Lato to pora roku kiedy chętnie spędzamy wolny czas na
świeżym powietrzu wraz z najbliższymi. Kto z nas nie lubi ciepłych
promieni słońca na twarzy? Dołóżmy do tego lekkie menu, towarzystwo
przyjaciół i mamy przepis na udaną imprezę. Poniżej prezentujemy kilka
sprawdzonych sposobów na letnie party
Zacznijmy od zupy.
Zacznijmy od orzeźwiającej… zupy. Gazpacho to hiszpańska odmiana chłodnika, która daje troszeczkę wytchnienia w gorące dni.
Pomidorowe gazpacho ze śmietaną bazyliową
Danie dla czterech osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 Bulionetka bulion drobiowy KNORR
- 0,5 l pomidorów pelatii
- 4 pomidory
- 2 ogórki
- Papryka czerwona i żółta po 1szt.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- Kilka czarnych oliwek do dekoracji
- 0,2 l kwaśniej śmietany 36% lub gęsta Rama Cremefine
- 2 sztuki Przyprawy w mini kostkach Bazylia KNORR
Sposób wykonania:
W pół litra wody zagotuj Bulionetkę KNORR, a następnie wystudź.
Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki. Ogórki obierz ze
skórki i wytnij pestki. Paprykę oczyść z nasion. Do bulionu dodaj pomidory z puszki, połowę ogórka, paprykę, świeże pomidory, czosnek
oraz papryczkę chilli. Całość dokładnie zmiksuj, ewentualnie ponownie
dopraw. Tak przygotowaną zupę możesz odstawić do lodówki na 2 godziny,
aby smaki się dobrze połączyły. Pozostałą połowę ogórka oraz cebulkę
pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do gazpacho. Śmietanę dopraw mini
kostką KNORR. Gazpacho podawaj z kleksem śmietany lub Rama Cremefine,
udekorowane plastrami oliwek i skropione oliwą z oliwek.
Sałatkowe szaleństwo!
Następnie smaczna i pożywna sałatka. Kiedyś sałatki
traktowane były jako dodatek do dania głównego. Obecnie coraz więcej
osób spożywa je jako pełnowartościowe danie obiadowe. Poniższe przepisy
na sałatki dodadzą trochę egzotyki letniemu party.
Sałatka ze słodko-kwaśnym makaronem ryżowym i smażonym kurczakiem
Dla amatorów szybkiej, orientalnej kuchni.
Danie dla czterech osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Danie dla czterech osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- Cienki makaron ryżowy
- Papryka żółta, czerwona, zielona po 1szt
- 1 kłącze imbiru
- Posiekana kolendra
- 10 ml sosu sojowego
- Fix KNORR Danie na dziś Do potraw chińskich
- 300 g piersi z kurczaka
- Kiełki sojowe lub słonecznika
- 20 ml oleju sezamowego
- 20 g Przyprawy do kurczaka KNORR
- 1 świeży ogórek
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w oleju sezamowym i
przyprawie do kurczaka KNORR, odstaw na 20 min, a następnie usmaż.
Przygotuj Fix KNORR do potraw chińskich według wskazówek na opakowaniu i
odstaw do ostygnięcia. Ogórka przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki,
a pozostałą część pokrój w paski. Makaron zalej ciepłą wodą, poczekaj
aż zmięknie, a następnie odcedź. Paprykę pokrój w paski, a następnie
wymieszaj z sosem, dodaj ogórka oraz kolendrę i kiełki. Sałatkę dopraw
sosem sojowym i startym imbirem. Na wierzchu układaj kurczaka, udekoruj
kiełkami.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, serem camembert i pomidorkami sherry
Danie dla czterech osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 3 udka wędzonego kurczaka
- 2 główki sałaty lodowej
- 2 szt. sera camembert
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 g pomidorków sherry
- 1 ogórek
- 1 żółta papryka
- Szczypta oregano
- Sos sałatkowy włoski KNORR
Sposób wykonania:
Sałatę porwij. Kurczaka obierz z kości, pokrój w mniejsze kawałki.
