Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz
bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie,
że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na
uzupełnienie braków witamin i składników mineralnych. Dlatego świetnym
sposobem na przygotowanie wiosennego posiłku mogą być sałatki. A wybór
mamy - na straganach coraz więcej świeżych i dojrzałych warzyw. Czas na
nowalijki!
Nowalijki to młode warzywa, które jako pierwsze pojawiają się
wiosenną porą. Zaliczyć do nich możemy m.in. rzodkiewkę, sałatę, młodą
marchew czy rzeżuchę. Wśród dietetyków wciąż trwa dyskusja, czy warzywa
uprawiane w szklarniach mogą mieć tak samo dobre właściwości jak te,
które dojrzewają w naturalnych warunkach.
„Zawartość witamin i mikroelementów warzyw szklarniowych zbliżona
jest do tych uprawianych na polu. Różnica dotyczyć może jedynie
obniżonej zawartości witaminy C, jak również niższej zawartości cukru.
Kwestią, która może budzić wątpliwości, jest sposób nawożenia nowalijek,
a właściwie jego nadmiar. Związane jest to z koniecznością uzupełniania
upraw szklarniowych stosunkowo dużą ilością azotu. Powinniśmy jednak
pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar. Dlatego jak najbardziej
wskazane jest uzupełnianie swojej diety o świeże warzywa, z zachowaniem
odpowiednich proporcji - nie powinniśmy traktować nowalijek jako
głównego i jedynego źródła substancji odżywczych, ale raczej jako pyszny
dodatek do naszej codziennej diety” - mówi Iwonna Niegowska,
żywieniowiec marki Knorr.
Świetnym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków są więc
sałatki, wśród których znaleźć możemy naprawdę wiele oryginalnych i
smacznych przepisów.
Wiosna prosto z parapetu
By mieć pewność, że wykorzystywane przez nas w kuchni nowalijki
charakteryzują się wysoką zawartością potrzebnych mikroelementów i
witamin, możemy spróbować wyhodować je samodzielnie sami. W ten sposób,
zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również
wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni.
A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną
sałatkę:
Składniki:
- 300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
- 2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 100 g majonezu
- 1 zielona papryka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cytryna
- pieprz
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski.
- Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu.
- Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę. Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.
Młode ziemniaczki nie tylko na obiad
Do typowo wiosennych warzyw zaliczyć możemy również młode ziemniaki.
Kojarzymy je głównie z pysznym obiadem, ale równie dobrze wykorzystać je
możemy do przygotowania pysznej sałatki:
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 2 plastry boczku wędzonego
- 300 g młodych ziemniaków
- 150 g świeżego lub mrożonego bobu
- 2 cebule szalotki
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
- Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
- Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja.
- Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
- Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek.
- Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.
Pomidor, ogórek i papryka w wiosennym wydaniu
Wiosną warto również pamiętać o pysznych i soczystych pomidorach,
dorodnych ogórkach i kolorowych paprykach. Te popularne warzywa
doskonale uzupełnią smak różnorodnych dań, w tym np. wiosennej sałatki z
krewetkami.
Składniki:
- 200 g makaronu farfalle
- 150 g krewetek koktajlowych
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek świeży
- 1 cytryna
- pół pęczka koperku
- 5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni
- 5 łyżek Ketchupu Hellmann's Łagodny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
- Kolorowe papryki, jak również ogórka, dokładnie umyj i drobno pokrój w kostkę.
- Krewetki odcedź z zalewy.
- Następnie przygotuj sos. W misce połącz: Ketchup Hellmann’s Łagodny z Majonezem Babuni Hellmann's, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
- Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz