Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści
winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w
kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Owoce winogron
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek.
Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona
powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem
niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na
bieżąco był przyrządzany - winogrona były parzone, pozbawiane skóry,
przecinane na pół, pozbawiane pestek. Dopiero w takiej postaci były
jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują
w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.
Sałatka jogurtowa z winogronami:Składniki:
- 150 g jasnych i ciemnych winogron
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 150 g rukoli
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
- Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.
- Stwórz sos czosnkowy, mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
- Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.
Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.
Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi
poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny.
Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa
przeciwstawne smaki – słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy
harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną,
niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.
Kurczak z winogronamiLiczba porcji: 4
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
- 4 płaty szynki parmeńskiej
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
- 2 cebulki szalotki
- 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
- 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml białego wina Chardonnay
- kilka listków bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
- Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
- Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła - energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
- Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.
Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami - mocne pleśniowe
sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z
kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.
Liście winorośli
Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście.
Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie
mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma:
Polecam też w liście winorośli zawinąć farsz z orzeszków piniowych i rodzynek:
Składniki:
- pół szklanki orzeszków piniowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki rodzynek
- 150 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- Przygotuj nadzienie z orzeszków i rodzynek.
- Liście opłucz zimną wodą i osusz.
- Następnie ułóż je żyłkami do góry i na każdym umieść 2 płaskie łyżeczki farszu.
- Zwiń ciasno, zaginając krawędzie, po czym włóż ruloniki do dużego garnka. Polej wodą z sokiem cytrynowym i oliwą. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę
W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do
farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są
popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie
mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując
przepyszne taginy. Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni
meksykańskiej - przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak
rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta
Wielkanocne polecam przyrządzić Kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym:
Komentarze
Prześlij komentarz