Paprykę i ogórka pokrój w paski. Dodaj suszoną żurawinę, całość
wymieszaj. Ser pokrój w cząstki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu a
następnie polej sosem KNORR przygotowanym zgodnie z instrukcją. Posyp
suszonym oregano.
Danie główne.
Czas na nasz sposób na danie główne. Kruchy quiche ze
szpinakiem i łososiem to propozycja dla osób gustujących w kuchni
francuskiej. Dla smakoszy bardziej tradycyjnych potraw proponujemy
polędwiczkę po warszawsku.
Quiche ze szpinakiem i łososiem
Danie dla czterech osób
Średnio trudne
Kuchnia francuska
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Średnio trudne
Kuchnia francuska
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki na ciasto:
- 100 g serka śmietankowego Rama Crème Bonjour lub innego serka kremowego
- 200 g margaryny Kasia
- 400 g mąki
- Szczypta soli
Składniki na farsz:
- 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 100 g łososia surowego lub wędzonego
- 100 g cebuli
- 300 ml śmietany lub Rama Cremefine
- Fix KNORR Danie na dziś Zapiekanka ziemniaczana z serem
- 1 jajko
- 50 g tartego, żółtego sera
Sposób przygotowania ciasta:
- Serek śmietankowy i margarynę szybko zagnieć w misce, dodaj mąkę i ponownie szybko zagnieć ciasto tak, aby utworzyło jednolitą masę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki, podsypując mąką, rozwałkuj je na stolnicy, a następnie ułóż w naczyniu do pieczenia.
- Ciasto ponakłuwaj, nasyp na wierzch np. groch aby równomiernie się piekło. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Sposób przygotowania farszu:
- Zawartość torebki Fixu KNORR rozmieszaj tylko ze śmietaną, aby mieć pewność, że dokładnie zwiąże wszystkie składniki.
- Łososia, cebulę i szpinak pokrój w paseczki. Następnie wymieszaj z połączonym ze śmietaną Fixem KNORR.
- Całość włóż do naczynia i posyp po wierzchu serem.
- Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200°C.
- Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch dania mógł się zarumienić.
Polędwiczka po warszawsku
Danie dla 4-6 osób
Łatwe w przygotowaniu
Kuchnia polska
Czas samego przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Łatwe w przygotowaniu
Kuchnia polska
Czas samego przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe - około 300g
- 200 g chrzanu śmietankowego
- 200 g masła lub margaryny np. Kasia (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka Przyprawy do mięs KNORR
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki oczyścić z żyłek, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości
- Mięso zamarynuj obsypując je Przyprawą do mięs KNORR. Pozostaw na co najmniej 30 minut.
- Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut, aż uzyska różowy kolor.
- Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy.
- Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.
A dla wegetarian…
Faszerowane pomidory to danie, które zasmakuje nie tylko wegetarianom.
Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą.
Potrawa, która zasmakuje nie tylko wegetarianom.
Danie dla czterech osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Danie dla czterech osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 100 g kaszy kuskus
- Rosół warzywny KNORR
- Posiekana mięta
- 100 g sera feta
- Papryka czerwona i żółta po 1 sztuce
- Łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie
zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz”
pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj
bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą
dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią
aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w
kostkę i podsmaż.
Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę,
podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do
smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które
następnie przykryj odkrojonym wcześniej „kapeluszem” z pomidora. Wstaw
do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz
również podawać na zimno z dodatkiem Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe
KNORR.
Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie
zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz"
pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj
bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą
dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią
aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w
kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę,
podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do
smaku.
Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które
następnie przykryj odkrojonym wcześniej „kapeluszem" z pomidora. Wstaw
do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz
również podawać na zimno z dodatkiem Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe
KNORR.
Komentarze
Prześlij komentarz