14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo
rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część
stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym,
przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego
W południowej i zachodniej Europie Walentynki świętowano już
od średniowiecza, mają one swojego katolickiego patrona w postaci
św. Walentego. Do rozsławienia święta przyczynił się znacząco
sir Walter Scott, angielski pisarz romantyczny przełomu XVIII i XIX
wieku - to dzięki niemu Brytyjczycy uznają Walentynki za swoje
rodzime święto.
Niezależnie jednak od miejsca na ziemi, Walentynki są okazją,
by zadbać o ukochaną drugą połówkę jeszcze bardziej niż na co
dzień i przygotować dla niej wyjątkowy… kulinarny prezent. Wybór
jest ogromny - spróbuj więc znaleźć danie, które najlepiej
odzwierciedli relację, jaka jest między Wami.
Gorący romans
Nie możesz przestać myśleć o Twojej drugiej połówce, a gdy
jest w pobliżu szalejesz pod wpływem intensywnych doznań? Jest
coś, co odzwierciedli tą atmosferę - pikantny przysmak na wieczór
walentynkowy. Oczywiście musi to być przekąska szybka do
przyrządzenia - przecież trzeba mieć czas na przygotowanie się do
spotkania! Wypróbuj przepis Piotra Murawskiego na Grzeszną
pokusę, czyli smakowite naleśniki faszerowane szpinakiem,
doprawione szczyptą chili z sosem Spaghetti Toscana Knorr.
Niebanalne połączenie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy po wierzchu
posypiesz danie startym serem i polejesz kilkoma łyżkami śmietany.
Grzeszna pokusa
Składniki
mąka pszenna300 g
mleko700 ml
Sos spaghetti toscana Knorr1 szt.
jajko1 szt.
olej80 ml
ser parmezan500 g
ser ricotta100 g
ser mascarpone100 g
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr10 g
Chili z Indii Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
świeży lub mrożony szpinak300 g
suszone pomidory100 g
orzeszki pinii10 g
cebula szalotka2 szt.
śmietana 18%50 ml
Grzeszna pokusa
Składniki
mąka pszenna300 g
mleko700 ml
Sos spaghetti toscana Knorr1 szt.
jajko1 szt.
olej80 ml
ser parmezan500 g
ser ricotta100 g
ser mascarpone100 g
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr10 g
Chili z Indii Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
świeży lub mrożony szpinak300 g
suszone pomidory100 g
orzeszki pinii10 g
cebula szalotka2 szt.
śmietana 18%50 ml
Przygotowanie
1. Mleko pomieszaj z mąką i jajkiem tak, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto okaże się za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.
2. Cebulki pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.
3. Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.
4. Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej Sosem Spaghetti Toscana Knorr. Po wierzchu posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 °C przez około 40 minut.
Przelotny flirt
1. Mleko pomieszaj z mąką i jajkiem tak, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto okaże się za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.
2. Cebulki pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.
3. Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.
4. Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej Sosem Spaghetti Toscana Knorr. Po wierzchu posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 °C przez około 40 minut.
Przelotny flirt
Połączyło Was przypadkowe spotkanie, które przerodziło się w
niewinny flirt? Zabawne wymiany zdań, przelotne spotkania, ukradkowe
spojrzenia? Trzeba dbać o tę lekkość, jaka jest między Wami! Na
walentynkowy wieczór idealne będą Farfalle z sosem
jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem.
Wykwintny posiłek w lekkim sosie jogurtowym to doskonałe
rozwiązanie, które można przygotować szybko i prosto. Co ważne,
takie danie zaskoczy, zadziwi, doda czaru wspólnym chwilom:
Składniki:
200 g makaronu farfalle
100 g wędzonego łososia
1 Bulionetka warzywna Knorr
150 ml jogurtu naturalnego
20 g parmezanu
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 awokado
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
- Pomidora, awokado i łososia pokrój w małe paski i odłóż na bok. Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Makaron ugotuj z Bulionetką Knorr i dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania.
- Dołóż resztę składników, w tym musztardę, kapary i
jogurt. Wszystko razem wymieszaj i gotuj chwilę. Makaron podawaj
posypany parmezanem.
Romantyczne spotkanie
Ach, jak wspaniale być zakochanym! Można wtedy góry przenosić.
Na każdą randkę szykujesz wyjątkową niespodziankę, więc w
walentynkowy wieczór musisz wspiąć się jeszcze wyżej niż
zwykle. Jeśli przygotowywanie posiłków dla Twojej drugiej połówki
sprawia Ci ogromną przyjemność i chętnie eksperymentujesz, by
tylko zobaczyć uśmiech na jej twarzy, 14 lutego szef kuchni Knorr
poleca przyrządzić Zupę z czerwonej soczewicy z łososiem.
Brzmi wyjątkowo? Tak również smakuje! Połączenie soczewicy,
chilli, pomidorów, czosnku i aromatycznych przypraw przyprawi o
zawrót głowy. Zwieńczeniem dzieła będzie wyrysowanie na
powierzchni zupy serduszka z pomocą śmietany lub jogurtu.
Romantycznie, nieprawdaż?
Słodko w duecie
Jeśli uważasz, że z nikim nie spędza się czasu tak miło, jak
z Twoją ukochaną/ukochanym i stanowicie nierozerwalną parę bez
względu na okoliczności, możesz pomyśleć o przygotowaniu deseru,
który jeszcze bardziej osłodzi Wam wspólny wieczór. Słodycz
możesz wyrazić inaczej – np. podając przygotowane przez Ciebie
danie w naczyniu w kształcie serca. Szefowie kuchni Knorr proponują
Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem. Ten
ostatni – w postaci świeżej natki, posiekanej i dodanej do sosu
tuż przed podaniem – doda jeszcze powabu wspólnym chwilom.
Walentynki - z rodziną, z przyjaciółmi,
Oczywiście Walentynki to nie tylko świętowanie we dwoje. Równie
dobrze możesz w ten dzień zrobić miłą niespodziankę dzieciom,
koleżance w pracy czy rodzicom. Tego dnia na obiad przygotuj
Kotleciki wieprzowe z grzybami, zwane również
przez kucharzy Knorr Rajską Namiętnością. W tym
wydaniu mięso jest nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i czosnku,
a po pokrojeniu na plastry nadzienie nieodparcie przypomina
kształt serca.
Składniki:
400 polędwiczki wieprzowej
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g pieczarek
100 g mrożonych prawdziwków
1 cebula szalotka
1 Sos do pieczeni ciemny Knorr
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
szczypta czarnego pieprzu mielonego
szczypta soli
1 łyżka majeranku
50 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
- Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
- Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
- Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190°Ci piecz 10 – 15 minut.
- Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
- Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w
przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).
Po więcej inspiracji na udane Święto Zakochanych wejdź na www
przepisy.pl - zobacz również jak wygląda portal w świeżej
odsłonie i zakochaj się w nowych funkcjach.
Komentarze
Prześlij komentarz