Przejdź do głównej zawartości

Męski punkt widzenia w kuchni, czyli ogólnopolskie badania kulinarnych preferencji Polaków

Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że gotuje. Skoro dżentelmeni coraz częściej pojawiają się w kuchni to może Światowy Dzień Mężczyzny, obchodzony już 10 marca, warto celebrować np. wspólnie przyrządzając smakołyki?


Męski zmysł smaku

Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie chętnie i na tak samo wysokim poziomie. Umiejętność samodzielnego tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna, to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i wyobraźni. To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej Panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak: chilli, curry czy kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i mężczyzn.

W prostocie siła!

Polacy w  niekonwencjonalny sposób potrafią coraz częściej łączyć także zróżnicowane składniki, np. truskawki z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje już 23% respondentów. Prym nadal wiodą jednak dania sprawdzone i nieskomplikowane. Potwierdzają to badania IBRiS – 27% respondentów zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają na stworzenie niebanalnej potrawy. Jest na to idealne rozwiązanie! Za jeden z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na obiad uchodzi makaron spaghetti z pomidorowym sosem – sposób przyrządzenia tego dania zna każdy. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, z okazji Dnia Mężczyzn przygotował jego specjalną odsłonę, która pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar długich, makaronowych nitek w męskiej wersji.

Spaghetti nie tylko dla dżentelmena 

Polacy z dużą starannością podchodzą do wybieranych składników, które mają być wysokiej jakości i jednocześnie gwarantować powodzenie kulinarnych dokonań. Taką pewność dają produkty z serii Lubella Klasyczna. Makarony tego producenta nie sklejają się podczas gotowania i zachowują naturalny zapach oraz złocisty kolor. To szczególnie ważne przy przygotowywaniu potraw z sosami, ponieważ wysoka jakość pszenicy używanej w Spaghetti od Lubelli gwarantuje równomierne złączenie się wszystkich składników. Pasty stanowią też najlepszą bazę do „męskich dań”, ponieważ świetnie równoważą intensywny smak ostrych składników kojarzonych głównie z preferencjami Panów. Przejdźmy zatem do rzeczy, oto nasza propozycja na smakowity, pikantny Dzień Mężczyzny i nie tylko.

Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym


Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby

Składniki:
  • 400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
  • 2 puszki całych pomidorów Łowicz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kotlin
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 ml whisky
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 małe chili
  • Sól, pieprz
  • Listki bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan
Przygotowanie:


Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.

Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am