Jak gotują Polacy? Co
się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie
badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie
marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z
kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66% mężczyzn deklaruje, że
gotuje. Skoro dżentelmeni coraz częściej pojawiają się w kuchni to może
Światowy Dzień Mężczyzny, obchodzony już 10 marca, warto celebrować np.
wspólnie przyrządzając smakołyki?
Męski zmysł smaku
Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana
jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz
przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie
chętnie i na tak samo wysokim poziomie. Umiejętność samodzielnego
tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna,
to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać
większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość
dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i
wyobraźni. To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej
Panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która
trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z
ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak: chilli, curry czy
kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią
nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto
gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i
mężczyzn.
W prostocie siła!
Polacy w niekonwencjonalny sposób
potrafią coraz częściej łączyć także zróżnicowane składniki, np.
truskawki z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje
już 23% respondentów. Prym nadal wiodą jednak dania sprawdzone
i nieskomplikowane. Potwierdzają to badania IBRiS – 27% respondentów
zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają
na stworzenie niebanalnej potrawy. Jest na to idealne rozwiązanie! Za
jeden z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na
obiad uchodzi makaron spaghetti z pomidorowym sosem – sposób
przyrządzenia tego dania zna każdy. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny
marki Lubella, z okazji Dnia Mężczyzn przygotował jego specjalną
odsłonę, która pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar długich, makaronowych
nitek w męskiej wersji.
Spaghetti nie tylko dla dżentelmena
Polacy z dużą starannością podchodzą do
wybieranych składników, które mają być wysokiej jakości i jednocześnie
gwarantować powodzenie kulinarnych dokonań. Taką pewność dają produkty z
serii Lubella Klasyczna. Makarony tego producenta nie sklejają się
podczas gotowania i zachowują naturalny zapach oraz złocisty kolor. To
szczególnie ważne przy przygotowywaniu potraw z sosami, ponieważ wysoka
jakość pszenicy używanej w Spaghetti od Lubelli gwarantuje równomierne
złączenie się wszystkich składników. Pasty stanowią też najlepszą bazę
do „męskich dań”, ponieważ świetnie równoważą intensywny smak ostrych
składników kojarzonych głównie z preferencjami Panów. Przejdźmy zatem do
rzeczy, oto nasza propozycja na smakowity, pikantny Dzień Mężczyzny i
nie tylko.
Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym
Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby
Składniki:
- 400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
- 2 puszki całych pomidorów Łowicz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kotlin
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 30 ml whisky
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 małe chili
- Sól, pieprz
- Listki bazylii
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale
przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy
na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky,
ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje
a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością
pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z
makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej
jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję.
Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz
szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top
Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku
Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole
Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w
ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
Komentarze
Prześlij komentarz