Znalezienie osoby, która nie lubi pizzy, będzie podobnie
trudnym zadaniem, co odnalezienie kamienia filozoficznego. Każdy ma
swoją ulubioną, ale też każdy chciałby móc samemu przygotować ją w
dowolnej chwili, bez wybierania się do pizzerii lub zamawiania jej przez
telefon. Z poradami szefa kuchni Knorr przyjdzie nam łatwiej
przygotować swoje ulubione danie!
Myślimy, że jeżeli nie dysponujemy specjalistycznym piecem, to nasza
pizza jest na straconej pozycji? Nieprawda! „Do przygotowania pysznego
włoskiego placka wystarczający będzie domowy piekarnik. Na dodatek coraz
więcej z nich posiada specjalną funkcję do przygotowania tego typu
wypieków”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Najlepszą okazją do spróbowania swoich sił w gotowaniu jednego z
najpopularniejszych dań na świecie będzie obchodzony 9 lutego
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wtedy po prostu każda pizza będzie smakowała
wyśmienicie. Na początek swojej kulinarnej przygody z tą potrawą można
spróbować jej najmniej skomplikowanej wersji, czyli klasycznej
Margherity z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i bazylią.
Czy te kolory czegoś nam nie przypominają? Oczywiście – włoską flagę!
Taki właśnie zamiar miał pewien neapolitański piekarz, który
przygotował właśnie tą pizzę specjalnie dla królowej Włoch, Małgorzaty
Sabaudzkiej. Później ta potrawa rozkochała w sobie cały świat,
popularyzując włoską kuchnię.
Zrób pizzę jak szef kuchni
Z czego składa się każda pizza, wiedzą już dzieci: z ciasta, sosu,
sera i dowolnych dodatków. Jednak nie każdy będzie potrafił ją
przyrządzić zgodnie ze swoimi wyobrażeniami. Zwłaszcza zrobienie
idealnego ciasta budzi wątpliwości. Warto zatem poradzić się… szefa
kuchni.
„Żeby pizza wyszła nam jak najlepsza, kluczową kwestią będzie ciasto.
Tak naprawdę, reszta pozostaje sprawą indywidualnego smaku. Skorzystaj z
mojego pomysłu z dodatkiem piwa. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze ugnieść,
pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, a piekarnik dobrze nagrzać -
przynajmniej do 220°C” - opowiada Piotr Murawski, ekspert kulinarny
Knorr.
W klasycznej wersji sos powinien być pomidorowy. Czy trudno go będzie
przyrządzić? „Możemy przygotować go na bazie pomidorów z puszki,
przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je
wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu,
wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek, a następnie doprawić solą
i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos
pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np.
oregano i bazylii”, radzi szef kuchni Knorr. I dodaje: „O idealnie
dobrany zestaw przypraw zadbałem, tworząc Fix do Speghetti Bolognese
extra ziołowe, dlatego warto skorzystać z jego pomocy”:
Klasyczny włoski sos pomidorowy
Składniki:
- pomidory z puszki - 400 gramów
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 0,7 l wody
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zrumienić w rondlu.
- Do rondla wlać pomidory z puszki razem z sokiem. Dolać 0,7 l wody, wsypać zawartość opakowania Fix Knorr i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Pod koniec gotowania można dodać też trochę bazylii. Gotowy sos można podawać z makaronami lub wykorzystać jako bazę do innych sosów, np. bolognese.
Pomysły na pyszną pizzę
Każdy region Włoch szczyci się innymi wersjami pizzy ze względu na
charakterystyczne dla siebie produkty. Okolice Parmy słyną z
fantastycznej szynki i sera parmeńskiego. Mieszkańcy nie omieszkali z
nich skorzystać w swojej pizzy. Pamiętajmy, że parmeńska odmiana pizzy
rządzi się swoimi prawami. Szynkę, rukolę i starty parmezan należy dawać
dopiero po upieczeniu pizzy:
Pizza z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej do podsypania
- 4,5 g drożdży
- 50 g cukru
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 2,5 g soli
- 300 ml wody
- 200 g szynki parmeńskiej
- 300 g tartej mozzarelli
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 100 gramów rukoli
- 100 gramów suszonych pomidorów
- 100 gramów pomidorków koktajlowych
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 ml majonezu Hellmann's Babuni
- 50 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto, dobrze je wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą, płócienną serwetką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 4 do 6 porcji, tej samej wielkości.
- Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj albo rozciągnij ciasto, formując ręką okrągły placek. Gotową formę ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.
- Przed rozpoczęciem pracy zagrzej piekarnik do temperatury 250°C – włącz obie grzałki: dolną i górną. Na patelnię wlej zmiksowane pomidory z puszki, dodaj Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, dolej 50 ml oliwy i całość zagotuj.
- Gotowym, wystudzonym sosem posmaruj przygotowane placki.
- Wierzch sosu posyp serem, rozsyp pokrojone kawałki suszonych pomidorów oraz rozłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę wstaw do piekarnika na sam dół na około 20- 30 minut.
- Przygotuj dip czosnkowy do pizzy. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą i odstaw na 5 minut na bok.
- Po upieczeniu, na gotową pizzę rozłóż liście sałaty i plastry szynki. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z dwoma sosami - pomidorowym i dipem czosnkowym.
Na okrągłym placku może się znaleźć właściwie wszystko to, co smakuje
nam najbardziej, a dobrze zrobione ciasto może stać się idealną
platformą łączącą dowolne składniki. Delikatne mięso kurczaka można
przyrządzić w duecie z serem pleśniowym, a całość doprawić Przyprawą
Uniwersalną Delikat Knorr:
Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 porcja piersi z kurczaka
- 1 biała cebula
- 100 g sera pleśniowego blue
- 1 opakowanie Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oregano
- 30 ml wody
- 1 kg mąki
- 500 ml wody
- 25 g cukru
- 20 g soli
- 50 ml oleju
- 8 g drożdży
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą i dobrze wyrób ręcznie na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj dokładnie ze sobą i dopraw do smaku pieprzem.
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski.
- Pokrojone kawałki mięsa przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą z oliwek oraz Delikatem Knorr, który wzbogaci smak i aromat dania, a nastepnie podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj ręcznie placki, by miały ok. 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
- Uformowane placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, zachowując 1 cm odstępu od brzegu placka.
- Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, a następnie włóż do nagrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę wyjmij i posyp listkami bazylii.
Oryginalny może być nie tylko smak, ale również forma podania pizzy.
Nie zawsze musi być to płaski placek, ale też nieco mniej popularny
pieróg - calzone. Można też zainspirować się pochodzącymi z Dalekiego
Wschodu samosami:
Pizza Bolognese a la Samosa
Składniki:
- porcja 400 g gotowego ciasta na pizzę
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 50 gramów sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
- Mięso przesmaż na brązowy kolor, dodaj pomidory oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, by wzbogacić sos smakiem doskonale skomponowanej kompozycji ziół. Gotuj 5 minut na małym ogniu, a następnie ostudź.
- Wystudzony sos wymieszaj ze startym serem.
- Ciasto na pizzę rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm.
- Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę gęstego sosu. Następnie złóż ciasto, tworząc trójkątne pierożki. Końce ciasta zwilż wodą i sklej.
- Pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 °C.
Tak oto przygotować możemy włoską ucztę na polskim stole!
Komentarze
Prześlij komentarz