Przejdź do głównej zawartości

Winogrona w kuchni, czyli o tym co pysznego przyrządzić z tych owoców?

Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Owoce winogron

Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na bieżąco był przyrządzany - winogrona były parzone, pozbawiane skóry, przecinane na pół, pozbawiane pestek. Dopiero w takiej postaci były jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.

Sałatka jogurtowa z winogronami:


Składniki:

- 150 g jasnych i ciemnych winogron
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 150 g rukoli
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
  1. Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
  2. Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.
  3. Stwórz sos czosnkowy, mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
  4. Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.
Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.
Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny. Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa przeciwstawne smaki – słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną, niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.

Kurczak z winogronami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
  • 4 płaty szynki parmeńskiej
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
  • 2 cebulki szalotki
  • 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml białego wina Chardonnay
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
  2. Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
  3. Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła - energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
  4. Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.
Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami - mocne pleśniowe sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.

Liście winorośli

Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście. Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma:


Polecam też w liście winorośli zawinąć farsz z orzeszków piniowych i rodzynek:

Składniki:
  • pół szklanki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki rodzynek
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj nadzienie z orzeszków i rodzynek.
  2. Liście opłucz zimną wodą i osusz.
  3. Następnie ułóż je żyłkami do góry i na każdym umieść 2 płaskie łyżeczki farszu.
  4. Zwiń ciasno, zaginając krawędzie, po czym włóż ruloniki do dużego garnka. Polej wodą z sokiem cytrynowym i oliwą. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę
Suszone winogrona, czyli rodzynki

W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując przepyszne taginy.  Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni meksykańskiej - przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta Wielkanocne polecam przyrządzić Kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym:



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Od teraz na zawsze, czyli romantyczna historia Niny i Hugo. Zobacz trailer filmu

Co się stanie gdy porzucona na ślubnym kobiercu Nina, by zapomnieć o tym co ją spotkało wyruszy z jej przyjacielem z dzieciństwa na wyspę Mauritius, na której miała spędzić miesiąc miodowy ze swoim przyszłym mężem? Komedia produkcji RPA z 2016 roku Od teraz na zawsze (Vir Altyd) nakręcona przez Jaco Smit na podstawie scenariusza Ivana Botha i DonnaLee Roberts, którzy także zagrali w tym filmie główne role to ciepła i romantyczna opowieść o poszukiwaniu szczęścia, radości życia i o tym, co jest w życiu najważniejsze. A jej głównie bohaterowie Hugo i Nina podczas tej podróży odkrywają, że młodzieńcze uczucie nie wygasło. Jak się zakończy idylla przekonacie się oglądając ten film. By was do tego zachęcić zobaczcie trailer. Zobacz trailer filmu Od teraz na zawsze:

Arash i T-Pain w hicie "Sex Love Rock N Roll".Zobacz teledysk do piosenki

"Sex Love Rock N Roll" to tytuł jednego z najbardziej tanecznych hitów ostatnich lat nagranego wspólnie przez irańską gwiazdę muzyki dance, Arasha i popularnego amerykańskiego wykonawcę hip-hop i R&B, T-Paina Nagrany w 2014 numer znalazł się na ostatniej płycie Arasha zatytułowanej "Superman" wydanej tego samego roku 4 listopada. Utrzymany w rytmie pop dance przebój odbiega od tego, co do tej pory przyzwyczaił nasz Arash i ukazuje nowe możliwości tego zdolnego twórcy, który ostatnio pracował przy hicie Margaret ( Margaret - Cool Me Down - YouTube) 38-letni Arash pochodzi z Iranu, a obecnie mieszka w Szwecji i jest popularny piosenkarzem i producentem muzycznym oraz autorem wielu przebojów, m.in. "One D ay ", "Broken Angel", "Iran Iran", "Always", "Pure Love", "Boro Boro", czy "Temptation". 30-letni T-Pain, to pseudonim artystyczny Faheema Rasheeda Najma, amerykański

Już w Sobotę wystartuje Roztańczony PGE Narodowy 2018

22 września, w Sobotę wystartuje najbardziej roztańczona impreza w Polsce - Roztańczony PGE Narodowy 2018 na której wystąpi wiele gwiazd muzyki tanecznej z zagranicy i Polski, wśród nich m.in. Shanguy, Sabrina, Londonbeat, Cleo, grupa Boys oraz Zenon Martyniuk z zespołem Akcent Będzie to kolejna edycja tej imprezy. Poprzednia zakończyła się wielkim sukcesem, bo w Warszawie na Stadionie PGE Narodowy, który jest oficjalną areną piłkarskiej reprezentacji Polski i Euro 2018 przy rytmach muzyki dance i disco bawiło się wielu sympatyków tych rytmów, a przed telewizorem zasiadła rekordowa publiczność. W Sobotę imprezie wezmą udział m.in. autorzy hitu hit I've been thinking about you, zespół Londonbeat, Sabrina, która podbiła świat przebojem Boys, Boys, Boys oraz Shanguy, który wylansował przebój La Louze. Zobacz teledysk Sabriny do wielkiego hitu Boy, Boys, Boys: Polskę reprezentować będzie Cleo, Filip Lato, Zenon Martyniuk z zespołem Akcent, Sławomir,  Boys,  Long &am