinarnych doświadczeń.

Pomysł na tego typu turystykę zrodził się na kanwie food festiwali, przeżywających aktualnie renesans targów żywności czy regionalnych festynów potraw i alkoholu. Street Food Festiwal w Kolonii, Targi Dobrego Wina i Jedzenia w RPA czy Festiwal Ostryg w Arcata Bay w Kalifornii. To dzięki tego typu wydarzeniom zmieniło się spojrzenie na lokalne produkty i unikalne potrawy poszczególnych regionów świata. Platformy społecznościowe zalewają informacjami o tematyce kulinarnej. Niesłabnący trend jest dodatkowym motywatorem dla osób ciekawych świata. Smak to w tym wypadku kolejny zmysł, którym można poznać nowe miejsce i głębiej obcować z kulturą.

Egzotyczna podróż ze smakiem

Dla tych, którzy do odpoczynku potrzebują słońca wspaniale sprawdzą się tropikalne wyspy. Okres zimowy to wbrew powszechnemu mniemaniu idealny moment na urlop. Na Dominikanie sezon trwa od grudnia do lutego, wtedy mamy tzw. porę suchą, dzięki czemu powietrze nie jest tak parne, jak w okresie letnim. Na miejscu czeka na nas kulinarna uczta egzotycznych smaków. Popularną potrawą jest m.in. mangu, czyli kasza z bananów typu platan, z jajkiem na twardo i smażonym salami z cebulą. Regionalnym przysmakiem jest również Sancocho, które zazwyczaj składa się z kilku typów warzyw i nawet siedmiu rodzajów mięsa.

Kenia to drugi z egzotycznych zakątków świata, który kusi niepowtarzalnym krajobrazem afrykańskiej sawanny, lazurową wodą i niespotykanym zestawem potraw, których smaku nie oferuje tradycyjna Polska kuchnia. Jednym z najpopularniejszych dań jest Ugali, płatki kukurydziane lub kluski z mąki kukurydzianej, podane z gulaszem lub sosem warzywnym. Turyści mogą spróbować też Nyama Choma – czyli koziej pieczeni przygotowanej na otwartym ogniu. Wielość smaków, świeżość produktów i niespotykane zestawienia smakowe są coraz częściej głównym celem podróży.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Polskie dania regionalne nie są tak znane jak potrawy kuchni francuskiej czy włoskiej, jednak korzenie kulinarnych tradycji sięgają wieków. Starannie przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, pełne wpływów etnicznych i kulturowych, królowały na polskich dworach, by teraz stać się częścią szlaków kulinarnych. Przepiórka nadziewana combrem sarnim, sandacz zapiekany w kwaśnej śmietanie od lat reprezentują naszą kuchnię regionalną.

- Nasi goście zdecydowanie aprobują polską kuchnię. Pstrąg z masłem ziołowym, tatar a’la Orbison w słoju i dymie, to dania, które wybierane są najczęściej. Nowe trendy wskazują na lokalne produkty, małych dostawców i sprawdzonych rolników. Stawiamy na zdrowe, ekologiczne i sezonowe produkty. Polska kuchnia ciągle zaskakuje, a w najwyższej jakości składników potraw tkwi cały sekret – mówi Marcin Stasiak, szef kuchni Columna Medica.

Polskie nie znaczy tłuste

Podróżując szlakiem kulinarnych tradycji możemy zauważyć, że polska kuchnia coraz częściej zaskakuje lekkością i stawia na zdrowe, ekologiczne produkty. Wprawdzie nadal dominują w niej potrawy mączne, mięsne, smażone na głębokim tłuszczu i podawane z ciężkimi sosami, jednak w wielu miejscach potrawy te poddawane są modyfikacjom poprzez dodanie do nich niecodziennych warzyw, owoców czy ziół.

- Niewielu z nas wie, że warzywa i owoce zostały podzielone na pięć grup kolorystycznych. Każda z nich zawiera odpowiedni zestaw składników i minerałów potrzebnych dla naszego zdrowia. Moda na zdrową żywność zapanowała na dobre w polskich domach. Obecnie konsument stał się świadomym smakoszem, który czyta etykiety, wybiera zdrowe produkty i szuka nowych rozwiązań. Nasze podniebienia są bardziej wymagające, dlatego na przykład czarny ryż, komosa ryżowa, czy amarantus to alternatywy dla bardziej kalorycznych i ubogich odżywczo potraw. Dzięki różnorodności smaków chętniej podróżujemy, także po regionach Polski, które mają wiele do zaoferowania. Poznajemy produkty lokalne i ekologiczne, tworzone od pokoleń. Poszerzamy swoją wiedzę i nawyki żywieniowe – mówi Justyna Walerowska-Madej, dietetyk Columna Medica.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am